PLZ - LIB 0:5

PLZ - LIB 0:5 - Škodovka tvrdě dopadla na extraligové dno...

Plzeň - Indiáni přivítali na západě Čech úřadujícího mistra, do Home Monitoring Aréně přicestovali Bílí Tygři z Liberce. První perioda byla celkem vyrovnaná, hosté ji vyhráli 0:1, nicméně prostřední třetinu Severočeši jasně ovládli, takže i oni si proti Škodovce připsali tři body. Protože Karlovy Vary bodovaly proti Pirátům z Chomutova, Plzeň spadla na poslední příčku tabulky.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

0:5
0:1, 0:3, 0:1

Branky a nahrávky: 20. Bartovič (Svačina, Bližňák), 26. Radivojevič (P. Jelínek, Bulíř), 27. J. Stránský (Vlach, Vantuch), 32. Bartovič (Derner), 49. Derner (P. Jelínek). Rozhodčí: Polák, Svoboda – D. Jelínek, Komárek. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3743. Střely na branku: 21:27. Zblokované střely: 13:13. Hity: 9:7. Vhazování: 19:41. Průběh utkání: 0:5.

HC Škoda Plzeň

Hylák (od 32. Sochůrek) – Kvasnička, Čerešňák, Moravčík, D. Sklenička, Němeček, Slovák, M. Špaček – D. Kubalík (A), Kracík (A), Indrák – Johnson, Kodýtek, Kratěna (C) – T. Svoboda, Lev, Vondráček – Vracovský, Hrnka, Yellow Horn. Trenér: Ladislav Čihák.

Bílí Tygři Liberec

Lašák (Will) – Derner, R. Šimek, Vitásek, Jánošík, Pyrochta, Mojžíš (A) – L. Krenželok, P. Jelínek, Lakatoš – Radivojevič (C), Bulíř, Ordoš – Bartovič, Bližňák, Svačina – Vlach, Vantuch, J. Stránský – D. Špaček. Trenér: Filip Pešán.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Alexandr Hylák 32 18 4 14 77,78 0
Lukáš Sochůrek 29 9 1 8 88,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Tomáš Hrnka 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 4
David Němeček 0 0 0 -1 0
David Sklenička 0 0 0 -1 2
Tomáš Slovák 0 0 0 -2 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 -2 0
Michal Špaček 0 0 0 -1 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 -2 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0
Colton Yellow Horn 0 0 0 0 0

komentář

Úvod střetnutí mezi Plzní a Libercem nabídl vyrovnanou a velice bojovnou podívanou. Oba celky hrály dosti silově, dohrávaly souboje a na ledové ploše nebylo příliš prostoru na nějakou kloudnější kombinaci. V sedmé minutě hrála Škodovka v šesti, Bílým Tygrům se tak nabídla příležitost hrát početní výhodu. V ní měli hostující hokejisté dobrý tlak, několikrát tvrdě pálili, ale většinu střel domácí borci zblokovali, případně šly mimo branku Alexandra Hyláka. Indiáni oslabení zkušeně ubránili a následným dobrým pohybem si sami vybojovali přesilovku. V ní však Jána Lašáka příliš neohrozili.

V následujících minutách přebrali iniciativu liberečtí hokejisté, kteří byli velice aktivní, svým agresivním napadáním přidělávali modrobílým veliké potíže. V sedmnácté minutě se ve skvělé pozici zjevil Petr Jelínek, jenž pálil úplně sám z mezikruží, ale neskutečným zákrokem lapačkou se proti němu vytáhl Hylák. Tygři se dočkali až v poslední minutě úvodní periody. Milan Bartovič se prohnal do útočného pásma, v celkem nenápadné akci dobře udržel touš, poté bleskově vypálil a trefil se přesně mezi betony plzeňského gólmana, který se zrovna přesouval, takže na tento pokus nestihl zareagovat. Hosté šli tedy do šaten s jednobrankovým vedením.

Prostřední třetina začala pro domácí katastrofálně… Během 61 sekund dvakrát inkasovali a dostali se do pozice, ve které se ocitají prakticky v každém utkání. Ale pěkně popořádku. Na trestnou lavici usedl Michal Moravčík a Tygři měli k dispozici další přesilovou hru. Tu dokázal zužitkovat kapitán Severočechů Branko Radivojevič. Tomu akci parádně vypracovali Jelínek s Bulířem, slovenský forvard už zakončoval do poloprázdné klece za bezmocného Hyláka. V následující minutě bylo Škodě ještě hůře, když se z dorážky trefil důrazný Jan Stránský, hostující tým se tedy mohl radovat potřetí.

Poté si připsali zajímavou šanci i Západočeši, to když novic mezi plzeňskými muži Tomáš Vracovský rychle vypálil švihem a Lašák na poslední chvíli zasáhl vyrážečkou. Branka z toho však nebyla, trestali tedy znovu úřadující mistři. Znovu byl vyloučen domácí bek Moravčík a Tygři přesilovku bleskově využili. Opět se prosadil Milan Bartovič, který využil toho, že má domácí gólman zakrytý výhled a bylo to už 0:4. Na nervy Alexandra Hyláka to bylo také příliš, takže raději přenechal místo v brankovišti Lukáši Sochůrkovi, jenž si tak připsal první utkání v extralize. Do konce třetiny už si vypracoval šanci jen hostující Dominik Lakatoš, proti němu si však Sochůrek poradil.

První zajímavou možnost si v poslední třetině vypracovala Plzeň. Yellow Horn nahazoval kotouč před branku, kde číhal Miroslav Indrák, který už mohl doklepnout touš za Lašáka, nicméně na kotouč o kousek nedosáhl. Ve čtyřicáté deváté minutě se puk dostal na modrou čáru, kde se ho ujal bek Lukáš Derner, který si šikovně povyjel do ideální pozice a přesnou ranou pod břevno poprvé překonal nováčka v brance Plzně Lukáše Sochůrka – 5:0 pro Liberec. A další obrovskou možnost měl o chvíli později rychlík Michal Bulíř, s jeho blafákem si ale domácí brankář dokázal poradit.

Indiáni se nemohli dočkat čestného úspěchu. Trefu nezaznamenali ani Svoboda s Kracíkem, kteří doráželi bombu Skleničky, pozorný Ján Lašák se prostě překonat nedal. Zápas už se poté jen dohrával a zdlouhavě se táhl ke svému konci. Škodovka neměla šanci na nějaký obrat a zkušení aktuální mistři si tři body v pohodě bránili. Modrobílí tedy nevyzráli ani na Liberec, připsali si tak další prohru.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Strašně těžce se mi to hodnotí, protože pokud nejste na kotouči, nemůžete dát gól. Pokud prohráváte osobní souboje, tak také ne. Dařilo se nám dobře bránit, ale bohužel první gól nás dostal do kolen. Ve druhé třetině se nám to úplně zhroutilo a bylo po zápase. Soupeř si kontrolovat hru a my jsme jenom koukali. Liberec zaslouženě vyhrál. Chci ale všem říct, že se nevzdáme. Uděláme všechno pro to, abychom šli nahoru… Cokoliv, nic nevzdáváme!

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): My jsme se po dobu celého utkání drželi plánu diktovat tempo hry, být na kotouči a nenechat domácí převzít iniciativu nad zápasem. Většinou se nám to dařilo, byť domácí bojovali a měli šance, podržel nás ovšem Janko Lašák. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě.