PLZ - VIT 3:5

PLZ - VIT 3:5 - I přes skvělý návrat do utkání Škoda Vítkovicím podlehla

Plzeň - Indiáni přivítali v nesmírně důležitém střetnutí v Home Monitoring Aréně tým HC Vítkovice Ridera. Škodovka sice dokázali srovnat stav z 1:3 na 3:3, nicméně hostující celek si nakonec přece jen z Plzně odváží všechny tři body po vítězství 5:3.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

3:5
1:2, 0:1, 2:2

Branky a nahrávky: 18. D. Kubalík (Kracík), 45. D. Sklenička (Koreis), 48. T. Svoboda (D. Kubalík) – 14. Výtisk (L. Kovář), 18. Kucsera, 27. O. Roman (Kucsera, Sloboda), 49. Szturc (L. Kovář), 60. D. Květoň (Vandas, Kolouch). Rozhodčí: Petružálek, Polák – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5005. Střely na branku: 31:35. Zblokované střely: 19:9. Hity: 14:15. Vhazování: 26:34. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:5.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Sochůrek) – Kvasnička, Čerešňák, Moravčík, P. Kadlec (C), Pulpán, D. Sklenička, Němeček – D. Kubalík, Kracík, T. Svoboda – Vracovský, Kodýtek, Indrák – Johnson, Lev, Švarc – Vondráček, Koreis, Hrnka.

HC Vítkovice Ridera

Dolejš (Bartošák) – Klok, Sloboda, Baranka, Hrbas, Výtisk (C), L. Kovář, D. Krenželok – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Szturc, Hudeček, P. Zdráhal – Kucsera, Kolouch, Vandas – E. Němec, Illéš, Tomi – Kurovský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 59 34 4 30 88,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 -1 0
Tomáš Hrnka 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -2 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 0 0 -2 0
Petr Kodýtek 0 0 0 -2 0
Jakub Koreis 0 1 1 1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 -1 0
Dominik Kubalík 1 1 2 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -2 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
David Sklenička 1 0 1 0 2
Tomáš Svoboda 1 0 1 -1 0
Milan Švarc 0 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 1 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0

komentář

První zajímavou možnost v utkání mezi Škodovkou a Vítkovicemi si připsali domácí hokejisté. První útočná řada indiánů se usadila v útočném pásmu, mezi kruhy se dostal do zakončení jinak vrchní nahrávač Jaroslav Kracík, který pálil jen těsně vedle svatyně Daniela Dolejše. A ještě jednu pěknou příležitost zaznamenali domácí, když aktivní čtvrtá lajna Plzně rychle přejela do útoku, Vondráček našel Tomáše Hrnku, leč jeho pokus švihem mířil jen doprostřed branky. Ve čtrnácté minutě si vybrali domácí velkou porci smůly. Hostující kapitán Jan Výtisk nahodil touš od vlastní modré čáry, ten padal přes tři čtvrtě hřiště, před brankovištěm Matěje Machovského černá pryž osudově skočila a nakonec propadla až za brankovou čáru – Vítkovice se dostaly velmi snadno do vedení.

V osmnácté minutě měli Plzeňští k dispozici početní výhodu, ta jim však ze začátku vůbec nevycházela. Kvasnička s Čerešňákem se nedohodli v obranném pásmu, ke kotouči se lehounce dostal Lukáš Kucsera, jenž si najížděl sám na Machovského a parádním blafákem do forhendu zvýšil v oslabení vedení Ostravanů. Ještě v téže přesilovce však domácí hokejisté dokázali snížit. Kracík dobře napadal v útočném pásma, posunul touš na Dominika Kubalíka – plzeňský kanonýr už si poradil. Jeho blesková mezi nohy Dolejše byla opravdu dokonalá, takže do kabin se šlo za stavu 2:1 pro hosty.

Zkraje prostřední periody měli modrobílí další přesilovku, po faulu na Petra Kadlece dokonce čtyřminutovou. V ní měl největší šanci znovu Dominik Kubalík, který po ráně z voleje od pravého mantinelu rozezvučil tyčku branky Daniela Dolejše. To však bylo při početní výhodě od Západočechů všechno. O pět minut později mohlo být s domácími ještě hůře, do zajímavého zakončení bekhendem se probojoval Erik Němec, ale jeho jedovatá střela skončila těsně mimo Machovského svatyně.

O malý moment už se však Vítkovice mohly začít opět radovat, ukázaly totiž domácím hráčům, jak se využívá přesilová hra. Ondřej Roman si na pravé straně dobře počkal, až bude mít Matěj Machovský zakrytý výhled. Poté si rychle najel do středu a bleskovou střelou na vzdálenější tyč přidal třetí trefu moravskoslezského celku. Indiáni poté hráli až do konce druhé třetiny v jakési křeči, vítkovičtí hokejisté většinu jejich střel zblokovali, takže Dolejš ani nemusel zasahovat. Sami naopak hrozili z rychlých brejků, ale po čtyřiceti minutách svítil na kostce stav 1:3 v neprospěch Plzně.

Pět minut po začátku poslední třetiny vykřesal pro indiány naději David Sklenička, jenž se tak trefil ve druhém utkání v řadě. Jakub Koreis skvěle vyhrál buly v útočném pásmu, kotouč se dostal na modrou čáru, kde se do něj Sklenička opřel a touš skončil přesně pod břevnem vítkovické svatyně. Poté měli Plzeňáci opravdu drtivý tlak, který dokázali využít! Po dalším vyhraném buly se Kubalík protáhl k vítkovické brance, ještě celou akci vyšperkoval přesným pasem na Tomáše Svobodu, ten už pálil lehce do odkryté klece.

Jenže Západočeši byla možná v moc veliké euforii, protože o minutu později si Vítkovice díky rychlému brejku vzaly vedení zpátky na svou stranu. Nejdřív měl sice obrovskou šanci Lev, ale z protiútoku se přesnou ranou mezi nohy z pravé strany prosadil Roman Szturc. Dvě minuty před koncem utkání domácí střídačka odvolala Machovského z branky a Západočeši to zkoušeli v šestí hráčích. Přes celé hřiště málem trefil prázdnou svatyni Plzně Michael Vandas, ale puk skončil těsně mimo. Pátý gól Vítkovic přidal až útočník David Květoň, který tak uzavřel účet zajímavého utkání.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (asistent trenéra HC Škoda Plzeň): Mně se naopak utkání hodnotí těžce. Vstoupili jsme do něj poměrně slušně, bylo to vyrovnané. Pak jsme dostali dva rychlé góly, které nebudu moc popisovat – srazily by každý tým. Přesto jsme výsledek dokázali vyrovnat. Následující střídání přišla velká šance na naší straně, pak následovala naše chyba na modré čáře a protiútok dva na jednoho, který rozhodl zápas.

Pavel Trnka (asistent trenéra HC Vítkovice Ridera): My jsme samozřejmě rádi, že jsme navázali na výkon z posledního zápasu s Litvínovem. Každý zápas je důležitý. Vstoupili jsme do utkání aktivně, bohužel se nám nepovedl úvod třetí třetiny a málem se nám to vymstilo. Za vítězství jsme tedy rádi.