SPA - PLZ 2:1

SPA - PLZ 2:1 - Indiáni po tuhém boji těsně podlehli pražské Spartě

Škodovka na ledě pražské Sparty srdnatě bojovala proti těžkému soupeři, ale postupně musela dotahovat dvougólové manko. Jiskřičku naděje pro Plzeňany vykřesal ve třetí třetině ve výborné formě hrající Tomáš Svoboda. I přes závěrečný velký tlak se ale Plzni již nepodařilo dovést duel alespoň do prodloužení a odjíždí proto z Prahy bez bodu.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

2:1
1:0, 1:0, 0:1

Branky a nahrávky: 11. Klimek (Mikuš, P. Vrána), 25. P. Vrána (Klimek, Barinka) – 54. T. Svoboda (Kracík, Kratěna). Rozhodčí: Hribik, Pavlovič – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 036. Střely na branku: 23:20. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

HC Sparta Praha

Pöpperle (F. Novotný) – Mikuš, Piskáček, Kalina, Švrček, Nedomlel, Gernát, Barinka – J. Hlinka (C), P. Vrána (A), Klimek – Kudrna, Cingel, Uher – Kumstát (A), Pech, Forman – O. Procházka, Černoch, Martin Procházka.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Hylák) – Kvasnička, Čerešňák, Moravčík, P. Kadlec (A), Pulpán (A), D. Sklenička, Němeček – T. Svoboda, Kracík, Kratěna (A) – D. Kubalík, Stach, Indrák – Lev, Preisinger, Johnson – Hrnka, Koreis, Vondráček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 58 23 2 21 91,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Tomáš Hrnka 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 -1 -1 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 0 0 -1 0
Jakub Koreis 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 2
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 2
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 0
David Němeček 0 0 0 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 0 0
David Stach 0 0 0 -1 0
Tomáš Svoboda 1 0 1 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0 0

komentář

Úvod druhého měření sil se Spartou byl spíše opatrnějšího rázu. U Pöpperleho zahrozili až Preisinger s Johnsonem, kterým se ale nepodařilo přečíslení zužitkovat. U Machovského se ocitl v dobré šanci Uher, ani on neuspěl. Prvním zápisem do statistiky utkání bylo tak vyloučení Formana, při kterém nebezpečně pálili Kadlec i Pulpán. Po Kratěnově prohřešku se chvíli hrálo ve čtyřech a poté měla zkrácenou početní výhodu Sparta, rovněž bez gólového efektu.

První gól tak přišel při rovnovážném počtu hráčů a do branky Plzně. Obránce Mikuš střílel od modré čáry, dráhu kotouče změnil svou tečí Lukáš Klimek a Machovský na ni nestihl zareagovat. Do konce první dvacetiminutovky měli oba soupeři po jedné přesilovce, ale skóre se neměnilo. Nejblíže byl právě v početní výhodě plzeňský střelec Kubalík, ale Pöpperle jeho pokus vykryl.

Do druhé třetiny vlétli sparťané aktivněji a po Vránově šanci si vynutili i další faul, přesilovka se jim však vůbec nevyvedla. To je nakonec nemuselo mrzet, protože chvíli po jejím skončení zvýšil na 2:0 střelou z mezikruží právě Petr Vrána. Další obrovskou šanci měl třetí útok ve složení Forman – Pech – Kumstát, který ujel do přečíslení tři na jednoho. Kumstátova finální střela trefila jen Machovského.

Domácí byli nebezpeční i ve vlastním oslabení, kdy ujeli ve dvou na jednoho Forman a Klimek. Střela prvního jmenovaného se ale mezi tři tyče nevešla. Indiáni nicméně nezůstali pozadu, u pravé tyčky Pöpperleho branky byl v přesilovce jen centimetry od snížení Svoboda. Hned z protiútoku zahrozili sparťané, pomohl i Mikuš, který právě vyjel z trestné lavice. Machovský byl opět na svém místě.

V úvodu třetí části si Pražané pohlídali plzeňskou přesilovku a dál strážili svůj dvougólový náskok. Hráli tak, jak potřebovali, pohybovali se s kotoučem co nejdál od vlastní branky a Machovského drželi ve střehu. Definitivní potvrzení tříbodového zisku mohli přidat v početní výhodě po faulu Kubalíka, nevydařila se jim ale podle představ. A v 54. minutě sparťané zalitovali, protože přišlo plzeňské snížení z hole Tomáše Svobody číhajícího u tyčky, kterého svou přihrávkou přesně našel Kracík. Zápas měl tedy ještě dramatický závěr s power play hostů, ve které byli sparťané pod tlakem, ale indiánům se už nepodařilo dokonat zvrat v ději a odjeli proto z hlavního města s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Bylo to vyrovnané utkání. V prvních dvou třetinách jsme měli lehce navrch, ale ve třetí jsme ztráceli aktivitu, hodně jsme ustupovali a z toho pramenilo, že jsme pět minut před koncem dostali gól na 2:1. Jsem ale rád, že jsme nakonec utkání dovedli do vítězného konce.

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "Sparta byla lepší a zasloužila si vyhrát. Kdyby do půlky zápasu hráči domácích proměnili šance, tak nám odskočili a nebylo o co hrát. Takhle vedli jen o dva góly. My jsme měli jen pasáže hry, závěr. Strašně mi ale vadí, že když se podíváme na ročníky narození našich hráčů, tak tam chybí úsilí v soubojích. V nasazení. Když to porovnám se čtyřicetiletým Jardou Hlinkou... Sparťani jsou za to odměněni, i čtyřicetiletí hráči tam jdou příkladem v základních věcech, které nejsou otázka talentu. Oni ty nepopulární věci, které bolí, dělají a my ne."