PLZ – KOM 2:1pp

PLZ – KOM 2:1pp – Skvělé! Indiáni v dramatickém duelu zdolali Kometu

Plzeň – Potřetí v sezoně se indiáni představili před zraky televizních obrazovek. A šlo o velmi napínavou a dramatickou bitvu, napětí se dalo krájet. Na západě Čech došlo nakonec k dělbě bodů, protože po 60 minutách hry byl stav nerozhodný – 1:1. V prodloužení se nakonec hrdinou stal Jakub Lev, který překonal Karla Vejmelku a rozhodl o bodu navíc pro Plzeň!

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

2:1p
0:0, 0:1, 1:0 – 1:0

Branky a nahrávky: 44. Kratěna, 62. Lev (Koreis, Frühauf) – 25. Štencel (Čermák, Trška). Rozhodčí: Hejduk, R. Svoboda – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:3, navíc T. Svoboda (PLZ) 5 min. + DKU. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3859. Střely na branku: 21:24. Zblokované střely: 8:4. Hity: 32:15. Vhazování: 33:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1 – 2:1.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Sochůrek) – D. Sklenička, P. Kadlec (A), Moravčík, Čerešňák, Frühauf, Slovák – D. Kubalík (A), Kratěna (C), T. Svoboda – Lev, Stach, M. Chalupa – Švarc, Koreis, Vondráček – Schleiss, Preisinger, Indrák.

HC Kometa Brno

Vejmelka (Jekel) – Bartejs, O. Němec (A), Gulaši, Štencel, Malec, Trška, Zábranský – Zaťovič (A), M. Erat, Miklík – Dočekal, V. Němec, Haščák – Vincour, Čermák (C), J. Káňa – R. Zohorna, H. Zohorna, Dostálek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 62 24 1 23 95,83 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Peter Frühauf 0 1 1 1 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 1 0
Petr Kadlec 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jakub Koreis 0 1 1 1 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 1 0
Jakub Lev 1 0 1 1 2
Michal Moravčík 0 0 0 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 2
David Sklenička 0 0 0 1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
David Stach 0 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 25
Milan Švarc 0 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0 0

komentář

Aktivnějším stylem hry v útočném pásmu vstoupila do zápasu brněnská Kometa. Jinak se ale z obou stran hrálo poměrně opatrně a žádné větší šance nepřicházely. Dobrý tlak si v deváté minutě vytvořila druhá formace Plzně, která se hned několikrát pokusila nahodit kotouč na bránu Karla Vejmelky. Nejnebezpečnější bylo nakonec zakončení debutanta Matěje Chalupy, které hostující gólman v poklidu vyhodil. Oko nezaujatého diváka u televizních obrazovek ale úvodní polovina třetiny rozhodně nezaujala…

Ve 14. minutě se Brno dočkalo první branky, když za Machovského dotlačil kotouč Marcel Haščák, ale již po odpískání, takže gól neplatil. Velkou šanci si vytvořila Škodovka o chvíli později. Po střele Petra Kadlece se k dorážce v předbrankovém prostoru protlačil Jakub Koreis, jehož pokus skončil na tyči Vejmelkovy brány. Závěr třetiny se nesl ve znamení vyloučení – Martin Zaťovič byl vyloučen za sekání 23 sekund před koncem, závažnější byl však trest pro Tomáše Svobodu na 5 minut a do konce utkání za úder hlavou!

Po vypršení trestu tak hosté rozehráli poměrně dlouhou početní výhodu. 39 sekund před jejím koncem dokázali skórovat. Na vrcholek pravého kruhu obdržel přihrávku od Leoše Čermáka Jan Štencel, který vystřelil zápěstím a překonal Matěje Machovského! Ve 28. minutě se domácí celek pokusil o vyrovnání – Matěj Chalupa vystřelil a šikovnou tečí se prezentoval David Stach, nicméně podle rozhodnutí arbitrů zahrál vysokou holí. Utkání se posléze hodně přiostřilo a několik hráčů se pošťuchovalo, Leoš Čermák z toho dokonce vyvázl s roztrženým dresem.

Mnohem více to nabudilo indiány, jejichž výkon šel strmě nahoru a tlak vzrůstal. Defenzivní borci Jihomoravanů se rozhodně nenudili. Dobrou šanci měl po vyhraném vhazování Jakuba Lva Tomáš Slovák, který tvrdě střílel pouze do Karla Vejmelky. Zbytek prostřední periody se dohrával většinou v obranném pásmu Brna, další branku jsme ale neviděli a po 40 minutách hry vedli Brňané na západu Čech 1:0.

Ve 43. minutě se do invidiuální akce po levém křídle rozjel obránce David Sklenička, ale Vejmelka byl jistotou v brance Komety. O chvíli později již bylo vyrovnáno z nenápadné akce po vhazování! K puku se sám dostal kapitán Ondřej Kratěna, který nachytal hostujícího brankáře na hruškách a srovnal na 1:1. To kromě rozjásání domácích fanoušků i zvýšilo nervozitu v plzeňské Home Monitoring Areně, oba týmy začaly hrát velice opatrně. Před polovinou třetiny se Brno málem vrátilo do vedení, když za Machovského zády skončilo šťastné nahození Vojtěcha Němce, ale branka byla pro napadení gólmana Škody neuznána!

Svěřencům kouče Zábranského se verdikt vůbec nelíbil a za následné protesty byli vyloučeni na dvě minuty. Jenže hned v úvodu oslabení unikal Jan Káňa a Machovský ho podrazil, takže následovalo trestné střílení. To ale útočník Komety proměnit nedokázal, trefil totiž tyčku! Po zaváhání Moravčíka se Káňa v oslabení dostal do další šance, tentokráte ho však vychytal plzeňský brankář ramenem.

V 58. minutě se po šikovném pasu od Petera Frühaufa dostal k zakončení Milan Švarc a Karel Vejmelka se musel hodně natahvoat, aby střelu vyrazil betonem. 47 sekund před koncem byl vyloučen Jakub Lev a bylo zaděláno na pořádné drama v závěru třetí části zápasu. Škodovka se ale dokázala ubránit a zápas dospěl do prodloužení.

V něm měl hned na začátku šanci Martin Zaťovič, který po pasu od Erata zakončoval z předbrankového prostoru nepřesně. Po konci trestu přišlo rozhodnutí – Peter Frühauf vyslal do brejku Jakuba Lva, jehož pokus Vejmelka neudržel a domácí forvard se sám dostal k vítězné dorážce!

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): Na Kometě je vidět, že má kvalitu. Paradoxně my jsme od inkasovaného gólu dnes zvýšili bojovnost, za což jsme byli odměněni. Když hokeji nic nedáte, tak také nic nedostanete, dnes to tak bylo, za aktivní hru jsme dostali odměnu. Přežili jsme kritické momenty v utkání, nakonec jsme rozhodli prodloužení a získali dva body.

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Od začátku jsme byli více na kotouči, hráli jsme aktivně a duel kontrolovali. Ve druhé třetině po vstřelené brance jsme se trochu dostali pod tlak, Plzeň výborně forčekovala. Třetí třetině jsme začali dobře, ale přišel moment, kdy jsme mysleli, že jsme dali gól, který však záhy neplatil, pak přišla penalta, tu jsme neproměnili, nešli jsme tedy do vedení. Třetí možnost přišla v závěru utkání a v prodloužení, kdy jsme měli přesilovku. Nakonec však rozhodl soupeř po návratu z trestné lavice.