VIT - PLZ 2:4

VIT - PLZ 2:4 - Jak indiáni starý rok skončili, tak nový začali!

Plzeň - Západočeši podruhé v řadě vítězí na půdě soupeře po výsledku 4:2 a do nového roku tak vstupují pravou nohou.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

2:4
0:2, 1:0, 1:2

Branky a nahrávky: 34. D. Květoň (Vandas), 54. Tybor (O. Roman, Kucsera) – 4. Indrák (Preisinger, P. Kadlec), 5. D. Kubalík (P. Kadlec, Stach), 52. Lev (D. Kubalík, Indrák), 56. Preisinger (Stach, Indrák). Rozhodčí: Hradil, Bejček – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:2. Diváci: 5 726. Střely na branku: 41:31. Zblokované střely: 8:11. Hity: 18:19. Vhazování: 40:25. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.

HC Vítkovice Ridera

Dolejš (7. Bartošák) – Sloboda (A), Urbanec, Hrbas, Baranka, L. Kovář, Výtisk (A), Sedlák – Tybor, O. Roman, Kucsera – Hudeček, Stastny, Olesz (C) – Vandas, Kolouch, D. Květoň – Tomi, E. Němec, Szturc – Balán.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Hylák) – P. Kadlec (A), Němeček, Čerešňák, Moravčík, D. Sklenička, Pulpán (A), L. Kaňák – T. Svoboda, Kratěna (C), D. Kubalík – Indrák, Preisinger, Stach – Vondráček, R. Přikryl, Lev – M. Chalupa, Kodýtek, Švarc.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 41 2 39 95,12 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 1 2 3 2 0
Petr Kadlec 0 2 2 0 2
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 2
Dominik Kubalík 1 1 2 0 0
Jakub Lev 1 0 1 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 2 0
David Němeček 0 0 0 -1 0
Miroslav Preisinger 1 1 2 2 0
Roman Přikryl 0 0 0 -1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 0 0
David Stach 0 2 2 2 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 0
Milan Švarc 0 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 -1 2

komentář

Indiáni nevstoupili do utkání pravou nohu, již po necelé minutě hry byl vyloučen kapitán Kratěna. Ovšem modrobílí celou situaci ustáli a brzy navíc v plném počtu udeřili. Miroslav Indrák se dostal k touši na pár kroků za modrou, před sebou měl již pouze dva beky, kteří se před ním navíc rozestoupili a svižná střela plzeňské dravé štiky tak skončila až v síti - 0:1! Do minuty a sekundy navíc Západočeši udeřili znovu. V početní výhodě předložil Kadlec od modré na vrchol pravého kruhu Dominiku Kubalíkovi, který z první prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 0:2! Ještě chvilku poté vydržel mezi třemi tyčemi Vítkovic Daniel Dolejš, poté jej nahradil Patrik Bartošák. Slovo si následně vzal Szturc, který tvrdě vypálil, Machovský byl připraven. Hostující gólman se po chvilce musel činit i lapačkou, když před ním nebezpečně kombinovali Květoň s Kolouchem. Ani do třetice to Ostravanům nevešlo, Vandas pořádně provětral ramenní chránič brankáře soupeře. Další střelecké zápisy tak měly přijít až po první přestávce.

V úvodu druhé části dostali domácí výhodu přesilové hry, ale mohli sami inkasovat, když se Kubalík protáhl až před Bartošáka, ten se blýskl pohotovým zákrokem.Zahrozil také Švarc, domácí brankář se opět vytáhl, tentokrát lapačkou. Festival šancí Plzně pokračoval, z kruhu nebezpečně pálil Kratěna, ani rána kapitána se ale neujala. Když pak pouze doprostřed branky zamířil Stach, udeřilo na druhé straně. Kolouchovu ránu ze mezikruží přes obránce vyrazil Machovský pouze na levý kruh, odkud až neskutečně přesně zamířil do vzdálenějšího horního růžku David Květoň - 1:2! Vrátit pohodlný náskok mohl ještě před druhou sirénou svým barvám Vondráček, vše ale měla rozhodnout až závěrečná třetina.

Tu odšpuntoval Němček po křižné přihrávce na vrchol kruhu, mířil ale nepřesně. Za Vítkovice se utrhl do dobré šance Balán, ale ani nadvakrát skulinku mezi betony Machovského nenašel. Hostující gólman svůj tým podržel i proti Květoňovi, jehož další gólovou střelu vyrazil hřbetem lapačky mimo. Během necelých dvou minut následně uspěly oba celky v přesilových hrách. Nejprve poslal Kubalík puk do ohně před branku, kde se nejlépe zorientoval Jakub Lev a indiáni opět vedli o dva góly - 1:3! Jenže po chvilce Radoslav Tybor šikovně mezi kruhy tečoval pobídku Romana od pravého mantinelu a drama tak pokračovalo - 2:3! Vše tak definitivně Západočeši rozsekli až v situaci dva na jednoho, kdy Stach krásně našel Miroslava Preisingera, před kterým již čekala pouze poloodkrytá klec - 2:4! Domácí ještě v závěru zkusili hru v šesti, ale indiáni si druhé vítězství v řadě na ledě soupeře v poměru 4:2 vzít nenechali.

Ohlasy trenérů

Pavel Trnka (HC Vítkovice Ridera): "My, ač jsme hráče upozorňovali, že nás čeká kvalitní soupeř, tak jsme do první třetiny vstoupili strašně. Nevím, z jakého důvodu. Druhá a třetí část se to již mírně zlepšovalo, ale pořád jsme kotouč honili jako horký brambor. Chyběl nám klid, který nás zdobil v posledních zápasech. Rozhodla první část, takto kvalitní soupeř, když odskočí na dvě branky, tak je to již těžké. Nevím, čím to bylo, jestli retrodresy nebo předchozí šňůrou vítězství, ale hráče jsme nabádali, aby na to nemysleli."

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "Zápas byl vyrovnaný, pro nás bylo samozřejmě důležité, že jsme se v první třetině dostali do dvoubrankového vedení. Následovala pochopitelně velká snaha Vítkovic, které se dostaly na dostřel, my však vždy dokázali odskočit. Pro nás byl tak průběh tohoto střetnutí takový klidnější a já bych chtěl naše hráče pochválit, za bojovný výkon. Chyby se tam pochopitelně najdou vždycky, ale dnes to bylo z naší strany slušné."