PK2: VIT - PLZ 3:2pp

PK2: VIT - PLZ 3:2pp - Škodovka musí doma dvakrát uspět

Ostrava - Úvodní duel předkola play-off zvládly lépe Vítkovice, o den později byla v Ostravě na programu odveta. Po dvou třetinách vedla Plzeň 2:0, Vítkovice poté však dokázaly srovnat. Nakonec se bleskově prosadily i v prodloužení a berou druhý bod v sérii.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

3:2p
0:1, 0:1, 2:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 50. E. Němec (Sloboda), 52. Výtisk (Kucsera), 61. P. Zdráhal (Hrbas) – 9. Koreis (Hrnka, Moravčík), 36. Lev (Stach). Rozhodčí: Čech, Mrkva – Lederer, Gebauer. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6428. Střely na branku: 38:24. Zblokované střely: 11:15. Hity: 17:20. Vhazování: 44:32. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

HC Vítkovice Ridera

Bartošák (Dolejš) – Sloboda (A), Hrbas, Baranka, Klok, D. Krenželok, Výtisk (A), L. Kovář – P. Zdráhal, O. Roman, Olesz (C) – Vandas, Kolouch, Kucsera – E. Němec, Stastny, D. Květoň – Tomi, Balán, Szturc – Kurovský

HC Škoda Plzeň

Machovský (Hylák) – P. Kadlec (A), D. Sklenička, Němeček, Čerešňák, Moravčík, Pulpán (A), Kvasnička – Martin Procházka, Kratěna (C), D. Kubalík – Indrák, Preisinger, Stach – T. Svoboda, Kracík, Lev – Schleiss, Koreis, Hrnka

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 61 38 3 35 92,11 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Tomáš Hrnka 0 1 1 1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 2
Petr Kadlec 0 0 0 -3 2
Jakub Koreis 1 0 1 1 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -2 2
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 1 0 1 -2 0
Michal Moravčík 0 1 1 1 0
David Němeček 0 0 0 0 4
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Martin Procházka 0 0 0 -1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 1 4
David Sklenička 0 0 0 -1 0
David Stach 0 1 1 -1 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 -1 0

komentář

Po prvním utkání si indiáni stěžovali, že úvod utkání prospali, takže rovněž slibovali, že v následujícím duelu se situaci opakovat nebude. Vítkovice sice měly první dobrou šanci, mezi kruhy se k puku po špatné rozehrávce Plzně dostal Vandas, vystřelil dosti unáhleně, proto si Matěj Machovský s jeho pokusem bez problémů poradil. Poté přebrali iniciativu hosté, celkem kupodivu byla nejaktivnější čtvrtá útočná formace Plzně. A to se také dokázala prosadit! Tomáš Hrnka nevzdal souboj, také se nepískal icing, protože západočeská 70 byla u kotouče první. Slovenský útočník poté poslal touš před branku, kde číhal Jakub Koreis, jehož přesná střela z první zapadla přesně k tyči Bartošákovy klece.

Indiáni dobře a aktivně napadali rozehrávku Vítkovic, ty se častokrát velmi kostrbatě dostávaly z obranného pásma. V patnácté minutě se však Ridera probojovala do útočného pásmu, Zdráhal našel Yana Stastneho před brankou, jehož střela však Machovského také nepřekonala. O tři minuty později se do šance řítili Dominik Kubalík a Ondřej Kratěna. Kapitán Škody vzal celou akci na sebe, pěkně vypálil, ale Patrik Bartošák se štěstím zastavil puk do své lapačky. Do konce první třetiny už žádné šance k vidění nebyly. Pouze domácí Květoň celkem zbytečně dohrál Miroslava Indráka po odpískání u mantinelu, hostující forvard se nechtěl dát, takže se do soupeře pustil pěstmi. Oba kohouti skončili na trestné lavici, s tím také první dvacetiminutovka skončila.

Po úvodní části nastoupili Plzeňští bez zraněného Michala Moravčíka, jenž s podezřením na zlomené zápěstí z Ostravar arény rovnou do nemocnice. Do prostřední části vstoupili Vítkovičtí o dost aktivněji, měli skvělý pohyb a dělali Plzni velké problémy v obranných teritoriích. Ze zrychlené hry také pramenily fauly indiánů, kteří se několikrát museli bránit. A Vítkovice sice hru v početních výhodách zlepšily, nicméně ke vstřelené brance se nedostaly. Mezi kruhy dostal nabito Květoň, ale ani on nedokázal Machovského překonat. Tentýž hráč se poté procpal k brankovišti, domácí se poté nahrnuli ke svatyni Plzně a nakonec procpali touš do branky. Jenže gól nemohl platit, protože ho Ostravané procpali za brankovou čáru nohou a až po odpískání.

Zajímavou příležitost si připsal poté i Stanislav Balán, jenž pěknou jedovkou trefil tyčku Machovského klece. Poté se k přesilovkám dostali také hráči Škodovky a to byla jiná káva. V prvním utkání se Západočeši nemohli v těchto situacích prosadit, v tom druhém to už bylo razantně lepší. Po skvělém pasu Kvasničky nejprve pálil v pádu Kubalík, ale trefil jen obětavého Výtiska. Následně se na levé straně k puku dostal David Stach a také nastřelil tyč. Poté už však udeřilo. Bartošák měl dobrý výhled, ale Jakub Lev si dobře popojel od modré čáry na střed hřiště, napřáhl až ke stropy haly a vypálil. Jeho rána byla ještě tečována, takže nakonec skončila přesně u pravé tyče. Po dvou třetinách šli hosté do kabin s vedením 2:0.

V poslední části základní hrací doby se Vítkovicím podařilo vyrovnat. Nejprve hráli hostující hráči přesilovku, Dominik Kubalík zavezl kotouč do útočného pásma a chtěl ho rozehrát. Jenže domácí mu jasně vysekli hůl z rukou, takže plzeňský kanonýr o touš přišel. Rozhodčí však vylučovat nehodlali, Ostravané se tedy lehce k puku dostali a vyrazili do přečíslení. Erik Němec ho využil a střelou ke vzdálenější tyči snížil. Plzeňští se po právu rozčilovali, ale muži v pruhovaném byli neoblomní. Díky této trefě se domácí dostali do tlaku a Jan Výtisk střelou z levé strany srovnal. Machovský toho moc neviděl a puk skončil v brance. Za stavu 2:2 začalo prodloužení. To skončilo vlastně okamžitě, už po devíti sekundách se totiž prosadil domácí Patrik Zdráhal.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): „Měli jsme úplně jiný start než v prvním střetnutí. Po inkasované brance nebyl náš výkon zdaleka ideální. Ve druhé třetině jsme začali hrát jednodušeji, zlepšili pohyb a měli tlak. I díky přesilovkám, které znovu nebyly vydařené, ale soupeř se unaví. Ve třetím dějství jsme se tlačili do střelby, drželi se v pásmu a z toho vznikaly šance. Řekli jsme si, že to jsou přesně ty zápasy, kvůli kterým celou sezonu dřeme. I když to byly šťastné góly. Je to sice 2:0, ale víme, jakou máme bilanci v Plzni. Vůbec nic to neznamená a budeme si to neustále připomínat.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Sehráli jsme velice smolné utkání. Vstoupili jsme do něj velmi dobře, byli jsme aktivnější a dostali se brzy do vedení. Druhá část už byla taková nahoru dolů, ale podařilo se nám ubránit oslabení. Snažili jsme se dál tlačit do branky, dali jsme druhý gól. Bohužel ve třetí třetině jsme inkasovali dvě branky a prodloužení si vůbec nepohlídali. Trošku jsme tam zaspali, domácí hráči byli u nahozeného puku první, což se prostě nesmí stávat. Prohráváme 0:2, ale slibuju našim fanouškům, že uděláme maximum, abychom sérii vrátili do Ostravy a porvali se o postup.“