PK5: VIT - PLZ 1:2pp

PK5: VIT - PLZ 1:2pp - Plzeňská jistota! Rozhodující duely, na ledě soupeře, v prodloužení

Plzeň – Je dobojováno! Posledním čtvrtfinalistou letošního play-off se stávají hráči Plzně, kteří se střetnout s Libercem. Jak už je na západě Čech dobrým zvykem, postoupili indiáni díky brance v prodloužení rozhodujícího duelu série.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

1:2p
0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1

Branky a nahrávky: 46. Kucsera (Vandas) – 34. Indrák, 95. Stach (Preisinger). Rozhodčí: Hodek, Hradil – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:0. Diváci: 9 687. Střely na branku: 45:42. Zblokované střely: 14:25. Hity: 28:26. Vhazování: 55:54. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC Vítkovice Ridera

Bartošák (Dolejš) – Sloboda (A), Hrbas, Baranka, Klok, Urbanec, Výtisk (A), D. Krenželok – Tybor, O. Roman, D. Květoň – Vandas, Kolouch, Kucsera – P. Zdráhal, Stastny, Olesz (C) – Tomi, Balán, Szturc – Kurovský.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Hylák) – P. Kadlec (A), Němeček, Pulpán (A), D. Sklenička, Čerešňák, Frühauf, Kvasnička – Martin Procházka, Kratěna (C), Lev – Indrák, Kracík, D. Kubalík – T. Svoboda, Preisinger, Stach – Schleiss, Koreis, Kodýtek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 95 45 1 44 97,78 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 2 0
Peter Frühauf 0 0 0 2 4
Miroslav Indrák 1 0 1 1 0
Petr Kadlec 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jakub Koreis 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 2
David Němeček 0 0 0 0 0
Miroslav Preisinger 0 1 1 1 0
Martin Procházka 0 0 0 -1 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 2
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
David Sklenička 0 0 0 -1 2
David Stach 1 0 1 1 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 0

komentář

První vážnější šanci utkání zaznamenal Preisinger, který dostal příliš mnoho prostoru mezi kruhy, Bartošák ovšem odolal. Vítkovice odpověděly Květonem, jehož ránu ihned po buly Machovský lapil. Indiáni následně zahrozili v první přesilové hře utkání, projektily Lva a Svobody se ale neujaly. Při hře v pěti na obou stranách se Západočeši prosadili, pro postavení Kubalíka v brankovišti ovšem sudí gól neuznali. Když před první sirénou ještě v dobrých pozicích selhali Kracík s Klokem, měli si fanoušci v Ostravar Aréně počkat na změnu skóre do další periody.

Prostřední dějství načal z mezikruží Květoň, hostující gólman byl na místě. Následně se i Ridera dočkala neuznaného gólu, který byl dosažen vysokou holí. Poté to zkusil dělovou ranou Sloboda, neujala se však ani dorážka Květoně. V situaci tři na jednoho předložil po chvilce Procházka Lvovi, ten ovšem zamířil příliš nad. Další přečíslení po pěkné příhře Preisingera zakončoval Svoboda, ani on skórem nepohnul. Neuspěl ani kapitán Kratěna, který se dostal za domácí obránce, Bartošák byl stále stoprocentní. Jenže vzápětí neudržel ránu Kubalíka, touš si našel Miroslav Indrák a Západočeši šli do vedení - 0:1! A protože další šanci již druhá třetina nepřinesla, odcházeli s fotbalovým výsledkem v zádech spokojeněji do kabiny Plzeňští.

Třetí perioda započala přesilovou hrou Vítkovic, které doslova zasypaly Machovského salvou střel, ten však odolal. Objetím branky a následným bleskovým zasunutím k tyči zkoušel následně překvapit hostujícího muže s maskou Balán, ten se nenechal. Machovský odolal i vzápětí, když se na něj řítil Květoň, srovnání nepřinesla ani dorážka Tybora. Ostravští se ale nakonec přeci jenom dočkali. Vandas našel mezi kruhy najetého Lukáše Kucseru, jenž zametl touš k tyči - 1:1! Domácí pochopitelně ožili a začali hosty mačkat, Škoda proto zareagovala oddechovým časem. Ten pomohl jen částečně. Indiáni totiž museli do čtyř. Oslabení ovšem ustáli, navíc Kubalík dostal příliš prostoru na levém kruhu, netrefil ale zařízení. Západočeši hru v čtyřech zvládli ještě v posledních minutách třetí třetiny a zápas i celo sérii tak muselo rozetnout až prodloužení.

Hned zkraje mohl rozhodnout nejlepší extraligový střelec posledních dvou let Kubalík, v dobré pozici psi ale na Bartošáka nepřišel. Domácí gólman své barvy podržel parádním zákrokem i po chvilce, zuby si na něm vylámal tentokrát Preisinger. Na druhé straně zahrozil z pravého kruhu rozjetí Zdráhal, minul. Týmy si také zkusily hru ve čtyřech, ani větší prostor na ledě hráčům rozhodnutí nepřivál. Z otočky to zkoušel třeba Kubalík, nezamířil však přesně. Podobně zakončil i Lev, kterého v přečíslení oslovi Svoboda. Lépe mířil Stach, z levého kruhu ale bylo proti vítězné trefě rameno Bartošáka. Ani čtvrtá dvacetiminutovka tak rozuzlení nepřinesla.

V úvodu druhého prodloužení se k ráně z první dostal na pravé straně Roman, i Machovského na chvíli zabolelo rameno. Ze své parkety na kruhu to zkoušel také Kubalík, i vítkovický muž s maskou odolal. V devadesáté minutě se hrdinou mohl stát Stastny, tváří v tvář plzeňské svatyni ale přestřelil. A tak přišlo rozuzlení v čase 94:22, kdy Preisinger předložil v situaci dva na jednoho Davidu Stachovi, který nekompromisní bombou k tyči poslal Plzeň do čtvrtfinále na obhájce titulu z Liberce - 1:2!

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): „V úvodní třetině mohl soupeř odskočit, ale udrželi jsme na uzdě nerozhodný stav. Po brance na 1:1 přišla fáze, kdy jsme měli rozhodnout, jenže opět rozhodly naše prokleté přesilovky. S nimi jsme se trápili celou sezonu a další jsme nevyužili v posledních dvou minutách. Prodloužení muselo být pro diváky obrovským zážitkem, pro mě osobně to tak bylo. Hrálo se nahoru-dolů. Jestli má člověk prohrát sezonu, tak tímto stylem. Dál může jít jen jeden a uznávám, že o chloupek lepší byla asi Plzeň. Pro nás je úkolem do další sezony zbavit se syndromu venkovních utkání na ledě indiánů. Soupeři přeji hodně štěstí ve čtvrtfinále s Libercem.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Sportovně musíme uznat, že jsme viděli vyrovnané utkání. Sice jsme vedli, ale ve třetí třetině jsme viděli, že to nebude jednoduché. Vítkovice měly dobrý pohyb. Udělali jsme chybu a domácí vyrovnali. Ke konci třetí třetiny byli jasně lepší, ale podařilo se nám je zblokovat, příapdně střely pochytal Machy. V prodloužení se hrálo nahoru-dolů, byla tam řada přečíslení. Pro hráče to bylo fyzicky náročné. Oba mančafty ukázaly bojovný hokej a chtěly proklouznout dál. Štěstí stálo na naší straně, asi jsme si vytvořili o tu jednu šanci víc. Jsme rádi, že jsme postoupili, ale musím uznat, že oba týmy to chtěly urvat. Tyto zápasy jsou pro český hokej důležité. Stejně jako pro mladé hráče na obou stranách. Pro ně to byla velká zkušenost.“