PLZ - LIT 5:1

PLZ - LIT 5:1 - Skvělý start do nové sezony! Plzeň porazila litvínovskou Vervu

Plzeň - Extraliga se po letním spánku dočkala svého prvního kola, indiáni v Home Monitoring Aréně přivítali celek HC Verva Litvínov. V úplném úvodu utkání měli hostující hráči více ze hry, nicméně poté přebrali roli útočnějšího týmu Západočeši, kteří si nakonec došli pro pohodlné vítězství! Dva góly vítězů si připsal útočník Petr Straka.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

5:1
0:0, 3:1, 2:0

Branky a nahrávky: 27. Schleiss (Preisinger, Hollweg), 35. Straka (Mertl, Gulaš), 36. Stach (Indrák, D. Kubalík), 48. D. Kubalík (Indrák), 51. Straka (Gulaš) – 30. J. Černý (M. Hanzl). Diváci: 7059. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.

Rozhodčí: Horák, Šír – Hlavatý, Tošenovjan

vyloučení
2:3
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
32:26
Zblokované střely
10:11
Hity
20:21
Vhazování
30:18

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – Kvasnička, P. Kadlec (C), D. Sklenička, Čerešňák, Moravčík, Jones – Straka, Mertl, Gulaš (A) – D. Kubalík, Stach, Indrák (A) – Kindl, Kracík, Kratěna – Schleiss, Preisinger, Hollweg – Kodýtek

HC Verva Litvínov

Petrásek (Kantor) – Dietz, Sörvik, Kubát (A), Gula, Baránek, K. Pilař, L. Doudera – F. Lukeš, V. Hübl (A), Jánský – J. Černý, M. Hanzl, Nicholls – Trávníček (C), Gerhát, M. Hořava – J. Doležal, Válek, Jurčík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 60 26 1 25 96,15 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Milan Gulaš 0 2 2 2 0
Ryan Hollweg 0 1 1 1 0
Miroslav Indrák 0 2 2 2 0
Nick Jones 0 0 0 2 0
Petr Kadlec 0 0 0 1 2
Denis Kindl 0 0 0 -1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 1 1 2 2 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 1 1 2 0
Michal Moravčík 0 1 1 3 0
Miroslav Preisinger 0 1 1 1 2
Jan Schleiss 1 0 1 1 0
David Sklenička 0 0 0 1 0
David Stach 1 0 1 2 0
Petr Straka 2 0 2 2 0

komentář

Do úvodních minut prvního kola vlétli hostující hráči z Litvínova opravdu velice razantně. Ihned po vyhraném zahajovacím vhazování se dostali do útočného pásma, kde se usídlili na několik desítek dlouhých sekund. A měli i zajímavé šance! Dvakrát totiž pálil novic v obraně Vervy Stanislav Dietz, nejprve se po jeho ráně strhla před brankou Plzně mela, která skončila dorážkou – tu domácí gólman Miroslav Svoboda skvěle zastavil. A následnou nebezpečnou střelu Dietze lapil západočeský brankář reflexivně do lapačky. Na druhé straně to zkusil také domácí hokejista, konkrétně Ondřej Kratěna, jehož bomba prošla pod betonem těsně mimo. Následně se do hry dostala hlavně Plzeň, pomohla k tomu i početní výhoda. V té pálili postupně Straka, Kubalík a Mertl, poslední zmíněný hráč měl na holi úvodní gól, leč fantasticky se proti jeho střele z mezikruží vytáhl Michael Petrásek v brance hostí.

Po skončení přesilovky přebrala naplno iniciativu Plzeň. Jan Schleiss obdržel perfektní pas za obranu, probojoval se do samostatného úniku, jenž zakončil bekhendovým blafákem, který mají praváci v oblibě. Skvělý Petrásek se v bráně roztáhl a zakončení domácího útočníka skončilo těsně mimo. Do přečíslení se poté dostali Stach a Indrák, prvně jmenovaný vzal celou akci na sebe, jeho pokus šel nakonec nad břevno. O pár vteřin později vystihl plzeňskou rozehrávku číhající František Gerhát, který byl ve skvělé pozici, rychle vypálil, nicméně do jeho rány obětavě padl kapitán Plzně Petr Kadlec, který tak zachránil celou situaci. V úvodní části byly oba celky velmi aktivní, ale nakonec se šlo do kabin za stavu 0:0.

Ve svižné první třetině sice gól k vidění nebyl, zato v té druhy padly hned čtyři branky! Domácí indiáni měli i nadále více ze hry a častěji obléhali útočné pásmo. Na vedení si nakonec museli počkat až do dvacáté sedmé minuty. Ryan Hollweg důrazně dorážel na hostující borce, až získal puk pro Miroslava Preisingera, jenž kotouč ještě posunul na úplně volného Jana Schleisse. Ten se ocitl tváří v tvář Petráskovi, předvedl rychlý blafák do bekhendu a poslal touš neomylně pod břevno! Forvard s číslem 13 se tak stal prvním střelcem Škody v nového ročníku. Svého premianta v tomto oboru však našla také Verva. V polovině utkání se v podstatě Litvínovští poprvé v prostřední třetině dostali do šance a hned z toho byla branka! Martin Hanzl našel před brankovištěm bojujícího Jakuba Černého, který se střelou z první trefil přesně do vzdálenější šibenice, Svoboda byl bez šance.

Takový stav se však Plzeňským vůbec nelíbil, během jedné minuty dokázali Petráska překonat hned dvakrát! Ve třicáté páté minutě se na pravé straně zjevil úplně volný navrátilec Petr Straka, který se neunáhlil, zpracoval si kotouč a trefil se přesně k levé tyči. Následně se dopředu v ohromné rychlosti vydali Miroslav Indrák a David Stach - druhý jmenovaný vzal akci do své správy, zasekl si touš na střed hřiště a vypálil přesně do protipohybu gólmana Petráska. Další šance už ani jeden celek nevyužil, takže do kabin šla Plzeň s vedením 3:1.

Ve třetí třetině znovu pálili domácí hokejisté. A nutno podotknout, že se trefovali po parádních akcích. Nejprve v útočném pásmu vybojoval kotouč Miroslav Indrák, který se s toušem procpal až před Petráska. Plzeňská 95 nehamounila, protože u levé tyče byl úplně volný Dominik Kubalík, jenž bez problémů poslal puk do sítě hostí. O pár chvil později postupovali domácí do útoku v přečíslení tři na jednoho. Moravčík na sebe upoutal pozornost, Gulaš přihrál před branku a Petr Straka se ranou z první trefil přesně mezi betony Michaela Petráska. Byla to jeho druhá trefa v tomto střetnutí. Za stavu 5:1 pro Plzeň už se utkání vlastně jen dohrávalo, domácí si v klidu hlídali získaný náskok.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (trenér HC Škoda Plzeň): Musíme si upřímně říct, že během prvních tří střídání nás Litvínov k ničemu nepustil a my neinkasovali jen díky Mírovi Svobodovi. Díky přesilovkám jsme se dostali do hry a chytili tempo a tu třetinu jsme dotáhli na pro nás šťastný výsledek 0:0. Ve druhé třetině se to začalo otáčet, začali jsme hrát více aktivně. Přidali jsme i góly a pak už měli lepší pohyb a více šancí. Díky tomu jsme vyhráli.

Radim Rulík (trenér HC VERVA Litvínov): Domácí vyhráli zaslouženě. Lépe bruslili i kombinovalia v určitých fázích zápasu nás jednoznačně přehrávali.