HKR - PLZ 4:3pp

HKR - PLZ 4:3pp - Z velké přestřelky berou indiáni první venkovní bod sezóny!

Plzeň - Západočeši berou první extraligový bod v letošní sezóně z ledu soupeřů, když sice dvakrát ztratili vedení v Hradci Králové, nakonec ale sami museli v závěru základní hrací doby čelit náskoku soupeře.

Mountfield HK - HC Škoda Plzeň

4:3p
0:1, 2:1, 1:1 - 1:0

Branky a nahrávky: 30. Cibulskis (Jaroslav Bednář, Gregorc), 40. Kukumberg (Vopelka), 44. Koukal (Zigo, Jarůšek), 64. Džerinš (Jarůšek, Gregorc) – 7. Hollweg (D. Sklenička, Preisinger), 33. D. Kubalík, 56. D. Kubalík (Stach, Gulaš). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Rozhodčí: Bejček, Pešina – Ondráček, Špůr

vyloučení
9:5
Využití
2:2
V Oslabení
0:0
střely na branku
24:29
Zblokované střely
13:12
Hity
7:6
Vhazování
35:20
Diváci
4409

Mountfield HK

J. Sedláček (J. Pavelka) – Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený, Rosandić – Jaroslav Bednář (C), Džerinš, Šimánek – Jarůšek, Koukal (A), Zigo – Köhler (A), Kukumberg, Vopelka – J. Dvořák, Miškář, Čáp.

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – P. Kadlec (C), Pulpán, Čerešňák, D. Sklenička, Jones, Moravčík, Kvasnička – Gulaš (A), Mertl, Schleiss – Straka, Stach, D. Kubalík – Kratěna, Kracík, Kindl – Hollweg (A), Preisinger, Kodýtek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 64 28 4 24 85,71 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Milan Gulaš 0 1 1 -2 0
Ryan Hollweg 1 0 1 1 0
Nick Jones 0 0 0 0 2
Petr Kadlec 0 0 0 -1 0
Denis Kindl 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 2 0 2 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -2 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 2
Miroslav Preisinger 0 1 1 1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 2
Jan Schleiss 0 0 0 0 4
David Sklenička 0 1 1 0 0
David Stach 0 1 1 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0

komentář

V pátečním utkání, ve kterém se Mountfield postavil proti Plzni, čekal na domácí nelehký úkol. Po čtyřech porážkách v řadě nutně potřebovali získat cenné body do tabulky. Na ledě ČPP Arény se navíc v dresu soupeře představil i hradeckým fanouškům dobře známý Tomáš Mertl.

Utkání se od úvodního vhazování hrálo ve slušném tempu. Slibnou pozici si vypracoval Vydarený, jenž v prvních minutách prověřil Svobodovu pozornost střelou bez přípravy od modré čáry. Hostující muž v masce byl ale pozorný. Oba gólmani museli předvést několik důležitých zákroků. Největší práci přidělal plzeňskému gólmanovi Jarůšek, na druhé straně zase Sedláčka prověřil Kodýtek.

V sedmé minutě už se ale poprvé v duelu rozsvítilo červené světlo za hradeckou svatyní. Ryan Hollweg posunul Preisingerovu střelu až na Sedláčka, který neudržel kotouč, jenž se doklouzal až za brankovou čáru – 0:1. I v následujících chvílích se diváci v ČPP Aréně dočkali několika zajímavých střeleckých příležitostí.

Bekhendovým blafákem prověřil Svobodu kapitán Bednář, následoval ho o několik okamžiků později Jaroslav Dvořák. Ani jeden z hradeckých forvardů však nenašel skulinku ve výstroji plzeňského brankáře. Na druhé straně zase musel předvést svůj um Sedláček, když na něj nepříjemně dotíral Straka. Ani mladý útočník ale neuspěl.

Do druhé dvacetiminutovky už ale vstoupily oba celky ve vlažnějším tempu a šancí bylo, zejména v úvodních minutách třetiny, vidění jen pomálu. Jak Hradečtí, tak i hráči Plzně si vyzkoušeli hru v početní výhodně i převaze, ani jeden ze zmíněných aktérů pátečního souboje však gólovou sirénu nerozezněl.

To se ovšem změnilo v polovině utkání, kdy přidali první přesný zásah i hokejisté Mountfieldu. Bednář z rohu našel mezi kruhy najíždějícího Oskarse Cibulskise, jenž si se Svobodou poradil nejlepším možným způsobem – 1:1. Vzápětí se ale domácí museli bránit ve čtyřech, čehož Plzeňští rychle využili. Na rozdíl jedné branky znovu odskočili zásluhou Dominika Kubalíka – 1:2.

Hradečtí se drali do útoku s úmyslem co nejdříve vstřelit vyrovnávací branku. Sami si však zkomplikovali situaci, když hráli v šesti a znovu tak museli pykat na lavici hanby. Toho mohl z velkého tlaku před Sedláčkem využít Kadlec, hradecký strážce svatyně ale přiklepl své betony včas. Na ledě se začalo přiostřovat a přibývalo drobných potyček. Napjaté atmosféry dokázal bravurně využít Roman Kukumberg, jenž po přesné Vopelkově nahrávce srovnal skóre – 2:2.

Ve třetí periodě museli oba celky začínat od nuly, když na světelné tabuli svítilo nerozhodné skóre. Převážit misku vah na svou stranu mohl Jarůšek, jenž obkroužil plzeňskou klec a pokusil se ho zamést za brankovou čáru. Tam však stál, i se štěstím, připravený Svoboda. Jenže na druhý pokus už se to Hradeckým povedlo a poprvé v utkání se zásluhou Petra Koukala, jenž střílel z první, dostali do vedení – 3:2.

Utkání nabíralo s blížícím se koncem třetí dvacetiminutovky na obrátkách. Plzeňští po faulu Hradce hráli v početní výhodě, ale hradečtí obránci si dobře bránili své pozice v obranném pásmu. Horké chvilky ale poté zažíval gólman Svoboda, když to byli pro změnu právě hosté, kdo se musel bránit v menším počtu.

Jenže čtyři minuty před koncem základní hrací doby vybojoval kotouč Dominik Kubalík, jenž z výborně sehrané akce svým druhým gólem v utkání srovnal skóre – 3:3. Mountfield se sice ještě v závěru usadil v útočném pásmu, ale Svobodu napočtvrté překonat nedokázal, a o vítězi tak rozhodoval až nastavený čas.

V něm měl nejprve slibnou pozici Milan Gulaš, jehož střelu na poslední chvíli zblokoval jeden z domácích hráčů nad Sedláčkovu klec. Ve čtvrté minutě prodloužení už ale přišel důležitý moment pro Andrise Džerinše, jenž na sebe vzal zodpovědnost a střelou mezi Svobody nohy rozhodl o vítězství Hradeckých 4:3 v prodloužení, která je zároveň premiérovým vítězstvím v letošní sezóně.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Mountfield HK): Já budu stručný. Děkuju klukům za výkon, za vítězství a za body. Konečně jsme do naší hry dali větší nasazení a emoce, šli jsme si za tím. Je tam pořád hodně věcí, které musíme zlepšovat, ale to vítězství je pro nás strašně důležité.

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): Ze zápasu mám rozporuplné pocity. Myslím, že jsme tady mohli urvat víc, než si nakonec vezeme. Klíčový moment byl z mého pohledu druhý gól Hradce tři vteřiny před koncem druhé třetiny, který domácí nakopl a nás srazil. Zase na druhou stranu jsme dokázali z nepříznivého výsledku vyrovnat na 3:3, to byl pozitivní moment v zápase. Znova ale opakuju, že podle současného rozpoložení a toho, čeho jsou hráči schopní, jsme tady mohli urvat i víc.