PLZ - KOM 4:5pp

PLZ - KOM 4:5pp - Indiáni berou po velkém boji s Kometou bod

Plzeň - Indiáni se se představili v Home Monitoring Aréně před vlastními fanoušky, na plzeňský led zavítala brněnská Kometa. Domácí vedli po první třetině 3:0, následně však Brno vyrovnalo a až do konce utkání se hrála těsná partie. Po základní hrací době skončil duel nerozhodně 4:4, prodloužení ukončil rychlým golem Martin Erat.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

4:5p
3:0, 1:3, 0:1 - 0:1

Branky a nahrávky: 6. Mertl (D. Kubalík, Stach), 8. Straka (D. Sklenička, Kindl), 12. D. Kubalík (Pulpán), 40. Mertl (P. Kadlec, D. Kubalík) – 22. M. Erat (J. Krejčík), 27. T. Svoboda (L. Čermák, Vincour), 30. V. Němec (Štencel), 43. T. Svoboda (Zaťovič, M. Erat), 61. M. Erat. Diváci: 7 111. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3, 4:5.

Rozhodčí: Hodek, Pavlovič – Gerát, Hynek

vyloučení
5:5
Využití
2:2
V Oslabení
0:0
střely na branku
29:29
Zblokované střely
14:9
Hity
16:11
Vhazování
27:18

HC Škoda Plzeň

Hylák (20. Sochůrek) – Moravčík, Čerešňák, D. Sklenička, P. Kadlec (C), Pulpán, Jones – Schleiss, Mertl, Gulaš (A) – D. Kubalík, Stach, Indrák (A) – Kindl, Kracík, Straka – Hollweg, Preisinger, M. Chalupa

HC Kometa Brno

Čiliak (Vejmelka) – Barinka, Štencel, Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs – Zaťovič (A), H. Zohorna, M. Erat (A) – T. Svoboda, L. Čermák (C), Vincour – Dočekal, V. Němec, Haščák – R. Zohorna, Nahodil, Mallet – T. Havránek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Alexandr Hylák 20 4 0 4 100,00 0
Lukáš Sochůrek 41 25 5 20 80,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 0 2
Milan Gulaš 0 0 0 0 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -2 0
Nick Jones 0 0 0 -1 0
Petr Kadlec 0 1 1 1 0
Denis Kindl 0 1 1 1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 2
Dominik Kubalík 1 2 3 -1 0
Tomáš Mertl 2 0 2 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 2
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 4
David Sklenička 0 1 1 1 0
David Stach 0 1 1 -1 0
Petr Straka 1 0 1 1 0

komentář

V úvodní třetině utkání byli indiáni na koni, byli mnohem častěji v útočném pásmu, Kometa mnohdy nestíhala výpady Plzně zastavovat. Již v páté minutě měli domácí za sebou dvě příležitosti v přečíslení, ale Milan Gulaš ani Jaroslav Kracík nedokázali brankáře Marka Čiliaka překonat. Po druhé akci přišlo vyloučení a první přesilová hra Škody v duelu. Během ní si indiáni přichystali krásnou akci – David Stach přihrál přes celé pásmo na Dominika Kubalíka, ten rychle vrátil touš před branku a osamocený Tomáš Mertl doklepl kotouč do sítě. Následně měli domácí hráči drtivý tlak. Nick Jones a Miroslav Indrák se objevili sami před gólmanem Čiliakem, leč ani jeden nedokázal zvýšit vedení Plzně. Tyto dvě akce přišly v sedmé minutě, poté pokračovala snaha domácích v útočném teritoriu.

Jen o pár sekund později se mohla plzeňská Home Monitoring Aréna radovat podruhé. David Sklenička vypálil od modré čáry, před brankovištěm si jako první našel puk Petr Straka a dorážkou o břevno zvýšil vedení domácích. Brněnští Plzni opravdu nestačili, do soubojů vjížděli později a Alexandr Hylák v bance Škody nemusel řešit žádný vážnější problém. Navíc poté přišlo další přečíslení indiánů, Lukáš Pulpán našel na levém křídle najetého Doiminika Kubalíka, jenž rychlým forhendovým blafákem zaznamenal dvanáctou trefu v sezoně – 3:0 pro domácí. Kometa následně nevyužila přesilovou hru a přežila velkou šanci Stacha. Záhy Brno dostalo touš do sítě, nicméně hostující útočník stál v brankovišti, takže sudí gól neuznali. Během této situace se zranil plzeňský gólman Alexandr Hylák, zastoupit v brance ho tedy musel Lukáš Sochůrek.

V prostřední třetině se výkon Brna výrazně zvedl a Jihomoravané během deseti minut dokázali skóre srovnat. Hned na začátku druhého dějství si hosté mohli zahrát přesilovou hru, kterou úderná formace Komety dokázala zužitkovat. Martin Erat dlouho míchal s kotoučem a hledal, kam by mohl přihrát, nakonec si však vybruslil na střed hřiště, vypálil do houště těl před Sochůrkem a kotouč prošel až do sítě. O pět minut později udrželi brněnští hráči kotouč za brankou, puk se dostal mezi kruhy, kde stál osamocený bývalý útočník Plzně Tomáš Svoboda. Ten vystřelil z první a trefil se mezi betony.

Přesně v polovině utkání už byl stav opět nerozhodný. Po nedůrazu v obraně Plzně si puk několikrát vyměnili Jan Štencel a Vojtěch Němec, druhý jmenovaný nakonec proskočil až za defenzivu Škody a bleskovým bekhendovým blafákem vyrovnal na 3:3. O chvíli později střílel přes obránce hostující kapitán Leoš Čermák, jenž svým pokusem trefil břevno. A pak se do hry dostali opět domácí hokejisté. Indiáni rozehráli přesilovou hru, kotouč se dostal na modrou čáru, odkud tvrdě vypálil Petr Kadlec, jehož pokus přesně před Čiliakem tečoval pozorný Tomáš Mertl, který si připsal druhý gól v duelu. Po dvou třetinách tedy díky trefě do šatny vedla Plzeň 4:3.

Z vedení se však domácí hráči nemohli radovat moc dlouho, neboť Kometa opět rychle vyrovnala. A bylo to znovu během početní výhody. Tomáš Svoboda si našel prostor na levém kruhu, obdržel přesný pas a prosadil se rychlou střelou k tyči. Bylo to 4:4 a utkání i nadále mělo veliké nasazení. Hrálo se nahoru dolů, ze strany na stranu, ale ani jeden gólman nehodlal pustit pátý kotouč do sítě. V předposlední minutě základní hrací doby ztratil domácí Lukáš Sochůrek hůl, Michal Moravčík mu ji podal, za což od sudích obdržel menší trest. Kometa tedy měla jedinečnou možnost zahrát si přesilovku v samém závěru duelu. Paradoxně měl největší šanci Dominik Kubalík, který v oslabení ujel všem, ale nakonec napálil Čiliaka do betonu. Střetnutí tedy dospělo do prodloužení, početní výhoda Komety stále pokračovala.

A právě v oslabení domácí inkasovali rozhodující gól. Martin Erat si opět přichystal touš na střelu, bleskově švihem vypálil ke vzdálenější tyči a vystřelil bonusový bod pro Kometu. Ta v Plzni vyhrála 5:4 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): První část byla jasně pro nás, pak naopak. Závěr byl bohužel ovlivněn neznalostí našeho hráče při vyloučení v závěru i neproměněným nájezdem Dominika Kubalíka. Výsledkem je prohra v prodloužení, místo tří máme jeden.

Petr Haken (HC Kometa Brno): Zápas byl pro nás na dvě části. První třetina nám nevyšla, Plzeň byla lepší, důraznější, produktivní. Druhá část utkání pro nás začala v první minutě druhé třetiny. Bylo vidět, že jsme se začali srážet, vyrovnávat soupeři důrazem domácím a myslím si, že pak jsme se zase my byli lepší. Třetí část byla pohledná pro fanoušky, hodně se bruslilo, vyhrát mohl kdokoliv. Přesilová hra v závěru byla sehraná dobře, početní výhody nám dnes šly. Musím hráčům poděkovat, jak po první části zareagovali a jakou velkou sílu ukázali.