MBL - PLZ 2:1sn

MBL - PLZ 2:1sn - Šachovou partii rozhodly až nájezdy

Plzeň - Prakticky během dvou týdnů opět zkřížili hokejky indiáni a Bruslaři. Ve městě automobilů se odehrála vyrovnaná bitva, ve které se dlouho čekalo na gól. Nakonec vše rozlouskli ve svůj prospěch domácí.

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

2:1sn
0:0, 0:0, 1:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 60. Žejdl (Orsava), rozh. náj. Orsava – 58. Gulaš (Kratěna, Moravčík). Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Rozhodčí: Pešina, Petružálek – Frodl, Komárek

vyloučení
2:1
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
38:22
Zblokované střely
7:6
Hity
12:7
Vhazování
28:35
Diváci
2458

BK Mladá Boleslav

J. Růžička (Maxwell) – Hanzlík (C), Kurka, Eminger, Kotvan, Dlapa, J. Říha – Orsava, Žejdl, Klepiš (A) – Valský, P. Holík, Pacovský – Pabiška, P. Musil, Lenc (A) – Martin Procházka, Urban, P. Kousal.

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, Jones, D. Sklenička, P. Kadlec (C), Pulpán, Čerešňák, L. Kaňák – Schleiss, Kracík, Gulaš (A) – D. Kindl, Stach, Indrák (A) – Straka, Kratěna, M. Chalupa – Rubner, Hollweg.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 65 38 1 37 97,37 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 -1 0
Milan Gulaš 1 0 1 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 0
Nick Jones 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 0 0 1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Denis Kindl 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 2
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Michal Moravčík 0 1 1 1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Marek Rubner 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 -1 0
David Stach 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0

komentář

Úvodní minuty zápasu přinesly poměrně vyrovnaný hokej. Mírně aktivnější možná byli domácí, ani jeden tým si nicméně nedokázal vytvořit souvislejší tlak. Na první velkou šanci se čekalo poměrně dlouho. Až po nějakých sedmi minutách pálil od útočné modré Moravčík a byl z toho závar, aktivní Indrák však kotouč nedokázal usměrnit mimo dosah Růžičky. Vzápětí se dopředu vydal Jakub Valský a svůj únik zakončoval bekhendovou střelou na bližší tyč, rozvlnil ale jen boční síť. První přesilovku mohli hrát hosté, rozhodčí už posílal na trestnou lavici Klepiše. Krásným gestem ale domácí fanoušky i hráče potěšil Milan Gulaš, který trest odmítl, když férově přiznal, že domácí hráč jej holí vůbec nezasáhl. Západočeši se i přesto, že nehráli početní výhodu, dokázali usadit v útočném pásmu. Indrákova rána z pravého kruhu ani následný výpad stejného hráče zpoza branky však naštěstí pro domácí tým neznamenaly změnu skóre. Další příležitost měli opět indiáni – na útočné modré skvěle zapracoval Schleiss a zadovkou posunul puk do jízdy Kracíkovi, zkušený forvard ale od mantinelu pálil jen do vyrážečky domácího gólmana. Na druhé straně se připomněli i domácí. Kapitán Hanzlík udržel útočné pásmo a nahodil puk na bránu, Holík jej ale tečoval pouze přímo do těla Svobody. Následovala akce Kratěny, který po otočce střílel z mezikruží těsně vedle. Dobře hrající Dlapa poté nahazoval od modré na Svobodu, puk si však cestu do branky nenašel. Už takřka se sirénou vyšťoural puk před brankovištěm Orsava, místo do šibenice ale puk poslal jen na zadní mantinel. První dvacetiminutovka tak skončila za bezgólového stavu.

Začátek prostřední třetiny vyšel lépe hostům. Ti zamkli Bruslaře v pásmu a po vyloučení Holíka se dočkali i přesilové hry. V ní dokonce otevřeli skóre, nicméně gól nemohl být pro předcházející ofsajd uznán. Ve zbylém průběhu plzeňské přesilovky už Růžička nemusel řešit žádné vyložené šance a Boleslav tak úvodní oslabení zvládla. Poté i sama zaútočila, Holík projel po levém mantinelu do útočné třetiny a nahrávkou na pravý kruh oslovil Valského. Toho dokázali zablokovat zadáci hostujícího týmu. Následně se neuvěřitelným zákrokem předvedl Miroslav Svoboda, který zlikvidoval sólový únik a blafák Orsavy, a když pak právě Orsava zpoza branky nahrál Žejdlovi, švihl plzeňský gólman paží a ukradl domácím takřka jasný gól. Na druhé straně si Gulaš prohodil puk přes Hanzlíka a servíroval jej zleva na brankoviště, kde ale nikdo v bílém nedokázal zakončit. S pohotovou ranou neuspěl ani domácí Valský, jehož pokus z pravého kruhu neprošel přes neprostupný blok obrany. Při Kracíkově vyloučení pálil nebezpečně Kotvan a na brankovišti pracoval Žejdl, kotouč ale nedostrkal za ležícího Svobodu. Ani domácí tak napoprvé nevyužili početní výhodu, udržovali si ale mírnou herní převahu. Tu ukončilo až vyloučení Martina Procházky, Bruslaři však i druhé oslabení sehráli výtečně a nedovolili soupeři vůbec se usadit v útočném pásmu. Do konce druhé části zbývaly dvě minuty, když se puk od změti těl na brankovišti hostujícího týmu odrazil doleva před Němečka, který ale z voleje pálil nepřesně. V závěrečných sekundách si před domácí klec sjel Gulaš, nedosáhl však na nahrávku z pravého křídla a skóre tak zůstalo neměnné, i po čtyřiceti minutách svítily na tabuli dvě nuly.

Třetí třetinu odstartovala šance Indráka. Plzeňský forvard si stáhl kotouč ze vzduchu a z mezikruží pálil, branku minul jen o kousek. Potom to hosté zkusili zleva, Rubnerovu nahrávku ale Stach nedokázal dopravit za záda Jana Růžičky. Na opačné straně zastavil Klepišovu teč skvělý zákrok Svobody. V permanenci byl nadále domácí gólman, který musel krotit Kindlovu ránu z pravé strany. V dobré šanci byl i Matěj Chalupa, který zůstal za obranou a pálil z bezprostřední blízkosti, na poslední chvíli mu ale jeden ze zadáků Boleslavi sáhl do puku. Po Kurkově ráně se domácí usadili v útočné třetině a Holík se krásně uvolnil nalevo, aby našel před brankou Pacovského, který ale z úhlu nepřekonal Svobodu. Po rychlé protiakci Plzně pálil dvakrát nebezpečně Lenc, načež nechal skvěle chytajícího Miroslava Svobodu vyniknout i Pavel Musil. Nadějný protiútok domácích, kteří jeli ve třech na dva beky, pak zastavil Moravčík, když přes sebe nepustil Klepiše. Po Němečkově útočném výletu pálil nad branku Musil a stejně se v další šanci vedlo i Žejdlovi. Bezbrankový stav zlomil až dvě minuty před koncem nejproduktivnější hráč celé soutěže, Milan Gulaš, který zblízka prostřelil Růžičku. Minutu před koncem, když už domácí hráli bez gólmana, zastavil Svoboda další velkou šanci, když lapil ránu Orsavy. Triumf indiánů se už zdál nezvratný, pouhých pět sekund před koncem ale Svobodovu neprůstřelnost odčaroval střelou z levé strany Lukáš Žejdl, proti kterému se už plzeňský fantom nestihl přesunout.

První střelecký pokus nastaveného času měl na svědomí Gulaš, jeho ránu ale Klepiš srazil do rohu. Na druhé straně Němeček nenachytal Svobodu, který naopak rychle vytřepal puk z lapačky a založil protiakci, ve které Indrák kličkoval před Růžičkou. Brankář Bruslařů ale puk dokázal zachytit a schoval jej pod tělem. Následně to z levé strany zkusil Klepiš, jeho střelu vytáhl Svoboda. Kracík potom neuspěl z úhlu, když střílel nad břevno domácí brány. Sto sekund před koncem prodloužení Růžička betonem zastavil Indrákův výpad zpoza branky. Mezi kruhy si, už v poslední minutě hry tři proti třem, sjel Klepiš, opět ale pálil jen do prostoru, který hlídal Svoboda. Když proti domácímu brankáři v posledních sekundách neuspěl ani Gulaš, bylo jasné, že o vítězi rozhodnou nájezdy.

Jako první jel hostující Petr Kadlec, který pálil pod břevno. Domácí ale reklamovali předčasný výjezd plzeňského beka, ten si tak nájezd zopakoval. I napodruhé byl úspěšný. Stejně tak si ale na druhé straně vedl i Pacovský, který našel mezírku mezi betony Svobody. Potom postupně neuspěli Kindl, Lenc, Indrák ani Žejdl. Zodpovědnost na sebe vzal Milan Gulaš, krásným blafákem si roztáhl Růžičku a skóroval. Úspěšný byl ale na druhé straně i Jakub Orsava. V páté sérii vychytal Růžička Kratěnu a na druhé straně i Svoboda Holíka. Potom se pořadí otočilo a jel Pacovský, který ale tentokrát na Svobodu nevyzrál. Na druhé straně udržel nervy Růžička a dokázal chytit Gulašův pokus. Klepiš si pak roztáhl Svobodu, ale bekhendem nenasměroval puk do sítě. Na druhé straně Růžička znovu vychytal Gulaše. Jakub Orsava se pak rozjel proti Svobodovi a prostřelil jej. Petr Kadlec si na druhé straně sice roztáhl Růžičku, ale trefil jen boční konstrukci brány.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (BK Mladá Boleslav): "V první řadě bych chtěl poděkovat celému týmu za předvedený výkon. Je vidět, že co se koncovky a proměňování šancí týče, to pořád není ideální. Myslím, že se pozitivním směrem posunul náš výkon v bojovnosti, nasazení a urputnosti, takhle si představujeme, že budeme hrát. Doufáme, že tím, že takhle budeme hrát, půjdeme naproti štěstí a lepší koncovce. Myslím si, jak už říkal Jirka (Jiří Hanzlík, pozn. red.), že Plzeň nehrála až tak dobře, doma je mnohem nebezpečnější. Měli jsme spoustu šancí a byla to pro nás ledová sprcha, když nám před koncem Gulaš z individuální akce dal gól. My jsme ale nesložili zbraně a, jak už se nám teď párkrát povedlo, v koncovce jsme dali gól. Jsme za to rádi a tím, že jsme vyhráli ty nájezdy, to byla třešnička na dortu."

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "My jsme potvrdili, že v poslední době jsme doma silnější, venkovní zápasy nejsou podle našich představ. Soupeř si vytvořil ve třetí třetině velké šance, podržel nás Míra Svoboda. Šli jsme do vedení, ale nedotáhli jsme to. Možná zaslouženě Boleslav vyrovnala a v nájezdech to byla loterie. Bod bereme, spíš nás mrzí naše výkony venku, které se opakují a nejsou takové jako doma."