PLZ - TRI 2:1

PLZ - TRI 2:1 - Škodovka po obrovském boji zdolala třinecké Oceláře!

Plzeň - Po dlouhé době se indiáni představili na domácím ledě, do Home Monitoring Arény přicestoval tým HC Oceláři Třinec. Ti se brzy dostali do vedení, ve druhé části však Západočeši dokázali skóre otočit. Domácí nakonec skóre dokázali udržet, připsali si další tři body do tabulky!

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

2:1
1:1, 1:0, 0:0

Branky a nahrávky: 10. Mertl (Kracík, Gulaš), 35. Pour (Schleiss, Moravčík) – 3. Martin Růžička (Roth, Linhart). Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Rozhodčí: Souček, Hradil – Ondráček, Špůr

vyloučení
4:2
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
24:28
Zblokované střely
3:10
Hity
15:10
Vhazování
30:35
Diváci
6 886

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Sochůrek) – J. Kindl, Jones, D. Sklenička, J. Holý, Moravčík, L. Kaňák – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – Schleiss (A), Kratěna, Pour – D. Kindl, Stach, Straka – Rubner, Kracík, Hollweg

HC Oceláři Třinec

Hrubec (Hamerlík) – Krajíček (C), M. Doudera, Linhart, Roth, L. Kovář, D. Musil – Rákos, Marcinko, Martin Růžička (A) – Dravecký, R. Vlach, Chmielewski – Adamský (A), Polanský, Svačina – O. Kovařčík, Cienciala, Hrňa

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 60 28 1 27 96,43 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Milan Gulaš 0 1 1 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jan Holý 0 0 0 0 0
Nick Jones 0 0 0 -1 2
Lukáš Kaňák 0 0 0 1 0
Matyáš Kantner 0 0 0 -1 0
Jakub Kindl 0 0 0 -1 0
Denis Kindl 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 1 0
Tomáš Mertl 1 0 1 -1 0
Michal Moravčík 0 1 1 1 0
Jakub Pour 1 0 1 1 2
Marek Rubner 0 0 0 0 2
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
David Sklenička 0 0 0 0 0
David Stach 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0

komentář

V samém úvodu duelu mezi Plzní a Třincem, tedy během střetnutí prvního a pátého týmu tabulky, byli aktivnější hostující Oceláři. Po rychlých kombinacích pálili v útočném pásmu nejprve obránce Kovář, po něm prověřil domácího Miroslava Svobodu i Cienciela, leč domácí gólman vyrazil střelu ramenem. Ve třetí minutě se otevřela dálnice mezi obránci Plzně, na kterou si najel střelec Martin Růžička, jenž obdržel přesný pas od Rotha, díky čemuž se dostal do samostatného úniku. Růžička si s nabídnutou šancí poradil excelentně, trefil se přesně pod víko, poslal tedy Oceláře do vedení 1:0. A ještě jedna šance Třince, konkrétně ze šesté minuty – kapitán hostí Lukáš Krajíček se dostal až před branku Škody, forhendový blafák mu ale nakonec nevyšel.

Následně si indiáni zahráli přesilovou hru, kterou sehráli znamenitě. Nejprve se po střele Lukáše Kaňáka odrazil tečovaný puk těsně mimo hostující tyčku. Poté se Oceláři drali do přečíslení, ale to nakonec po ztrátě kotouče bylo rychle ukončeno, takže se hra naprosto obrátila. Domácí se hnali do situace tři na jednoho, Milan Gulaš našel přesnou žabkou Jaroslava Kracíka, ten ale nehamounil, viděl totiž ještě lépe postaveného Tomáše Mertla, který se trefil do prázdné branky. Souhra olympioniků a Kracíka tedy přinesla vyrovnávací trefu. Poté už do konce třetiny nebyla k vidění žádná branka, činili se oba gólmani. Svoboda po dorážce Růžičky, na druhé straně se vyznamenal Šimon Hrubec po střele Jakuba Poura.

Druhá část utkání začala spíše opatrně, ani jeden celek se nemohl dostat do pořádné šance. Poté se do hry více dostali Oceláři, pomohla jim k tomu i přesilová hra. Hostující Třinec indiány hodně zatlačil, ale v brance Plzně doslova čaroval gólman Miroslav Svoboda, který pochytal všechny pokusy hostujících střelců. Velice zajímavě střílel Vladimír Svačina, který nakonec mířil jen do míst, kde stál připravený domácí brankář. Záhy přišla ještě jedna početní výhoda Ocelářů, ale ani v ní se nedokázali svěřenci Václava Varadi prosadit. Západočeši se k ohrožení branky Hrubce příliš nedostávali, vynaložili totiž velké množství sil, aby přežili přesilovky soupeře bez úhony.

Ve dvaatřicáté minutě se domácí dostali do rohu útočného pásma, kde se usadila čtvrtá útočná lajna Plzně, Jaroslav Kracík povedeným pasem oslovil najetého Jonese, ale americký bek nakonec ve skvělé pozici kotouč netrefil. Poté už však indiáni z celkem nenápadné akce udeřili. Jan Schleiss udržel touš na modré čáře, poslal ho za obranu hostí, kde byl za bukem ukrytý mladík Jakub Pour. Ten si puk zpracoval, popotáhl si ho brankovištěm a následně se trefil přesně pod ruku Šimona Hrubce. Druhý extraligový gól šikovného forvarda poslal Západočechy do vedení, které jim vydrželo až do konce druhého dějství.

Aktivnějším týmem na začátku třetí třetiny byli domácí indiáni. Milan Gulaš se objevil v dobré pozici, po střele švihem zasáhl s vypětím všech sil Hrubec, šikovně před ním clonil Mertl. O pár sekund později se dostali do obrovské gólovky i Oceláři. Martin Růžička stál úplně sám u levé tyčky, ale nakonec netrefil odkrytou klec, trefil jen tyčku či boční síť Svobodovy klece. Domácí gólman musel poté vytáhnout několik důležitých zákroků. V čase 58:07 šli domácí po vyloučení do čtyř, Hrubec ale zatím zůstal na střídačce. Až po půlminutě odcestoval na střídačku, Oceláři se pokoušeli srovnat stav zápasu v šesti proti oslabenému soupeři. Jenže Třinečtí se během přesilové hry rovněž dopustili nedovoleného prohřešku, takže také oni musel hrát ve čtyřech. Během vyhecovaného konce utkání si oba celky vyžádali oddechový čas, aby se uklidnily emoce na ledě. Hosté měli ještě v poslední minutě po teči Rothovy rány velikou šanci na vyrovnání, leč Svobodův beton byl proti! Modrobílí nakonec uhájili výsledek 2:1, připsali si další tři body do tabulky.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): “Na začátku jsme udělali chybu a nevyvíjelo se to dobře. Upřímně řečeno, byl Třinec lepší na puku, měl lepší pohyb, připadal mi hladovější. Nám ale nechyběla bojovnost. Takové zápasy jsou, že soupeř je třeba lepší a je potřeba se tomu přizpůsobit a začít bránit. To jsme dnes ve třetí části zvládli. Třinec je kvalitní mužstvo a my si ceníme tří bodů.”

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): “Já bych chtěl poděkovat klukům, že dnešní zápas odehráli tak, jak ho odehráli. I když jsme nakonec nebodovali. Je to pro nás nešťastné, kluci hráli na maximum při našem náročném programu, přistoupili k tomu zodpovědně. Je hezké, že si vytváříme šance, ale je potřeba je proměňovat. Proto dnes body zůstaly tady.”