PLZ - MHK 3:2

PLZ - MHK 3:2 - Šlágr kola patří Plzni, indiáni porazili Mountfield!

Plzeň - V Home Monitoring Aréně byl k vidění šlágr 43. kola Tipsport extraligy, první indiáni totiž přivítali druhý Mountfield HK. V prvních dvou třetinách se hrál parádní hokej ze strany na stranu, Západočeši dokázali díky přesilovkám otočit nepříznivé skóre. Ve třetí třetině si domácí výhru už pohlídali.

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

3:2
2:2, 1:0, 0:0

Branky a nahrávky: 8. Kantner (Mertl, Gulaš), 20. Gulaš (Kratěna, Moravčík), 26. Indrák (Kracík, Gulaš) – 4. Jaroslav Bednář (Džerinš, Graňák), 16. Berger (Dragoun). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2.

Rozhodčí: Fraňo, Šír – Frodl, Komárek

vyloučení
3:5
Využití
2:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
26:32
Zblokované střely
10:7
Hity
13:13
Vhazování
35:29
Diváci
7 401

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – D. Sklenička, Jones, J. Kindl, Čerešňák, Moravčík, L. Kaňák – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – Schleiss, Kratěna, Pour – Kracík, Indrák (A), T. Kubalík – D. Kindl, Hollweg, Kodýtek – Rubner

Mountfield HK

J. Pavelka (26. Rybár) – Čáp, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Gregorc, Š. Havránek – Jaroslav Bednář (C), Džerinš, Cingel – Vopelka, Koukal (A), Červený – Köhler (A), Dragoun, Berger – R. Pavlík, Kukumberg, Zigo

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 60 32 2 30 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Milan Gulaš 1 2 3 0 4
Ryan Hollweg 0 0 0 0 2
Miroslav Indrák 1 0 1 -1 0
Nick Jones 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -2 0
Matyáš Kantner 1 0 1 1 0
Jakub Kindl 0 0 0 1 0
Denis Kindl 0 0 0 -1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 -1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 1 1 1 0
Michal Moravčík 0 1 1 -2 0
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 0 0

komentář

Do sestavy Plzně se před šlágrem kola proti Mountfieldu vrátil Tomáš Kubalík, trenéři Západočechů znovu spojili dohromady trojici Kubalík, Kracík, Indrák, pouze Dominika nahradil jeho starší bratr. Lepší vstup do duelu ale měl hostující Hradec. Ten se snadno dostal do útočného pásma, nahodil kotouč na branku Svobody, který touš jen vyrazil před sebe. Tam se k němu nikdo neměl, tak se ho ujal až Džerinš, jenž ho ihned poslal na volného Jaroslava Bednáře. Hostující kapitán neměl problém poslat kotouč do odkryté sítě. Plzeňským se povedlo srovnat o čtyři minuty později. Gólman Pavelka rozehrál jen na Milana Gulaše, ten přeposlal kotouč za branku na Tomáše Mertla, který ho posunul ještě na Matyáše Kantnera. Šikovný útočník indiánů si počínal suverénně a přesnou střelou o tyč srovnal stav duelu.

Následně se v oslabení díky dobrému napadání dostal do úniku olympionik Mertl, ale vrhli se na něj hned dva hráči Hradce Králové, takže domácí forvard v pádu trefil jen beton Jaroslava Pavelky. Dvě přesilové hry Mountfield nevyužil, prosadil se až v signalizované výhodě před třetí početní výhodou. Hostující hráči poslali na branky Plzně kotouč od modré čáry, před brankovištěm Miroslava Svobody puk jemně tečoval Jan Berger, který poslal svůj tým podruhé do vedení. Jenže Západočeši stihli ještě v první části srovnat. V poslední minutě úvodního dějství hráli Plzeňští přesilovku, Moravčík udržel puk na modré čáře, poslal ho na Kratěnu, jenž ideálním pasem oslovil ještě Milana Gulaše. Domácí kapitán pohlednou akci zakončil neomylnou střelou z voleje.

První třetina nabídla parádní hokej, druhá část si s ní v ničem nezadala! Šance byly k vidění na obou stranách, Škoda i Mountfield předváděly skvělý útočný hokej. Do vedení se poprvé v mači dostali Západočeši v přesilové hře, byla to už druhá početní výhoda, kterou dokázali zužitkovat. Modrobílí opět roztočili kolotoč v útočném pásmu, puku se ujal navrátilec do sestavy Plzně Miroslav Indrák, jenž nádhernou ranou o břevno nedal Pavelkovi šanci zasáhnout. Tato trefa vyhnala gólmana Mountfieldu na střídačku, do brankoviště se postavil Patrik Rybár.

I hosté se připomněli, také na druhé straně hřiště bylo dost živo. Nejprve pálil Tomáš Zigo, kterého Miroslav Svoboda vychytal, následně se o dorážku pokoušeli také Kukumberg s Pavlíkem, ale ani jejich střely se neujaly. Záhy ještě od modré čáry pálil Blaž Gregorc, nicméně ani on se nedokázal prosadit. Ryan Hollweg poté přišel v útočném pásmu zadarmo ke kotouči, popojel si až mezi kruhy, leč pálil jen nad branku Rybára. Další velkou šanci měl opět Indrák, jehož další přesilovkový pokus orazítkoval břevno, po něm se svým sólem neuspěl ani Tomáš Mertl. Bednář pak nádherným pasem oslovil Pláňka, ten šikovně tečoval puk na branku Plzně, ale Svoboda držel svůj tým nad vodou. Taková byla parádní druhá třetina, po které vedli indiáni 3:2.

Rovněž třetí třetina vypjatého utkání byla dosti vyrovnaná, na ledě se bojovalo o každý centimetr hrací plochy, velké šance si ani jeden tým nedokázal vytvářet. Indiáni měli po špatném střídání Mountfieldu k dispozici další přesilovku, během ní si vypracovali několik zajímavých zakončení, ale Patrik Rybár v brance byl bezchybný. Krátce poté se do odraženého puku pořádně opřel obránce Filip Pavlík, jehož neskutečná bomba zamířila jen těsně mimo. Následně se Západočeši museli bránit během oslabení. V něm hodně nebezpečně dorážel hostující Lukáš Cingel, ale Miroslav Svoboda mu nedovolil skórovat.

Poté byl na ledě relativní klid, bylo vidět, že se střetly týmy nejlepší z nejlepších. I když se toho na ledě moc nedělo, hra rozhodně neztratila náboj. Přesně jednu minutu před konce utkání opustil Patrik Rybár svou branku, hostující celek to zkusil v šesti. Jedinou vážnější střelu si přichystal pouze Martin Pláněk, jeho projektil od modré čáry lapil Miroslav Svoboda do lapačky. Tři sekundy před koncem základní hrací doby se hra naposledy přerušila, Mountfield si vyžádal oddechový čas, ale vyrovnávací branku nevstřelil. Indiáni těžký duel zvládli a vyhráli 3:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): Hradec vstoupil do utkání lépe, ale od druhé třetiny už to byl vyrovnaný duel. Rozhodovalo se v přesilovkách. Využili jsme dvě a ubránily jsme silné hradecké přesilovky, to byl rozhodující faktor. Byla by škoda nechat si ujít první místo po základní části, ale samozřejmě může přijít nějaká série proher.

Tomáš Martinec (Mountfield Hradec Králové): Utkání začalo ve vysokém tempu, sneslo nejpřísnější měřítka. Měli jsme dobrý vstup, dali jsme úvodní branku, ale největší chybou bylo vyrovnaní v poslední minutě první třetiny. Na začátku druhé části se dostala do vedení rovněž v přesilovce. Právě početní výhody rozhodly. Plzeň dvě využila, my ani jednu. Ve třetí třetině už jsme neměli sílu přejít přes dobrou obranu Plzně a zvrátit utkání. Gratulace domácím, byl to dobrý zápas. Škoda je velmi blízko k Prezidentskému poháru a nemyslím si, že by o něj přišla.