PLZ - MBL 1:4

PLZ - MBL 1:4 - Po pěti výhrách přišla stopka, Škoda nestačila na Bruslaře

Zatímco indiáni se vyhřívají na čele tabulky a vyhráli už pětkrát v řadě, Bruslaři se po dvou prohrách propadli až na dvanácté místo a potřebovali bodovat. To bylo na hře od samého začátku znát. Boleslav dohrávala osobní souboje, hrála nebojácně, vypracovala si díky přesilovkám náskok a nakonec zvítězila 4:1. Pro Plzeň to byl vůbec první domácí zápas v sezóně, ve kterém nezískala ani bod!

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

1:4
0:1, 1:1, 0:2

Branky a nahrávky: 34. Indrák (Pour, Kvasnička) – 9. Urban (Klepiš, Kotvan), 30. Pabiška (J. Říha, Nahodil), 48. Valský (Orsava, Eminger), 58. Dlapa (Lenc, Pabiška). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

Vyšší tresty: Hollweg (PLZ) 5+DK. a Němeček (MBL) 10 min.

Rozhodčí: Souček, Bulanov – Brejcha, Jelínek

vyloučení
7:5
Využití
0:2
V Oslabení
0:0
střely na branku
27:24
Zblokované střely
8:13
Hity
22:11
Vhazování
36:27
Diváci
6 333

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, Jones, J. Kindl, Kvasnička, D. Sklenička, L. Kaňák, Sysel – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – Schleiss, Kratěna, T. Kubalík – Pour, Kracík, Indrák (A) – D. Kindl, Rubner, Hollweg.

BK Mladá Boleslav

J. Růžička (Maxwell) – Hanzlík (C), J. Říha, Dlapa, Kotvan, Němeček, Eminger, Kurka – Valský, Žejdl, Orsava – Klepiš (A), V. Němec, Pacovský – Pabiška, Nahodil, Lenc (A) – P. Kousal, Urban, P. Musil.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 59 23 3 20 86,96 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Milan Gulaš 0 0 0 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 25
Miroslav Indrák 1 0 1 -1 2
Nick Jones 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 0
Matyáš Kantner 0 0 0 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 1 2
Denis Kindl 0 0 0 0 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 -2 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 2
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 1 1 1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 0 1 1 0 0
Marek Rubner 0 0 0 0 2
Jan Schleiss 0 0 0 0 2
David Sklenička 0 0 0 -1 0

komentář

V úvodu utkání byli o něco aktivnější Západočeši. Ti byli více na kotouči a dostali se několikrát k ohrožení Jana Růžičky. Šikovnost prokázal Miroslav Indrák, který, ačkoliv byl podražen, ještě dokázal přihrát Skleničkovi do dobré pozice, ale proti němu zasáhl mladoboleslavský brankář. V následné přesilové hře indiáni mohli otevřít skóre. Po dlouhé kombinaci střílel tvrdě od modré čáry Moravčík, Bruslaře zachránila levá tyč.

Domácí se poté dopustili chybného střídání, na lavici hanby musel jít Denis Kindl, čehož Středočeši využili k úvodní brance utkání. Jakub Klepiš přihrál zpoza brány Tomáši Urbanovi, jenž z první vystřelil nad vyrážečku Svobody. Vzápětí na trestnou usedl i druhý z bratrů Kindlů Jakub, tentokrát za faul kolenem, ale Škoda tuto početní nevýhodu zvládla mnohem lépe a bez problémů se ubránila. Zajímavou šanci měl Jakub Valský, ale z mezikruží minul. Ovšem hned po přesilovce zakončoval už do takřka odkryté brány Jakub Orsava, ale na poslední chvíli zasáhl Mertl a vložil útočníkovi Bruslařů hůl do střely.

Vzápětí ukázal hru fair play, již podruhé v sezóně, plzeňský kapitán Milan Gulaš. Ten byl podle rozhodčích při pokusu o průnik podražen, ale u sudích trest odvolal. V závěru periody měli více ze hry hosté, a to díky již třetímu vyloučení v řadách Škody, ale další brankovou příležitost už si nevypracovali, a to zejména kvůli nepřesné střelbě, Bruslaři totiž střelecky mimo zamířili v úvodní část hned desetkrát! I tak byl ale po dvaceti minutách stav příznivější pro Mladou Boleslav.

Ve druhé periodě se utkání přiostřilo. Bývalý hráč Škody David Němeček předvedl již několikátý hit, což se nelíbilo Ryanu Hollwegovi, který se do obránce Boleslavi pořádně pustil. Ten však nejevil žádný zájem se prát. Hollweg od rozhodčích dostal trest pět minut a do konce utkání za hrubost, Němeček oproti tomu dostal pouze 2+10 za zásah do oblasti hlavy a krku. V následné hře čtyři na čtyři si oba celky vytvořily tutovku. Nejprve při přečíslení dvou proti jednomu pálil Jakub Orsava v další dobré šanci do tyče, na druhé straně vytáhl skvělý semafor proti tvrdé střele Jaroslava Kracíka z levého kruhu Jan Růžička.

Následné tři minuty přesilovky Bruslařům nevyšly podle představ, Plzeň se celkem v klidu ubránila. Ovšem hned poté protrhla ticho, které provázelo protest domácích fanoušků proti trestání vulgarit, druhá boleslavská radost. Střelu Říhy tečoval Lukáš Pabiška do protipohybu Svobody – 0:2. Bylo znát, že Středočeši už téměř hrají o všechno. Avšak to by nebyl vedoucí celek tabulky, aby se jen tak vzdal. Ve 34. minutě bylo sníženo, když se Miroslav Indrák šikovně proháčkoval mezi beky a svoji krásnou individuální akci zakončil střelou mezi betony Růžičky.

Plzně byl rázem celý led. Dorovnat skóre zápasu mohl nejlepší střelec extraligy Tomáš Mertl. Ten nejprve tečoval ránu Kvasničky, poté ještě dorážel, ale hostující muž s maskou tentokrát odolal. Z tlaku si domácí vytvořili přesilovky, a měli další šanci. Milan Gulaš tvrdě pálil z levého kruhu, ale Růžička zakročil betonem. Další tutovku měl Ondřej Kratěna, který přesprintoval přes obránce a rázem byl sám před bránou, ovšem Jan Růžička dokázal zasáhnout a dorážku Mertla už hosté srazili, a tak Západočeši ztráceli před poslední třetinou jednu branku.

Indiáni se snažili o vyrovnání, na začátku třetí části měli možnost početní výhody, při které dobře pálil Michal Moravčík, ovšem kotouč skončil jen v lapačce připraveného Růžičky. Přesilovku si zahráli i hosté, když Miroslav Indrák musel zatáhnout za záchrannou brzdu a na poslední chvíli nedovoleně zastavil ujíždějícího hráče. A Boleslav si připsala důležitý přesilovkový gól, už druhý v utkání. Orsava pálil z osy hřiště a před bránou ukázal šikovnost s holí Jakub Valský, který přizvedl puk pod horní tyč, Svoboda byl bez šance.

Západočeši se připravovali o možnost ještě zdramatizovat závěr utkání zbytečnými fauly, kvůli tomu ještě mohli inkasovat. Žejdl byl nejprve před bránou osamocený, ale Miroslava Svobodu neprostřelil. To se mu nepovedlo ani o pár minut později, když na plzeňskou bránu ujížděl sám z pravé strany, domácí gólman zasáhl vyrážečkou. Plzeň to zkusila v šesti už tři minuty před koncem , avšak na dostřel se nedostala. Naopak definitivně o třech bodech pro Bruslaře rozhodl střelou do prázdné brány Ondřej Dlapa. Ještě před závěrečnou sirénou si jednu šanci vytvořil David Sklenička, který se prokličkoval až do zakončení z mezikruží, ale Růžička dnes chytal výborně a připsal si další kvalitní zákrok. Nic dalšího už se nestalo a Mladá Boleslav mohla slavit velmi cenné vítězství.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Boleslav byl nachystaná, chce urvat každý bod, naopak my jsme nebyli dost dobře připravení. Nešly nám nohy, vázla rozehrávka, nebyli jsme na puku. Z našeho pohledu to nebylo dobré, ale byly tam i pasáže, kdy jsme se zlepšovali, to však byly jen takové drobné nádechy. Musím apelovat na některé hráče, že musí přidat, směrem i do play-off, protože tam by to nemuselo stačit. Nemůžeme to nechat táhnout jen pár kluky. Nám toho dneska moc nevyšlo, já musím jen poblahopřát soupeři, že nás jako první letos obral o všechny tři body.

Viktor Ujčík (BK Mladá Boleslav): Jsme rádi, že nám zápas vyšel. Po ztrátě bodů doma to bylo hrozně důležité utkání. My musíme získávat vlastně už v každém utkání body. Musím kluky pochválit za bojovnost a přístup, s jakým do utkání šli, vzadu nás navíc skvěle podržel gólman Růžička. Kluci hráli disciplinovaně, hráli dobře do obrany, měli jsme i štěstí, ale to k tomu prostě patří.