ČF5: PLZ – SLA 3:2

ČF5: Junioři dokonali obrat v sérii a jsou v semifinále!

Plzeň - Plzeň – Do pátého rozhodujícího duelu dospěla série mezi indiány a Pražany. Na západě Čech se tak opravdu hrálo o vše.

HC Plzeň 1929 - HC Slavia Praha

3:2
1:0, 1:0, 1:2

Branky a nahrávky: 1. Kodýtek (Chalupa, Kačena), 40. Kodýtek (Hanzlík), 48. Vavřička (Kokoška) – 42. Šergl (Valík, Hejda), 58. Valík. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Rozhodčí: Lacina, Horák – Jindra, Zíka

vyloučení
7:3
Využití
0:1
V Oslabení
1:0
střely na branku
39:22
Diváci
220

HC Plzeň 1929

Kolář (Beran) – Kvasnička, Kačena, Staněk, Váchal, Kaňák, Sysel – Chalupa, Reitspies, Červenka, Hanzlík, Kodýtek, Vavřička, Pour, J. Roubal, Kovařík, Kokoška, Eret, D. Roubal, Rubner.

HC Slavia Praha

Šorf (Vecka) – Hejda, Šmíd, Vobořil, Stark, Štibingr, Valík, Steinocher – Furch, Kohút, Šmerha, Matějka, Patočka, Šteiner, Šilhan, Šergl, Marek, Jaša, Martínek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kristián Kolář 60 22 2 20 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Petr Eret 0 0 0 0 0
Štěpán Hanzlík 0 1 1 1 2
Matěj Chalupa 0 1 1 1 2
Vlastimil Kačena 0 1 1 2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 1 0
Petr Kodýtek 2 0 2 2 2
Filip Kokoška 0 1 1 0 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 1 2
Jakub Pour 0 0 0 0 2
Vít Reitspies 0 0 0 0 0
Josef Roubal 0 0 0 0 2
David Roubal 0 0 0 0 2
Marek Rubner 0 0 0 1 0
Filip Staněk 0 0 0 -1 0
Jakub Sysel 0 0 0 1 0
Adam Váchal 0 0 0 0 0
Jakub Vavřička 1 0 1 0 0

komentář

Vyčkávání z obou stran se nekonalo, již po devatenácti vteřinách hry totiž napřáhl Petr Kodýtek a domácí vedli. Navýšit náskok mohl ranou od modré Staněk, Šorf zasáhl vyrážečkou. Za hosty odpověděl dělovkou z vrcholu levého kruhu Martínek, Kolář zakročil betonem. Poté si na osu hřiště nabruslil Martínek, jenže zamířil jen na střed branky. Lépe pálil z levé strany Rubner, muž s maskou Slavie touš krotil nadvakrát. Pražané také pohrdli několika přesilovými hrami, což pár vteřin před úvodní sirénou málem potrestal Josef Roubal, z hrany brankoviště však bekhendem zamířil těsně mimo.

Prostřední část odšpuntoval Kodýtek z mezikruží, Šorf srazil puk na zadní mantinel. Na druhé straně hledal na brankovišti Šteiner Jašu, tomu před poloodkrytou svatyní soupeře chyběl krok. Poté se ke střele z pravého kruhu odhodlal Vavřička, strážce svatyně Slavie puk směřující ke vzdálenější tyči vyškrábl betonem. V polovině utkání zamířil z mezikruží Pour, avšak až příliš přesně, málem rozpůlil břevno. Vzápětí zakončil akci tři na dva Rubner, Šorf své barvy podržel betonem. Tlak Plzně pokračoval, Slavia byla místy až pod drtivým sevřením. Pour se dostal za její obranu, jenže svižnou střelou minul zařízení. Poté na brankovišti Kodýtek protečoval pokus z levé strany, Šorf bravurně zakročil lapačkou. Devět vteřin před druhou sirénou hosté propadli při své početní výhodě, domácí nejprve akci dva na jednoho zakončili do tyče, dorážkou pod břevno ale náskok Západočechů navýšil Petr Kodýtek.

Poslední část načal Jan Šergl, jenž se natlačil z levé strany až před Koláře a zakončil do vzdálenějšího růžku. Stejný hráč zakončoval i o několik minut později, z mezikruží ale našel pouze beton Koláře. Na druhé straně ovšem také udeřilo. Kokoška našel od zadního mantinelu u pravé tyče Jakuba Vavřičku, který zametl puk do bližší šibenice. Následně Západočeši ostřelovali v přesilové hře Šorfa ze všech pozic. Jenže skórem nepohnul Rubner z levého kruhu, Kodýtek z pravého, Eret z mezikruží a ani Kokoška zakončující u levé tyče. To hostům se v početní výhodě podařilo snížit, když v šesti proti čtyřem vykřesal naději Dominik Valík. Sešívaní ještě zatlačili Plzeň v pásmu, ale poslední vážnější pokus z hole Kohúta srazil Kolář na zadní mantinel. Sérii i rozhodující zápas tak ovládli modrobílí v poměru 3:2.

Indiány nyní čeká v semifinále Liberec, série se hraje pouze na dva vítězné duely. Začíná se na půdě hůře postavené mužstva po základní části, tedy u Bílých Tygrů ve středu. Odveta i případný rozhodující duel se odehrají v sobotu a neděli v Plzni.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): "Jsem spokojený, že se nám podařilo postoupit do semifinále a vypořádali jsme se s touto sérií. Ta byla pro nás nesmírně těžká a v mnoha ohledech i psychicky náročná. Nehráli jsme jsme špatně, vytvářeli jsme si hodně šancí, ale oproti nadstavbě a základní části jsme je neproměňovali a měli jsme i obrovskou smůlu. Do toho jsme ve třech utkáních ztratili vedení 2:0. Nyní jsme šťastní, že jsme to zvládli, ale některé věci si komplikujeme sami a budeme si ještě muset s hráči promluvit."

Miloš Pecka (HC Slavia Praha): „Nedělní zápas potvrdil průběh celé série. Znovu se jednalo o nesmírně vyrovnané utkání. Ve druhé třetině se nám úplně nedařilo a soupeř měl několik šancí, jak předčasně rozhodnout. Nám skvěle zachytal gólman a ve třetí části jsme to byli zase my, kdo se tlačil do zakončení. Myslím si, že jsme to mohli ještě více zdramatizovat, ale po našem tlaku jsme dostali trochu nešťastný gól, po kterém jsme měli zase dvoubrankovou ztrátu. Při hře bez brankáře jsme sice ještě jednou skórovali, neměli jsme ale štěstí, aby to tam spadlo ještě jednou. K celé sérii musím říct, že se hrál výborný a vyrovnaný hokej a hlavně se hrálo korektně. Nikdo se neuchyloval k brutálním zákrokům a vše se odehrálo bez velkých problémů.“