PLZ - LUG 3:2

PLZ - LUG 3:2 - Parádní vstup do CHL, indiáni porazili švýcarského vicemistra!

Plzeň - Po dvou letech se Plzeňští opět představili v hokejové Lize mistrů, znovu to bylo proti švýcarskému týmu HC Lugano. Modrobílí s tímto soupeřem v posledních třech duelech dvakrát prohráli a jednou remizovali. Nyní už přišla výhra po skvělém týmovém výkonu, dva góly Západočechů si připsal střelec Vojtěch Němec!

HC Škoda Plzeň - HC Lugano

3:2
1:0, 1:2, 1:0

Branky a nahrávky: 13. Němec (Nedorost), 32. Nedorost (Gulaš), 54. Němec (Kracík, D. Kindl) – 32. Reuille (Sannitz), 38. Klasen (Lapierre, Lajunen). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Rozhodčí: Heikkinen, Pražák – Ondráček, Špůr

vyloučení
5:7
Využití
1:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
30:22
Zblokované střely
23:6
Vhazování
26:31
Diváci
4 172

HC Škoda Plzeň

Frodl (Miltchakov) – Allen, Kaňák, J. Kindl (A), Čerešňák, Pulpán, Vráblík – Kantner, Nedorost, Gulaš (C)– Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour

HC Lugano

Merzlikins (Müller) – Ronchetti, Jecker, Chorney, Ulmer, Riva, Matewa, Wellinger – Cunti, Haussener, Hofmann (A), Jörg, Morini, Lajunen, Lapierre (A), Reuille, Sannitz, Romanenghi, Klasen, Bürgler (C), Walker

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 22 2 20 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Conor Allen 0 0 0 2 0
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Jan Eberle 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 1 1 1 2
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 2 0
Matyáš Kantner 0 0 0 1 0
Jakub Kindl 0 0 0 0 0
Denis Kindl 0 1 1 1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 4
Jaroslav Kracík 0 1 1 1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Václav Nedorost 1 1 2 1 2
Vojtěch Němec 2 0 2 1 0
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 2
David Stach 0 0 0 -1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 0 0 -1 2

komentář

Modrobílí na svého švýcarského soka vlétli hned od první minuty. Už ve druhé minutě zamířil na trestnou lavici hostující Stefan Ulmer, díky brzké přesilové hře se indiáni dostali ještě lépe do tempa a ještě více přidali na rychlosti. V početní výhodě se domácí sice neprosadili, ale dvakrát nebezpečně střílel bek Lukáš Pulpán. Nejprve svou ranou trefil tyčku, jeho pokus před brankovištěm zřejmě ještě tečovali Indrák s Kracíkem. Na ledě se záhy také trošku zajiskřilo, když se chvilku pošťuchovali domácí obránce Allen a hostující Walker. Rozhodčí však oba od sebe rychle odtrhli. Za moment už však přišlo vyloučení na obou stranách, pár sekund na to šli hosté opět na trestnou lavici. Západočeši přesilovku čtyři na tři už dokázali využít.

Prosadili se po krásné kombinaci indiánských předsezonních posil. Václav Nedorost dlouho míchal s pukem u pravého mantinelu, několikrát přihrál na modrou čáru Čerešňákovi, až na třetí pokus překvapil, když poslal rychlý křižný pas na Vojtěcha Němce. Šikovný útočník, který se stal nejlepším střelcem Škody v přípravě, si touš zpracoval a trefil se přesně ke vzdálenější tyči pod ruku gólmana Merzlikinse. Lugano vystřelilo na domácí branku v úvodní části jen jednou, a to až v poslední minutě. Nejprve v přesilovce střílel do tyče Matteo Romanenghi, po něm si onu první střelu na bránu připsal Gregory Hofmann, leč proti jeho ráně se s parádním zákrokem lapačkou vytasil plzeňský gólman Dominik Frodl.

Také na začátku druhé třetiny měli indiáni proti švýcarskému vicemistrovi chvílemi až drtivý tlak, hlavně v úvodních deseti minutách. Západočeši na branku Merzlikinse vypálili opět bezpočet střel, mnoho z nich ale hostující obrana zblokovala mimo. Modrobílí se také prezentovali povedenou hrou v oslabení, během kterých se Lugano nemohlo dostat do šance. Brankář Dominik Frodl poprvé inkasoval ve třicáté druhé minutě. Kousek před kruhy se ke střele probojoval hostující útočník Sebastian Reuille, jenž bleskově vypálil. Jeho pokus byl ještě tečovaný, proto puk nakonec zapadl přesně mezi betony plzeňského gólmana.

Jenže uběhlo pouhopouhých dvaadvacet sekund a indiáni už znovu vedli! Kapitán Milan Gulaš se nespokojil se švýcarským vyrovnáním, prohnal se po pravé straně do útočného pásma, jeho rychlou střelu odrazil gólman Lugana betonem před sebe. Tam byl perfektně postavený Václav Nedorost, od nějž se kotouč odrazil za brankovou čáru. Urostlý útočník hrál skvělé utkání, k přihrávce na první gól si sám připsal přesnou trefu. Plzeňský soupeř nakonec dokázal ještě v prostředním dějství srovnat. Linus Klasen si našel odražený touš v útočném pásmu, najel si do výhodnější pozice a poté se přesně umístěnou ranou kousek nad ledem trefil neomylně přes Frodlův beton. Po dvou třetinách byl tedy stav nerozhodný 2:2.

Během úvodních minut třetí třetiny nedokázali domácí využít dvě přesilové hry, což je jistě velmi mrzelo, protože Lugano v poslední dvacetiminutovce přepnulo na vyšší level hry, švýcarský celek už se zdaleka nenechával tolik zatlačit do kouta, jako tomu bylo v předchozím ději. Záhy putoval na trestnou lavici Lukáš Pulpán. Lugano v přesilovce ostřelovalo domácí branku, Dominik Frodl se musel hodně ohánět a předvést řadu výtečných zákroků. On i se všemi bránícími hráči podržel indiány nad vodou. Po nesmírně vyrovnané pasáži přišla třetí obrovská radost domácích. Jaroslav Kracík udržel puk v rohu hřiště, poslal ho mezi kruhy, kam si sjel Vojtěch Němec, který se díky střele z první trefil přesně do horního rohu branky! Druhý gól pro plzeňského útočníka, třetí gól pro Západočechy.

Modrobílí měli poté i kliku, když se puk několikrát po střelách od modré čáry povaloval okolo brankoviště Frodla, ale ten si ke svému výbornému trochu šťastných chvil zasloužil. Na závěrečné desítky sekund hostující Lugano odvolalo gólmana Merzlikinse na střídačku, švýcarský tým to zkusil v šesti hráčích v poli. Domácí však výsledek 3:2 uhájili, mohou tak slavit nesmírně cennou první výhru!

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Dvě třetiny jsme byli lepším týmem, až v té třetí bylo Lugano aktivnější. Mrzí mě využívání šancí, vedení mohlo být určitě vyšší. Já jsem rád, že se štěstí v poslední části přiklonilo na naši stranu, ale s koncovkou musíme něco udělat, abychom zápasy mohli rozhodovat o něco dříve.

Greg Ireland (HC Lugano): Musím ocenit hru Plzně, jejich start byl výborný. My jsme se nechali příliš často vylučovat, musíme si na to dávat pozor. Ve třetí třetině se mi už naše hra líbila, hodně jsme se zlepšili a dalo se na to koukat. Dvakrát jsme dokázali srovnat, ale pak nevyužili šance a nakonec prohráli. Máme na čem pracovat.