PLZ - SPA 2:3 sn

PLZ - SPA 2:3 sn - Škodovka po vyrovnaném duelu bere proti Spartě jeden bod

Po 22 hodinách začal v LOGSPEED CZ Aréně další extraligový duel, indiáni na domácím ledě přivítali celek HC Sparta Praha. Jednalo se o první zápas druhé čtvrtiny soutěže, týmy se tak letos potkaly již podruhé. Vyrovnaný duel došel za stavu 2:2 do prodloužení, to nerozhodlo, v samostatných nájezdech bonusový druhý bod získal hostující tým.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

2:3sn
0:0, 0:1, 2:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 45. Moravčík, 58. Gulaš (Rob, Eberle), – 28. Řepík (Kalina), 54. Tomášek (Smejkal), RN Pech. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3

Rozhodčí: Roman Mrkva, Daniel Pražák – Miroslav Lhotský, Jiří Svoboda

vyloučení
4:8
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
40:28
Zblokované střely
14:6
Hity
8:3
Vhazování
44:40
Diváci
7 109

HC Škoda Plzeň

Frodl (Kolář) – Moravčík, Vráblík, T. Voráček, Čerešňák, Budík, L. Kaňák – Pour, Kracík (A), Gulaš (C) – Suchý, R. Vlach, Rob – Straka (A), Kodýtek, Eberle – Vracovský, Kolda, Kantner

HC Sparta Praha

J. Sedláček (Machovský) – Ďaloga, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek (A), Košťálek, Tomáš Dvořák – Řepík (C), Tomášek, Smejkal – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Dočekal, V. Růžička, Rousek – Buchtele, Pech (A), Forman

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 65 27 2 25 92,59 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Jan Eberle 0 1 1 1 0
Milan Gulaš 1 0 1 -1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 2
Matyáš Kantner 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 1 0
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 1 0 1 0 0
Jakub Pour 0 0 0 -1 2
Luboš Rob 0 1 1 -1 0
Petr Straka 0 0 0 1 0
Filip Suchý 0 0 0 -1 0
Roman Vlach 0 0 0 -1 0
Tomáš Voráček 0 0 0 -1 4
Roman Vráblík 0 0 0 -1 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0

komentář

Oproti sobotnímu duelu proti Ocelářům se Plzeňané v utkání museli obejít bez dvou hráčů. Tomáš Mertl nenastoupil kvůli zranění, Michal Houdek do zápasu nezasáhl, jelikož bitkou proti třineckému Musilovi (2+2+10 min) dosáhl v součtu vyšších trestů hranice 40 minut. Za indiány naopak nastoupil Filip Suchý, který má v týmu vyřízené střídavé starty z prvoligového Chomutova. Po celou první třetinu byli aktivnější Západočeši, kteří Spartu několikrát zmáčkli v její obranné třetině. Gólman Jakub Sedláček však dokázal všechny pokusy Plzně lapit. Modrobílí ho hned zkraje utkání zasypali několika ranami, ale ty nebyly úspěšné. 

V páté minutě už se ale zdálo, že Pražané poprvé ve střetnutí inkasovali. Útočník Petr Straka se totiž prohnal do útočného pásma, vypálil z levé strany švihem a kotouč rychle vylétl zpět do hřiště. Hlavní sudí ihned jasně ukázal, že Plzeň vstřelila gól, celý stadion se začal radovat. I nadále to vypadalo, že Škoda je ve vedení, nakonec ale videorozhodčí po konzultaci prozradil, že se o trefu nejednalo, a tak duel pokračoval za stavu 0:0. Nadále útočili hlavně domácí, plzeňský gólman musel lapit jen pár pokusů Sparty. Nakonec celkem jen čtyři, Západočeši v první části vypálil třináct pokusů. Dobré šanci si vytvořili například Moravčík s Robem, ani jeden však Sedláčka nepropálil. Ani Roman Vlach záhy v přesilovce neuspěl, proto se šlo po úvodních dvaceti minutách do kabin za stavu 0:0. 

Ve druhé třetině si další šance v početní výhodě vypracovali indiáni. Luboš Rob se prokličkoval do útočného pásma po pravé straně, předložil puk na Poura, který pálil zblízka z voleje. Hostující gólman Sedláček stačil včas sklapnout betony k sobě. Díky dobrému napadání se do šance dostala i Sparta, a sice v oslabení, ale Frodl nakonec nemusel zasahovat, neboť zakončení šlo mimo. Poté dvakrát předložil kotouč zpoza brány na své spoluhráče Jaroslav Kracík. Bek Čerešňák nejprve trefil tyčku hostující svatyně, krátce poté Vracovský rovněž z voleje napálil jen gólmana Sparty, který byl dobře postavený.

Příležitosti měla hlavě Plzeň, ale do vedení se dostali hokejisté z hlavního města. Kapitán Sparty Michal Řepík se štěstím prošel přes dva hráče Plzně, v neúplně ideální pozici dokázal ještě zakončit, puk prošel nad betonem Dominika Frodla do sítě. Poté měli k dispozici první přesilovou hru i hosté, v ní nepříjemně pro domácí stříleli Blain s Tomáškem, ale obětavý plzeňský tým nedovolil soupeři skórovat podruhé. Ještě předtím ale mohlo být srovnáno, když Jan Eberle předložil puk na Petra Straku, který zblízka mířil těsně mimo. V další přesilovce Plzně utekl puk Kaňákovi, který musel faulovat, takže se hrálo čtyři na čtyři. V této situaci měli jít domácí znovu na trestnou lavici, ale sparťanský bek Marek Ďaloga sportovně odvolal trest pro Petra Kodýtka, jenž se faulem neprovinil. Parádně gesto hostující obránce! Po čtyřiceti minutách vedla Sparta 1:0.

Vyrovnání ze strany Plzně přišlo ve 45. minutě duelu. Aktivní třetí útočná formace indiánů se udržela v útočném pásmu, Petr Straka se poté prokličkoval až před brankoviště Sedláčka, odkud vypálil. Hosté pokus zblokovali, k dorážce se pak nedostal Eberle, ale Michal Moravčík už ano. Domácí bek si našel odražený kotouč a z první ho napálil přesně pod břevno hostující brány - 1:1. Krátce nato mohl Lukáš Pech na druhé straně vrátit Spartě, když se dobře zorientoval před bránou Frodla, ale vstřelit gól už nedokázal. 

Poté si v polovině třetí třetiny obě mužstva připsala zajímavé příležitosti. Před bránou Plzně se zjevil Jiří Smejkal, nakonec se do zakončení opřel až příliš, takže břevno domácí klece přestřelil. Na druhé straně se po střele Voráčka dostal v nepřehledné situaci k dorážce Tomáš Vracovský, hostující gólman se štěstím puk zastavil betonem. Šest a půl minuty před koncem základní hrací doby se Smejkal a David Tomášek procpali před bránu Plzně, druhý jmenovaný byl natolik důrazný, že dokázal poslat puk pod padajícím Frodlem do sítě. Sparta tak vedla 2:1. Jenže necelé tři minuty před koncem základní hrací doby napřáhl v přesilovce Milan Gulaš, jehož bomba zaplula nad ramenem Sedláčka do sítě - 2:2! Pro plzeňského kapitána se jednalo o 400. extraligový bod! Zápas tedy došel do prodloužení.

Pětiminutové prodloužení nerozhodlo, a tak se šlo na samostatné nájezdy. Ty rozhodl přesnou střelou k tyči Lukáš Pech, který tak přisoudil Spartě druhý bod v duelu.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (hlavní kouč HC Škoda Plzeň): „Snažili jsme se hrát aktivně, chtěli jsme soupeři vštípit naši hru a zatáhnout ho do defenzivy. To se nám dařilo, měli jsme o trošku více gólových. Viděli jsme celkově bruslivé utkání. I když jsme odvedli velmi dobrý výkon, stále jsme ale tahali za kratší konec, co se výsledku týče. Pokud opomenu nájezdy, tak chci svůj tým pochválit. Včera to bylo těžké utkání proti Třinci, dnes to samé. My samozřejmě bereme body proti silnému soupeři. Pokud budeme takové výkony opakovat, můžeme pomýšlet na dobré výsledky proti silným soupeřům i v dalších zápasech.“

Uwe Krupp (hlavní kouč HC Sparta Praha): „Byl to velice intenzivní hokej. V první třetině se nám nevedlo úplně dobře, domácí lépe bruslili, celkově byli lepší. Stav 0:0 pro nás byl dobrý. Od druhé třetiny jsme dokázali držet krok, ale museli jsme hrát hodně do defenzivy. Ve třetí třetině se nám povedlo vytvořit si šance, skórovali jsme po úniku. Jsem šťastný za výsledek, ale nejsem tolik šťastný s předvedenou hrou.“