HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

1:3
0:0, 0:1, 1:2

Branky a nahrávky: 45. Helt (M. Hanzl, Petružálek) - 35. L. Kaňák (Suchý, Gulaš), 59. Kracík, 60. Eberle (Straka)

Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:3

Rozhodčí: Hejduk, Veselý – Gerát, Hynek

vyloučení
4:3
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
25:33
Zblokované střely
15:11
Hity
10:10
Vhazování
30:32
Diváci
4896

HC Verva Litvínov

Honzík (Janus) – Jánošík (A), T. Pavelka, Baránek, Ščotka, Štich, L. Doudera – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, Gerhát, Kašpar (C) – Jurčík, Helt, Trávníček – Zygmunt.

HC Škoda Plzeň

Frodl (Kolář) – Moravčík, Vráblík, Houdek, Čerešňák, Budík, L. Kaňák, T. Voráček – Pour, Kracík (A), Gulaš (C) – Suchý, R. Vlach, Rob – Straka (A), Kodýtek, Eberle – Vracovský, Kolda, Kantner.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 24 1 23 95,83 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 1 0
Peter Čerešňák 0 0 0 2 0
Jan Eberle 1 0 1 0 0
Milan Gulaš 0 1 1 2 0
Michal Houdek 0 0 0 2 0
Lukáš Kaňák 1 0 1 1 0
Matyáš Kantner 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 1 0 1 2 2
Michal Moravčík 0 0 0 -1 2
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Luboš Rob 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 1 1 0 0
Filip Suchý 0 1 1 2 0
Roman Vlach 0 0 0 0 0
Tomáš Voráček 0 0 0 0 2
Roman Vráblík 0 0 0 -1 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0

komentář

Utkání na severu začali lépe hosté, kteří získali úvodní vhazování a přestěhovali se do útočné třetiny. V průběhu první minuty ale zahrozili také černožlutí, za ty prověřil Frodla Hübl. Zápas se ještě pořádně nerozběhl a už do něj zasáhli rozhodčí. Petružálek podrazil jednoho z indiánu a poroučel se na trestnou lavici. Početní převahu zahájil Moravčík, jenž pálil od modré. Gólman Honzík hermeticky uzavřel betony a nepustil kotouč za svá záda. Další ohrožení měl na svědomí Vracovský, ale ani on nepřekonal bývalého brankáře Sparty. Verva oslabení přečkala a začala o sobě dávat vědět. Po nahrávce od Petružálka vyslal tvrdou střelu Kašpar. Také nová posila, Tomáš Pavelka, vyzkoušela svou hokejku, když překvapil Frodla z ostrého úhlu. Mladý gólman i za pomoci obrany udržel čisté konto. Za zmínku stojí také další akvizice z hlavního města, Richard Jarůšek. Vousatý forvard byl během úvodní třetiny hodně vidět. Nejdříve těsně minul branku Škody, poté vybídl ke skórování Myšáka, ten však na puk nedosáhl. Verva měla více pohybu než Plzeň, přičemž se čekal obrácený vývoj zápasu. Velký podíl na aktivitě měl právě Pavelka, který sbíral jeden obranný zákrok za druhým. Hra měla spád a probíhala bez přerušení. Několik zákroků předvedl i David Honzík, jenž zasahoval proti střele Kodýtka. Gólmana nepokořil ani Budík, jenž se snažil dorážet. Akční zůstal na druhé straně Frodl, který drásal nervy útočníkům Vervy. V posledních minutách první dvacetiminutovky chytil nepříjemnou střelu Myšáka. Obě mužstva zamířily do útrob stadionu za vyrovnaného stavu.

I druhé úvodní vhazování vyhrál celek ze západních Čech. Gulaš a spol. se snažili ohrozit černožlutého brankáře, ale jejich pokusy většinou končily v obranné třetině Vervy. Jeden povedený defenzivní zákrok si připsal také Helt, jenž zastavil střílejícího Vlacha. Domácí to s důrazem přehnali, na dvě minuty si od hokeje odpočinul Hanzl. První vteřiny oslabení šla do úniku Verva, Jurčík marně hledal před bránou Trávníčka, ten nedokázal kotouč zpracovat. Indiáni sice rozjeli svůj přesilovkový kolotoč, ale chyběl pomyslný vrchol. Litvínov oslabení ubránil, dokonce o několik chvil později se role obrátily. Za plexisklo zamířil Voráček a domácí měli výhodu. Černožlutá družina zvládla početní převahu stejně jako hosté, jediným ohrožením byla střela od modré, kterou si připsal Ščotka. Nedisciplinované intermezzo pokračovalo, Zygmunt zasáhl do obličeje brankáře Frodla, a tak se stal dalším návštěvník trestné lavice. Ani tento přečin nebyl potrestán gólem. Ve vyrovnaném počtu začali opět kralovat brankáři. Frodl zasahoval proti Myšákovo zakončení zblízka, Honzík musel provětrat lapačku proti pokusu Gulaše. Užuž to vypadalo, že se skóre nebude měnit ani ve druhé třetině. Rázně tyto domněnky utnul Lukáš Kaňák, plzeňský obránce se zmocnil puku v pravém kruhu a svižnou střelou překonal Honzíka. Verva chtěla vyrovnat, proti byl brankář indiánů Frodl. Dvě minuty před koncem vychytal velkou šanci Petružálka. Na samém konci prostřední části hry fauloval Baránek, kterého napodobil Moravčík, což znamenalo, že oba týmy půjdou do závěrečného dějství ve čtyřech. 

Po naskočení Baránka do hry měla Verva zkrácenou přesilovou hru, která byl příliš krátká na zužitkování. Vyrovnaný počet hráčů na ledě znamenal akci. Nejdříve Kolda výborně clonil Honzíkovi, ale ten střelu Gulaše viděl a nenechal se překvapit. Poté se ocitl proti Frodlovi Gerhát, ale ani slovenský útočník nepřekonal brankáře Škody. Kouzlo gólmana hostí prolomil až o minutu později Filip Helt. Černožlutý forvard obdržel pocukrovanou nahrávku od Hanzla zpoza branky a z kruhu překonal do té doby bezchybně chytajícího Frodla. Vyrovnávací branka vlila litvínovským krev do žil a počali opět zkoušet reflexy plzeňského brankáře. Petružálek našel křižnou přihrávkou Hanzla, produktivní útočník nedokázal upokojit zlobivý kotouč. V obdobné šanci stanul také Myšák, ale zkrotit černého neposedu se mu nepodařilo. Po delší pauze se o slovo přihlásila Plzeň, za kterou se snažil prosadil Moravčík, jeho rána byla sražena do ochranné sítě. V posledních minutách si zahráli Severočeši přesilovku, ve které se neprosadili, a tak šli do akce hosté. Minutu před koncem zajistil výhru Škodě Jaroslav Kracík. Ten se vracel z trestné lavice a obrana na něj zapomněla. Tváří v tvář Honzíkovi naznačil střelu a poté ho překonal bekhendem. V posledních vteřinách zkoušela Verva hru bez brankáře, kterou nakonec využila Plzeň. Jan Eberle vsítil gól a pečetil na závěrečných 3:1.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov): "První třetina byla vyrovnaná, viděli jsme šance na obou stranách. Do druhé třetiny jsme nastoupili opatrně a soustředili jsme se příliš na soupeřovu hru, což znamenalo, že jsme přestali hrát náš hokej. Myslím si, že jsme soupeře zatlačili, dali jsme branku. Bohužel minutu a půl před koncem špatné rozhodnutí jednotlivce a inkasovali jsme. Ani závěrečná přesilovka nebyla dobrá, darovali jsme soupeři dvě gólovky, což by se nemělo stávat. Prohra nás mrzí, protože si myslím, že poslední zápasy se výkonnostně zvedáme. Dnes jsme body nezískali a stály za tím nepovedené přesilovky a chyby jednotlivců."

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "První třetina byla ve stylu nahoru dolu, Litvínov měl více šancí. My jsme po přestávce zlepšili pohyb a dali jsme gól. Ve třetí třetině jsme inkasovali, potom nás Litvínov zatlačil. Nicméně jsme přečkali oslabení v závěru a dali jsme šťastnou branku na 2:1. Myslím si, že jsme předvedli povedený výkon, nebyl to vůbec jednoduchý zápas. Domácí sice bojovali a chtěli urvat body, ale já jsem rád, že jsme je získali my."