PLZ - KVA 3:1

PLZ - KVA 3:1 - Západ patří Plzni!

Plzeň - Pořádně zostra se vrátili indiáni po reprezentační pauze zpět do Tipsport extraligy, na svém ledě v rámci derby přivítali Karlov Vary. A v něm bodovali posedmé v řadě, vyhráli přitom z tohoto počtu pošesté!

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

3:1
2:0, 0:0, 1:1

Branky a nahrávky: 8. Kantner (Rob, V. Němec), 10. Jánošík (L. Kaňák), 59. Straka (Gulaš, Vráblík) – 44. Vondráček (Vildumetz, Šenkeřík).
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Rozhodčí: Hodek, Hradil – Bryška, Špringl

vyloučení
3:3
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
42:38
Zblokované střely
14:10
Hity
16:9
Vhazování
29:39
Diváci
5960

HC Škoda Plzeň

Frodl (Král) – Budík, Čerešňák, Jánošík, L. Kaňák, Jank, Vráblík, Pulpán (A) – P. Zdráhal, Mertl (A), Gulaš (C) – Kantner, V. Němec, Rob – Straka, Kodýtek, Pour – Vracovský, Kolda, Heřman.

HC Energie Karlovy Vary

F. Novotný (Hamrla) – Šenkeřík, Stříteský (A), Graňák, Weinhold, M. Rohan, Plutnar, D. Mikyska (A) – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, O. Beránek – V. Polák, Černoch, Kohout – Koblasa (C), Skuhravý, Vondráček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 33 1 32 96,97 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 1 1 1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 0
Adam Jánošík 1 0 1 1 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 2 0
Matyáš Kantner 1 0 1 1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 4
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 1 0
Vojtěch Němec 0 1 1 1 0
Jakub Pour 0 0 0 0 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Luboš Rob 0 1 1 1 0
Petr Straka 1 0 1 1 0
Roman Vráblík 0 1 1 0 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0
Patrik Zdráhal 0 0 0 0 0

komentář

Úvod třetina patřila Plzni. Kantner si v přečíslení vyměnil puk s Kaňákem, poloodkrytá klec ale přeci jenom byla uhájena svým strážcem. Do situace dva na jednoho se zase dostal Straka, zbavil se posledního obránce a hledal Poura, touš vypíchl Novotný. Dotřetice to již indiánům vyšlo. Němec našel mezi kruhy Roba, jehož pokus ještě gólman Energie vyrazil, jenže přímo na hůl Matyáše Kantnera, který zblízka zavěsil pod břevno. Vyrovnat mohl brzy Beránek, zjevil se totiž sám před Frodlem, ten svižnou střelu vytěsnil hřbetem lapačky. A tak přišel trest. Na modré natáhl ke střele Kaňák a před brankou tečoval do sítě Adam Jánošík. S další nebezpečnou akcí přispěchal Gulaš, který z levého kruhu na pravém oslovil autora první trefy, Novotný prokázal rychlou lapačku. V závěru třetiny ještě odolal ataku Mertla, který se před něj natlačil z pravé strany a po chvilce zakončoval ze stejné pozice po oslovení od Gulaše z levého kruhu.

Prostřední perioda začala shodně jako její předchůdkyně. V situaci dva na jednoho se puk dostal ke Kantnerovi, ten ještě zkusil na Novotného kličku, ta se neujala. Podobně na druhé straně zakončovaly i Karlovy Vary, konkrétně Polák, rána byla nakonec sražena mimo. Následně modrobílí zahrozili i v oslabení. Straka se protlačil z pravé strany až před svatyni Energie, její strážce zakročil ramenem. Zmrazit mohl v úniku Škodu Kohan, jenž se řítil na Frodla sám z pravé strany, ránu na vzdálenější tyč domácí fantom vytěsnil. Nakonec se do černého trefili Plzeňané, avšak sudí gól neuznali. Na brankoviště se protlačil Gulaš a poté dorážel Mertl, avšak Novotný teatrálně padl na záda a přitom ještě odhodil svou helmu. Hokejově si již poradil s Robem, který před ním zkusil kličku do forhendu v situaci dva na jednoho. Když se nevedlo po kličce do forhendu ani Flekovi, odcházelo se do kabin za neměnného stavu.

I závěrečná dvacetiminutovka začala přečíslením dva na jednoho domácích. To na sebe vzal Kodýtek, ovšem minul zařízení. A přišel trest. Trochu se štěstím se mezi kruhy nadvakrát vrátil puk k Tomáši Vondráčkovi, který následně zakončil k levé tyči. Srovnání měl rázem na holi Černoch, z mezikruží si ale na Frodla nepřišel. Nevedlo se ani Gulašovi, jenž se nejprve natlačil z levé strany až před Novotného a po chvilce dorážel u pravé tyče pokus Čerešňáka od modré z ostrého úhlu. Domácí kapitán po chvilce tvrdě vypálil i ze své parkety na levém kruhu v početní výhodě z první, Novotný se stihl přemístit. Tlak modrobílých pokračoval, z dobrých pozic ovšem neuspěli Kantner či Čerešňák. Energie zahrozila Koblasou, který si u pravé tyče našel příhru Beránka z levého rohu, Frodl předvedl bleskurychlý přesun i lapačku. Dvě minuty před koncem základní hrací doby sáhly Karlovy Vary ke hře bez brankáře, avšak puk vyvezl do středního pásma Gulaš, náramně přihrál přes dva protihráče navrátilci do sestavy Petru Strakovi, který již měl poměrně jednoduchou práci. Plzeň tak v derby bodovala posedmé v řadě, vyhrála přitom z toho počtu pošesté! Pro domácího kapitána se díky asistenci jednalo navíc o vyrovnání klubového rekordu - 68 bodů!

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "My jsme v první řadě chtěli zastavit naše tři porážky po sobě. Během reprezentační přestávky jsme se na Vary připravovali, soupeř hraje letos výborně, je na hranici postupu do play-off, je ambiciózní. Těší mě úvod utkání, vstoupili jsme do něj dobře, první třetina nám gólově vyšla, navíc jsme měli spoustu dalších příležitostí. Prostřední část už byla vyrovnanější, hra se přelévala z jedné strany na druhou. Ve třetí třetině jsme zkraje zbytečně inkasovali, čímž jsme Vary dostali jasně na koně, najednou jich byl plný led. Jen díky výbornému výkonu Frodla jsme v zápase žili. Trpělivě jsme si počkali na závěr utkání, dali jsme třetí branku a rozhodli jsme. Tří bodů si nesmírně ceníme."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Hodnocení z naší strany je trochu hořký. Myslím si, že jsme v zápase nebyli horším celkem. Utkání rozhodla první třetina, kterou jsme prohráli nešťastně 0:2, nebyli jsme v ní horším mužstvem, také jsme měli slibné příležitosti, na rozdíl od domácích jsme je ale neproměnili. Právě ta koncovka dneska byla rozhodující, byť jsme se rvali do poslední chvíle, šancí jsme si vytvořili poměrně dostatek, tak jsme dali pouhou jednu branku a na tu se v Plzni nevyhrává. Gratuluji domácím k dnešnímu vítězství a přímému postupu do play-off."