CHL: PLZ - LAU 1:2

CHL: PLZ - LAU 1:2 - Škodovka v prvním osmifinálovém utkání s Lausanne těsně prohrála

Do LOGSPEED CZ Arény se opět po roce vrátilo play-off Champions Hockey League, indiáni doma v prvním osmifinálovém utkání přivítali švýcarský celek Lausanne HC. Vyrovnaný zápas nakonec zvládli lépe hosté, kteří tak půjdou do odvety v lepší pozici.

HC Škoda Plzeň - HC Lausanne

1:2
0:0, 1:1, 0:1

Branky a nahrávky: 35. Pour (Kantner) – 38. Vermin (Lindbohm, Frick), 57. Genazzi (Almond).
Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Rozhodčí: Daniel Rencz (HUN), Kristian Nikolić (AUT) – Jiří Ondráček (CZE), Josef Špůr (CZE)

vyloučení
1:1
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
23:26
Zblokované střely
11:6
Vhazování
20:32
Diváci
5 360

HC Škoda Plzeň

Frodl (Micka) – Moravčík, Vráblík, Houdek, Čerešňák, Budík, Kaňák – Malát, Kracík (A), Gulaš (C) - Kantner, Vlach, Pour - Straka (A), Kodýtek, Eberle - Kolda, Němec, Rob

HC Lausanne

Stephan (Bolthauser) – Frick, Lindbohm, Junland, Heldner, Genazzi (A), Nodari, Traber, Oejdemark – Kennins, Emmerton, Bertschy - Herren, Jeffrey (A), Vermin - Almond, Jooris, Moy - Leone, Froidevaux (C), Antonietti

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 26 2 24 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 1 0
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Jan Eberle 0 0 0 0 2
Milan Gulaš 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Matyáš Kantner 0 1 1 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Sebastián Malát 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 0
Vojtěch Němec 0 0 0 0 0
Jakub Pour 1 0 1 0 0
Luboš Rob 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vlach 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 0 0 0 0

komentář

Slavnostní buly prvního osmifinálového zápasu Ligy mistrů mezi Plzní a Lausanne vhodil Bohuslav Ebermann, legenda domácí Škodovky, který během aktivní kariéry dva roky válel i v útoku švýcarského mužstva. Pak už se šlo na hokej a k vidění byla hodně bojovná první třetina. Hostující Lausanne dokazovalo, že v play-off Champions Hockey League není náhodou, několikrát se hokejisté v červených dresech usadili v obranném pásmu domácích. Dominik Frodl ale předváděl vynikající výkon a mohl i sledovat snažení svých spoluhráčů na druhé straně hřiště. Jednu z největších šancí indiánů v první třetině si připsal sedmnáctiletý forvard Sebastián Malát, pro něhož se jednalo o vůbec první zápas v A týmu Škody. Nastoupil v první formaci vedle centra Kracíka a kapitána Gulaše, právě prvně jmenovaný Maláta oslovil přesným pase, leč mladičký útočník střílel těsně vedle Stephanovy klece.

Své příležitosti si vypracovala i tradičně hodně aktivní plzeňská útočná formace ve složení Straka - Kodýtek - Eberle. Petr Straka před brankou šikovně tečoval nahození od svého kolegy, puk šel mimo, ale domácí ho znovu vybojovali, poté nadvakrát střílel ještě Jan Eberle, ale kotouč do sítě neprocpal. A pak už hrozilo hlavně Lausanne, které několikrát uzamklo modrobílé v obranném pásmu. Kupříkladu Fabian Helhner si našel odražený puk, který mu šel ideálně proti čepeli, svou bombou notně prověřil gólmana Frodla, jenž kotouč udržel ve výstroji. A největší šanci úvodní třetiny si švýcarské mužstvo schovalo na poslední minutu této části, když se před brankovištěm Plzně zjevil Kenins, Bertschy ho skvěle našel, ale domácí brankář předvedl ještě skvělejší zákrok. Po dvaceti minutách se tak šlo do kabin za stavu 0:0.

Druhá třetina se povedla lépe domácím, kteří byli aktivnějším týmem. V této části častěji indiáni uzamykali svého soupeře v obranném pásmu Lausanne. První útočná formace Škody si připravila opět první možnost, když si Kracík šikovně najel po pravé straně do pásma, přenechal puk na Milana Gulaše, jehož bomba šla nad břevno hostující brány. O chvilinku později se Matyáš Kantner prosmýkl mezi protihráči a rychle střílel okolo přesouvajícího se gólmana Stephana, ten dokázal včas vytrčit svůj beton a kotouč zastavit. Poté neuspěli se svými pokusy ani beci Čerešňák s Kaňákem, nicméně nakonec byli indiáni za svou aktivitu po zásluze odměněni vedoucím gólem. 

Nejprve se však museli modrobílí bránit. Kroužení švýcarského týmu dobře ustáli a Kantner poslal dopředu Jakuba Poura, kterého doplňoval ještě Roman Vlach. Prvně jmenovaný viděl, že Vlacha hostující hráči rychle dobruslili, a tak vzal celou akci na sebe. Plzeňský útočník vypálil švihem perfektní ránu do levého horního rohu klece, do té doby bezchybný gólman Stephan neměl nárok. Západočeši se tak dostali do vedení 1:0. To jim vydrželi tři a půl minuty. Lausanne se v útočném pásmu natlačilo k bráně Plzně, Joel Vermin si dlouho podržel puk a nakonec sjel na levý kruh. Odtud švihem vypálil, puk byl možná ještě tečovaný nebo Dominik Frodl příliš neviděl, proto bylo vyrovnáno na 1:1. Za tohoto stavu se šlo i do kabin, zajímavostí bylo, že za dvě třetiny nebylo k vidění ani jedno jediné vyloučení.

Přesilovou hru si zahráli jako první ve třetí třetině indiáni, ta se jim ale příliš nepovedla, zahrozili spíše hosté, ale Top Scorer Lausanne Bertschy nezakončil svůj výpad ideálně. Pak byl dlouhou dobu vidět na ledě obrovský boj, šancí však prakticky vůbec nepřibývalo. Hodně se bruslilo, přetlačovalo, hra byla navíc málo přerušovaná. 

Početní výhodu si zahrálo i Lausanne, tři minuty před koncem třetí třetiny se díky tomu dostalo do vedení. Joel Genazzi se prezentoval pěknou individuální akcí, po pravé straně se protlačil až k brance Plzně, poté zamířil bekhendem přesně nad rameno Dominika Frodla, kotouč se odrazil od tyče do sítě. Dvě a půl minuty před závěrečnou sirénou pak domácí zkusili hru v šesti hráčích. Domácím se však vyrovnat nepodařilo.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Potkali jsme kvalitního soupeř, který je hodně bruslivý. Myslím si, že jsme odehráli slušný zápas. Snažili jsme se hrát hodně s pukem. Rozdíl byl v tom, že jsme nevyužili přesilovou hru, oni ano, rozhodl jeden gól. I když jsme věděli, že se góly sčítají, chtěli jsme zkusit hru v šesti bez gólmana. Naší lajně se vyrovnat nepodařilo, tak už jsme potom nechtěli znovu riskovat. Máme čas se na odvetu připravit, ve Švýcarsku se o postup porveme." 

Ville Peltonen (Lausanne HC): „Zápas se mi líbil. Na obou stranách se toho hodně dělo. Líbí se mi pojetí hry Plzně, jakou se prezentuje, snaží se hrát aktivně a být na puku. Oba gólmani byli výborně, stejně tak hráči před nimi, kteří zblokovali mnoho střel.