PLZ - LIT 5:4

PLZ - LIT 5:4 - Škodovka v divokém zápase přetlačila Litvínov, rozhodla ve třetí třetině

Plzeň - V letošní sezóně se proti sobě utkaly celky Plzně a Litvínova již pětkrát, dvakrát v letním poháru a třikrát v lize. Dnes přišlo na řadu poslední klání a opět to byli Západočeši, kteří z ledu odcházeli s hlavami nahoře.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

5:4
2:0, 1:3, 2:1

Branky a nahrávky: 9. Gulaš (Kodýtek), 16. Pour, 29. Pour (P. Musil, Kvasnička), 46. Rob (Kracík, Eberle), 58. Gulaš (Stříteský, Kodýtek) – 28. F. Lukeš, 30. Cibulskis (Gerhát, Látal), 39. M. Hanzl (P. Zdráhal, Jarůšek), 58. Jarůšek (Balinskis, P. Zdráhal)

Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 5:3, 5:4

Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Zíka, Šimánek

vyloučení
3:3
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
35:30
Zblokované střely
10:24
Hity
8:13
Vhazování
29:39
Diváci
hráno bez

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Frodl) – L. Kaňák, Čerešňák (A), V. Lang, Jiříček, Kvasnička, Stříteský, Budík – M. Lang, Kodýtek, Gulaš (C) – Suchý, P. Musil, Pour – Eberle, Kracík (A), Rob – Michnáč, Přikryl, Dočekal.

HC Verva Litvínov

Godla (Zajíček) – Cibulskis, Balinskis, Štich (A), Demel, Ščotka, Irving, Kudla – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, Zygmunt – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – Helt, Jícha, L. Stehlík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 60 29 4 25 86,21 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 1 0
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Martin Dočekal 0 0 0 -1 0
Jan Eberle 0 1 1 0 0
Milan Gulaš 2 0 2 0 0
David Jiříček 0 0 0 -1 4
Lukáš Kaňák 0 0 0 1 2
Petr Kodýtek 0 2 2 1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 0
David Kvasnička 0 1 1 0 0
Viktor Lang 0 0 0 0 0
Martin Lang 0 0 0 -1 0
Albert Michnáč 0 0 0 -1 0
Pavel Musil 0 1 1 0 0
Jakub Pour 2 0 2 1 0
Filip Přikryl 0 0 0 -1 0
Luboš Rob 1 0 1 0 0
Matěj Stříteský 0 1 1 0 0
Filip Suchý 0 0 0 1 0

komentář

Začátek utkání byl z obou stran opatrný, klidné vody rozvířila až přesilová hra Litvínova, kterou domácí ale skvěle ubránili, hosty nepustili do jediné střely. Naopak po skončení plzeňského oslabení ujel Milan Gulaš společně s Davidem Jiříčkem, domácí sedmasedmdesátka nakonec zpětnou přihrávkou oslovila Petra Kodýtka, který střelou na lapačku neuspěl. Následně už se indiáni mohli začít radovat, jelikož i Škodovka dostala k dispozici početní výhodu, kterou zužitkovala. Milan Gulaš se snažil na brankovišti oslovit Pavla Musila, jenže co čert nechtěl, jeho prudký pas skončil s lehkou pomocí brankáře Godly až v síti. Přesto plzeňské vedení nemuselo mít dlouhého trvání. V polovině úvodní periody na druhé straně z otočky pálil nebezpečně Martin Hanzl a jeho prudká rána skončila na brankové konstrukci, Pavlát se stačil pouze ohlédnout. Západočeši pokračovali v aktivní hře, nebezpečně pálil z levé strany Matěj Stříteský, hostující gólman byl tentokrát připravený. V závěru třetiny hrála opět hlavní roli přesilová hra. Tu hráli hosté, leč Irvingův pas na modrou čáru přeskočil Demelovu hůl, litvínovskému bekovi ujel do samostatného nájezdu Jakub Pour a nabídnutou šancí nepohrdl. Po dvaceti minutách tak domácí vedli o dvě branky. 

I na začátku prostředního dějství musela modrobílá družina poměrně brzo do čtyř, v přesilové hře dostal spoustu prostoru Demel, Pavlát zakročil včas svým betonem. Plzeň odpověděla kombinací Musila s Kodýtkem, ránu druhého jmenovaného vytáhl Godla těsně vedle právě tyčky. Krátce před polovinou dnešního duelu inkasoval u mantinelu ránu Milan Gulaš a na pár minut musel do šatny. Během té doby padly rovnou tři branky. První úspěch Litvínova zaznamenal František Lukeš, který si nabruslil na střed hřiště a ač byl bráněn, z otočky se trefil přesně k pravé tyči. Odpověď Škodovky přišla po půl minutě. David Kvasnička našel u levé tyčky Pavla Musila, ten procedil přihrávku na brankoviště skrz padajícího Davida Šticha a tam vše bekhendem dokončil Jakub Pour. Jenomže za dalších 47 vteřin už to bylo opět jen o gól. Oskars Cibulskis vystřelil z levého kruhu a na brankovišti si puk nešťastně do vlastní brány srazil Petr Kodýtek. Zpátky dvoubrankový náskok měl na hokejce Filip Suchý, který dorážel Musilovu střelu, Godla svůj tým podržel. Závěr druhé dvacetiminutovky již patřil pouze Severočechům. Nejprve po buly zůstal na pravém kruhu volný Zygmund, toho ještě Pavlát stačil vychytat. Posléze ale střílel z pravé strany Jarůšek, před brankářem si puk našel Martin Hanzl, který ho dokázal dostat pár centimetrů za brankovou čárou. Před poslední třetinou se tak odcházelo do šaten za vyrovnaného stavu. 

Třetí třetina začala ve svižném tempu, první šanci měl hostující Hübl, ale branku o kousek minul. Za Plzeň odpověděl Dočekal, Godla na svém místě. Poté už se ale domácí mohli začít radovat. Skvělou práci odvedl Jaroslav Kracík, ten se u zadního mantinelu zbavil protihráče, zpětnou přihrávkou našel Luboše Roba, který puk zametl přesně pod horní tyčku. Následovala pasáž hry, kdy se spíše bojovalo u mantinelu, než hrálo. To zlomil až Patrik Zdráhal, který se do střely protlačil přes Budíka, ale jeho bekhendový pokus si našel Pavlát ve své lapačce. Jak se blížil konec, Západočeši se spíše zaměřili na obranu a spoléhali na rychlé brejky. Po jednom z nich pálil z pravé strany Luboš Rob, ale pouze do náruče hostujícího brankáře. Tři minuty před koncem vykouzlil fantastickou přihrávku Matěj Stříteský, po jeho pasu se dostal do úniku Milan Gulaš, který se trefil přesně nad pravý beton. Rozhodnuto ale zdaleka nebylo, jelikož v následující minutě šikovně tečoval před Pavlátem střelu od modré čáry Richard Jarůšek a Verva ještě cítila šanci. Hosté v poslední minutě odvolali gólmana, ale Plzeňané už vše odbránili a z divokého zápasu berou důležité tři body. 

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání. První třetina z naší strany byla velice slušná, měli jsme dobrý pohyb a dali jsme dva góly. Samozřejmě si pak o přestávce řekli pár detailů, ale ve druhé třetina nám ten zmíněný pohyb zcela odešel. Nefungovala nám rozehrávka a soupeř zaslouženě vyrovnal. V posledním dějství jsem trochu navázali na první třetinu. Bylo to hodně těžký zápas, hlavně na psychiku, protože jsme věděli, zdali chceme zůstat v první čtyřce, tak musíme bodovat. Jsem rád, že to kluci nakonec zvládli, za poslední třetinu zaslouží pochvalu, leč nyní už máme myšlenky na další utkání.“

Vladimír Országh (HC Verva Litvínov): „Neměli jsme dobrou první třetinu, tam jsem dali domácím hodně času i prostoru a udělali jsme několik fatálních chyb. Celý zápas z naší stran se nesl ve znamení spousty našich chyb a proti takovému mužstvu jako je Plzeň se to pak těžko dohání. Musím hráče pochválit, že hráli až do konce. Pokaždé dokázali odpovědět na plzeňský gól, ale vždy nám něco chybělo a proto odjíždíme s prázdnou.“