PLZ - OLO 9:1

PLZ - OLO 9:1 - Škodovka zničila Olomouc devíti góly, s Hanáky se utká i v předkole play off

Plzeň - Základní část napsala svou poslední kapitolu, na závěr do plzeňské metropole zavítala Olomouc, se kterou se mimo jiné indiáni potkají i v předkole play off.

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

9:1
2:0, 5:1, 2:0

Branky a nahrávky: 5. Suchý (Kodýtek, Rob), 17. Suchý (Mertl, V. Lang), 27. Kracík (Straka), 31. Gulaš (Mertl), 37. Gulaš (P. Musil), 38. Přikryl (Kracík, Rob), 40. Malát (Kvasnička, Kracík), 45. Suchý (Rob), 55. Jiříček – 21. Ondrušek (Navrátil).

Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:1, 9:1

Rozhodčí: Horák, Veselý - Špringl, Šimánek

vyloučení
5:5
Využití
1:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
44:28
Zblokované střely
13:11
Hity
9:18
Vhazování
42:28
Diváci
hráno bez

HC Škoda Plzeň

Frodl (Pavlát) – Budík, Stříteský, Kvasnička, Jiříček, V. Lang, L. Kaňák, Vráblík – P. Musil, Mertl (A), Gulaš (C) – Suchý, Kodýtek, Rob – Straka (A), Kracík, Malát – Dočekal, Přikryl, Eberle.

HC Olomouc

Lukáš (40. Mokrý) – Ondrušek (A), A. Rutar, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík (C), Škůrek – J. Káňa, Nahodil, Kunc – Ostřížek, Kolouch, Olesz – Klimek, J. Knotek (A), Navrátil – Burian, Gřeš, Bambula – Mácha.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 28 1 27 96,43 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Martin Dočekal 0 0 0 1 0
Jan Eberle 0 0 0 1 2
Milan Gulaš 2 0 2 3 0
David Jiříček 1 0 1 6 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 2 0
Petr Kodýtek 0 1 1 1 0
Jaroslav Kracík 1 2 3 3 0
David Kvasnička 0 1 1 5 0
Viktor Lang 0 1 1 2 0
Sebastián Malát 1 0 1 2 0
Tomáš Mertl 0 2 2 3 4
Pavel Musil 0 1 1 2 2
Filip Přikryl 1 0 1 2 0
Luboš Rob 0 3 3 2 0
Petr Straka 0 1 1 2 0
Matěj Stříteský 0 0 0 0 2
Filip Suchý 3 0 3 2 0
Roman Vráblík 0 0 0 1 0

komentář

Škodovka věděla, že pokud by chtěla do čtvrtého místa, musí za každou cenu vyhrát. A po opatrném úvodu již ve čtvrté minutě šla do vedení. Od pravého mantinelu puk nahazoval Petr Kodýtek a na hraně brankoviště puk šikovně tečoval Filip Suchý. Trenéři Olomouci si ještě vzali trenérskou výzvu, ale po dlouhém zkoumání branka platila. Indiáni měli posléze další šance v přesilové hře, Lukáš vše pochytal. Po skončení početní výhody vystřelil Vojtěch Budík a jeho ránu šikovně tečoval opět Suchý, jenomže tentokrát kousek vedle brány. Až za polovinou úvodní periody se do šance drala i Olomouc, přečíslení z pravé strany zakončoval Dusík, Frodl povolal do akce svou lapačku. Na druhé straně opět pálil obránce Budík, hostující brankář si po jeho ráně nebyl jistý, ale puk před brankovou čárou udržel. Modrobílá družina se poté následující dvě minuty musela bránit v oslabení, dvakrát nebezpečně pálil Jan Káňa, ale domácí maskovaný muž včas zasáhl ramenem, podruhé hermeticky uzavřel své betony. Navíc po skončení oslabení se domácí prosadili podruhé v zápase. Viktor Lang vyhazoval kotouč z obranné třetiny, Tomáš Mertl ho lehce škrtl do jízdy Filipu Suchému, který následný samostatný únik zakončil bekhendovou kličkou. V závěru první dvacetiminutovky šla Škodovka do tří, leč hosté nabídnutou situací pohrdli. 

Na začátku prostředního dějství hosté dohrávali zbytek přesilové hry a kohouti dokázali svou snahu proměnit v gólový efekt. Nejprve Frodl dvakrát zachránil domácí, do třetice už byl krátký. Na modré čáře dostal puk ideálně Jiří Ondrušek a jeho ostrou ránu zastavila až síťka v bráně. Indiáni odpověděli akcí, kterou táhl Luboš Rob, ten si všiml dobře postaveného Petra Kodýtka na ose hřiště, jenomže malý plzeňský útočník pálil jen doprostřed brány. Z další šance už se domácí ale mohli začít radovat. Jaroslav Kracík si všiml u pravé tyčky volného Straky, jehož ránu Lukáš vyrazil, nicméně první jmenovaný ho vzápětí dopravil na místo určení. Modrobílí byli při chuti a za další čtyři minuty se opět měnilo skóre. První formace Škody ujela do rychlého přečíslení, Mertl milimetrovou přihrávkou našel Milana Gulaše, který zavěsil pod horní tyčku. Pro plzeňského kapitána to byla jubilejní dvacátá branka v sezóně. Západočeši poté ubránili dvě po sobě jdoucí přesilové hry Olomouce a vzápětí stejně jak v první třetině sami udeřili. Pavel Musil přistrčil puk Milanu Gulašovi, ten si ho navedl mezi kruhy a střelou ke vzdálenější tyčce nedal Lukášovi šanci. Uběhlo pouhých osmnáct vteřin, Jaroslav Kracík si nabruslil do své kanceláře za brankou, zpětnou přihrávkou záhy oslovil u pravé tyče Filipa Přikryla, který hostujícího brankáře překonal posedmé. Ten nakonec ani druhou periodu nedochytal, jelikož 29 vteřin před koncem rozjela Škodovka akci na jeden dotek, David Kvasnička našel rovněž u pravé tyče volného Sebastiána Maláta, který trefil poodkrytou část klece. Lukáše v bráně nahradil mladý Vojtěch Mokrý, který ve zbytku třetiny již nekapituloval. 

Novic v bráně se hned vyznamenal zkraje poslední dvacetiminutovky, Milan Gulaš vyslal bekhendem nebezpečnou střelu, Mokrý včas zasáhl svou lapačkou. Následovala ovšem další přesilová hra indiánů a zde již neměl sebemenší šanci. Luboš Rob nejprve netrefil kotouč, při druhém svém pokusu ho již dostal na bránu, Mokrý ho vyrazil pouze k volnému Filipu Suchému, který pohotovou dorážkou zkompletoval svůj premiérový hattrick v Tipsport extralize. V následující minutě mohl skóre mírně zkorigovat Jakub Navrátil, který se řítil sám proti Frodlovi, toho ovšem forhendovou kličkou nepřekonal. V další domácí početní výhodě dvakrát po sobě pálil z levého kruhu obránce Matěj Stříteský, Mokrý tentokrát skvěle zasáhl svým ramenem. Pět a půl minuty před koncem si vzal pod svá bedra puk sedmnáctiletý obránce David Jiříček a s pomocí brusle Davida Škůrka dostal puk do sítě. Nedlouho poté se dostal do zajímavé situace hostující Jan Knotek, mířil ke vzdálenější tyči, jenomže tam měl Frodl připravenou svou vyrážečku. V záři roku 2017 zde Olomouc inkasovala deset branek, dneska toho byla ušetřena. Více branek totiž v dnešním zápase nepadlo a vzhledem k tomu, že Liberec zvítězil ve Vítkovicích, oba dnešní soupeři se na plzeňském ledě potkají znovu ve středu, kdy startuje předkolo play off. 

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, brzy jsme šli do vedení. Následovala ovšem pasáž, kdy jsme byli několikrát v oslabení a zápas jsme si zkomplikovali, soupeř se brankou dostal na dostřel jedné trefy, nicméně velmi brzy jsme opět odskočili a hru kontrolovali. Podařilo se nám dát několik gólů a duel jsme měli pod kontrolou.“

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Zápas se mi nehodnotí vůbec lehce. Nezačali jsme špatně. Ve druhé třetině, když se nám povedlo snížit na rozdíl jedné branky, tam jsme hráli celkem dobře, slepené góly nás ovšem srazily a duel se víceméně jen dohrával. Náš výkon nebyl dobrý, musíme se zlepšit, ve středu nás tu čeká nové utkání a já věřím, že podáme zcela odlišný výkon.“