KLA-PLZ 4:3: V tvrdém utkání úspěšnější domácí

K l a d n o - V pátém přípravném utkání podlehli hokejisté Plzně na Kladně 3:4. Celý zápas pouze dotahovali náskok soupeře, na rozdíl jediné branky snížili až v poslední minutě. Branku a přihrávku zaznamenal David Pospíšil. Zápas probíhal ve velmi nesmiřitelném duchu, k vidění byla řada tvrdých zákroků i spousta vyloučených. Branku Kladna hájil mladý Kopřiva, plzeňský tým se musel vypořádat s absencí hned několika hráčů.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

4:3

Branky a přihrávky: 17. Hluchý (Kalla), 30. Gardoň (Hořava), 47. Gardoň (Hořava), 48. M. Procházka - 25. J. Straka (Jindřich, Adamský), 52. Matějovský (Jindřich, Pospíšil), 60.Pospíšil(Cartelli). Rozhodčí: Bolina - P. Řešátko, Šafařík. Vyloučení: 13:13. Využití: 1:1. Diváci: 400.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Hned od počátku nasadil přísný metr rozhodčí Bolina. I díky přesilové hře při vyloučení Zemana ve 2. minutě působila Plzeň aktivněji. Před Kopřivu se proháčkoval Josef Straka, dvě šance svým spoluhráčům připravil Andrašovský, skóre se však neměnilo. První vážnější akci na druhé straně předvedla až v 7. minutě Paterova řada, na konci kombinace byla nepřesná střela Kysely. Kladno hru postupně vyrovnávalo a zahřívat se začala plzeňská trestná lavice, na níž jako první usedl Adamský. Kladenští pálili ze všech pozic, ovšem žádná střela ani netrefila branku. Adamského následoval přísně potrestaný Důras, 8 sekund před jeho návratem přisedl Josef Straka. Ovšem ani dvojnásobná ani následná výhoda o jednoho muže v poli změnu skóre neznemanala. Jediným nebezpečím byla teč Klimta, která však minula branku. Hokej se postupně vytrácel, tím překvapivěji se v 17. minutě přeci jen rozsvítilo červené světlo, a to za brankou Plzně. Nedůraznosti u mantinelu využil Kalla, který před brankou našel Hluchého a ten střelou na vyrážečku otevřel skóre - 1:0. Srovnat mohl Kracík, ale sám před Kopřivou přestřelil. Hra se rapidně přitvrdila a za vzájemnou potyčku šli ven Paroulek s Čechem.

S viditelnou snahou vyrovnat nastoupili Plzeňáci do druhé části. Ale snahu opět zbrzdilo vyloučení, pykal Pulpán. Kladno dlouho Plzeň svíralo, až se utrhl Mrázek a parádním průnikem namazal do šance Kracíkovi, opět bez gólového efektu. Již v plném počtu se Plzeň natlačila do útočného pásma, chybu vyrobil Josef Straka a nabídl šanci Hořavovi, kterého vychytal Duba. Vzápětí však plzeňský centr své zaváhání napravil, projel před Kopřivu, který jeho první pokus zmařil, ale na opakovaný již byl krátký, 25. minuta - 1:1. Plzeň přebrala iniciativu, do dvou velkých šancí se dostal Pospíšil, bombou přispěl Nedoma. Dlouho se navzájem pošťuchovali Mrázek s Jelínkem, až je po jednom z mnoha vzájemných soubojů poslal Bolina vychladnout. Ve 29. minutě si háčkem v souboji pomohl Polák a Kladeňáci se z defenzívy dokonale vymanili. Dlouhá přihrávka našla v přesilovce před brankou volného Hořavu, jeho první pokus Duba ztlumil, ale puk v brankovišti dorazil Gardoň - 2:1. Kladno ožilo, Duba krotil střelu Zajíce. Plzeň mohla oplatit při vyloučení Gardoně, ale stav hráčů po chvíli vyrovnal Josef Straka. Sotva vypršel trest plzeňskému centrovi, vystřídal jej na trestné Paroulek. V oslabení Duba vyrazil tvrdou střelu od modré. Chvíli před druhou sirénou vznikl u střídačky Plzně "mezinárodní" konflikt, na jehož konci byli vyloučeni Čech s Polákem. Volnějšího prostoru na ledě málem využil Josef Straka, který uvolnil před Kopřivou Andrašovského, ale ten mu puk zbytečně vracel. První pětka Plzně si dokázala na konci druhé části vytvořit tlak, ovšem bez gólového zakončení.

Poslední dvacetiminutovka začala plzeňskou přesilou 4 na 3. Stejně jako předchozí, i tato výhoda skončila bez gólu. Naopak se mohli radovat domácí, ale Duba tváří v tvář obránci Ševcovi uspěl. Své umění Duba ukázal ve 47. minutě v totožné pozici proti kladenskému Frolíkovi. V té samé minutě se do dalšího nájezdu dostal Gardoň, a ten se již střelou pod vyrážečku nemýlil - 3:1. Po minutě dostal zpoza branky přihrávku do té doby neviditelný Martin Procházka a Kladno odskočilo na rozdíl tří branek - 4:1. Zkorigovat mohli Plzeňáci v další přesilové výhodě v polovině poslední třetiny, ale neujaly se ani dvě střely Josefa Straky, ani dvě velké šance Andrašovského. Aktivní Důras projel do útočného pásma a po jeho projektilu z pravé strany zazvonilo břevno. Zasloužené branky se hosté dočkali až v 53. minutě, kdy Jindřich prostrčil puk na Pospíšila, který se protáhl před Kopřivu. Kladneský gólman opět první pokus kryl, ale na dorážku Matějovského již byl krátký - 4:2. Plzeň se nadále snažila tlačit, Adamský se v 59. minutě protáhl mezi dvěma beky a vybojoval další přesilovou hru. Dlouho se hosté trápili, když se již zdálo, že ani poslední přesilovka nebude využita, tečoval povedeně Pospíšil nahození Cartelliho - 4:3. Pokus o power-play mohl skončit slavně pro výborně chytajícího Kopřivu, který vyhozením jen o centimetry minul plzeňskou klec. Skóre se již nezměnilo.