PLZ-VIT 1:4: Začátek se nepovedl - Vítkovice si odvezly tři body

P l z e ň - S velkým očekáváním přicházeli plzeňští fanoušci do hlediště zimního stadiónu. Nová podoba haly, nová kostka nad ledem a v sestavě hráči ze zámoří. Soupeř z Vítkovic však neměl pochopení pro slavností náladu domácích a soustředěným výkonem dokráčel k cennému vítězství. Moravané se navíc mohli opřít o spolehlivého brankáře Martina Pruska, zatímco Tomáše Dubu hodně svazovala nervozita.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

1:4
1:2, 0:1, 0:1

Branky: 9. Šaffer (Jindřich) - 6. Turek (Burger, Moravec), 10. Burger (Turek, Moravec), 25. Varaďa (Štefanka, Irgl), 55. Padělek (Šimíček, Seman). Rozhodčí: Bolina - Blümel, Pouzar. Vyloučení: 4:7 Využití: 0:1 Diváci: 7 913 . Střely na branku: 43:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4 .

HC Škoda Plzeň

Duba - Jindřich, Trnka, Nedoma, Výborný, Cartelli, Špaček, Šrek - Šaffer, Pospíšil, Matějovský - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Mich. Straka, Kraft, Mar. Straka - Adamský, Kracík, Havelka - Mrázek

HC Vítkovice Ridera

Prusek - Černošek, Philipp, Seman, Hudec, Malík, Kumstát, Rimmel, Jurečka - Turek, Burger, Moravec - Padělek, Šimíček, Hubáček - Irgl, Štefanka, Varaďa - Köhler, Hulva

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 60 31 4 27 87,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 -2 0
Petr Havelka 0 0 0 -1 4
Robert Jindřich 0 1 1 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Milan Kraft 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 2
Martin Paroulek 0 0 0 -1 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 -1 0
Josef Straka 0 0 0 -1 0
Adam Šaffer 1 0 1 0 0
Jaroslav Špaček 0 0 0 -2 0
Pavel Trnka 0 0 0 0 4
Martin Výborný 0 0 0 0 0

komentář

Hokejový svátek se konal v páteční podvečer na plzeňském zimním stadionu. Tři plzeňští odchovanci nastoupili v modrobílých dresech za domácí HC LASSELSBERGER Plzeň. Od počátku na nich byla znát lehká nervozita, která je provázela v průběhu celého utkání.

Téměř vyprodaný stadion viděl v úvodu aktivní útočnou hru ze strany domácích. Hned v první minutě prověřil pozornost Pruska obránce Nedoma a chvíli po něm Špaček, ale Pruskova lapačka byla hbitá. Skóre utkání ovšem otevřeli jako první hosté. Po vyloučení Trnky zavezl David Moravec puk na obranné třetiny Plzně, a když zajížděl za branku, nahrál kotouč Filipu Turkovi a ten prostřelil Dubu. Hosté se však z vedení neradovali dlouho. Adam Šaffer ujel po levém křídle a vystřelil ze strany. Brankář puk vyrazil, ale opět k Šafferovi. Toho trefil pukem do brusle a vyražený projektil nabral směr za Pruskova záda. Platnost branky musel uznat až videorozhodčí. Stav 1:1 ale netrval ani minutu. Po chybě zámořské posily Špačka se puku zmocnil Turek, nahrál Jiřímu Burgerovi a ten Dubovi nedal šanci. Burger opět pohrozil plzeňské obraně v závěru úvodní části hry, když ke gólové příležitosti vyzval Moravce, jenž ovšem šanci neproměnil.

Druhou třetinu opět začala aktivněji domácí Plzeň. Jako první měl příležitost Jindřich, když od modré čáry vyslal jedovatou střelu. Prusek byl ale pozorný. Od této chvíle Plzeň nebezpečně stupňovala tlak a Vítkovice se měly čeho bát. Paroulek se prokličkoval až před vítkovickou branku, ale opět zazářila Pruskova lapačka. Za chvíli viděli diváci bratrskou spolupráci mezi Michalem a Martinem Straků, když prvně jmenovaný vyslal do brejku svého v zámoří známějšího bratra. Ten byl ovšem pronásledován vítkovickým obráncem, který znemožnil Martinovi nadějnou koncovku a plzeňský útočník jen těsně minul pravou tyčku Pruskovy branky. Tlak Plzně byl neúprostný, ale i zde platí pravidlo nedáš, dostaneš. Posila Vítkovic Václav Varaďa ujel a nahodil puk na Dubu a překonal jej. V polovině utkání předvedl Moravec ukázkovou serii kliček, ale Duba tentokrát svůj tým podržel.

V úvodu poslední části hry viděli diváci souboj titánů Špaček - Šimíček. Vítkovický hráč si ale pomohl nedovoleným zákrokem, když se jeho hůl objevila ve Špačkově obličeji. Putoval tedy na čtyři minuty na trestnou lavici, jelikož plzeňskému obránci způsobil tržnou ránu v obličeji. Sedm minut před koncem utkání vycítili domácí přiležitost odvrácení porážky. Andrašovský nahrál před branku osamocenému Josefu Strakovi, ale Prusek opět čaroval se svoji zázračnou lapačkou. Poslední slovo řekli hosté, když Ivan Padělek zavezl kotouč po pravé straně do obranné třetiny domácích a svižnou střelou přes hráče dostal puk do sítě.

Utkání tedy skončilo 1:4 a Plzeň si bude muset na první extraligové body počkat třeba na nedělní utkání ve Zlíně. I přes prohru předvedli domácí hráči divákům kvalitní utkání a fanoušci je náležitě odměnili potleskem.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "Na úvod to bylo výborné utkání. My jsme bohužel neproměňovali šance a nemohli jsme se tak dostat na kontakt. Pokud však budeme pokračovat ve stejném nasazení a budeme možnosti využívat, budou výsledky vypadat jinak. Při našich přesilovkách soupeře podržel vynikající Prusek."

Ladislav Svozil (Vítkovice): "Plzeň byla jako domácí tým asi pod větším psychickým tlakem. My jsme chtěli hrát ze zajištěné obrany a napadáním donutit soupeře k chybám, což se nám dařilo. Důležitá byla první branka, pak jsme hráli zodpovědně dozadu. Je třeba pochválit všechny naše hráče, nejen dobrého brankáře."