KVA-PLZ 3:3: Těžce vybojovaný bod

K a r l o v y V a r y - Ani ve třetím zápase po sobě Plzeňáci neprohráli. Na ledě Energie dvakrát vedli, odolávali atakům nabuzeného domácího týmu, kterému se však vždy podařilo vyrovnat a zápas dospěl do prodloužení. Na světelné tabuli zasloužená remíza již zůstala, oba týmy berou bod. Podruhé za sebou se trefil obránce Pavel Šrek, který v 15. minutě chytrou střelou vyrovnával na 1:1.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

3:3p
1:1, 1:2, 1:0 - 0:0

Branky: 12. Skuhravý (Hlavačka), 28. Kumstát (Skuhravý), 49. Alinč (Polák, Bauer) - 15. Šrek (Michal Straka, Martin Straka), 22. Důras (Havelka, Kracík) 36. Martin Straka (Michal Straka). Rozhodčí: Tombár- Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:8, navíc Skuhravý (KVA) a Výtisk (PLZ) 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 4700. střely na branku: 43:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3.

HC Energie Karlovy Vary

Masalskis (23. Z. Šmíd) - Bauer, J. Polák, Kutlák, Ptáček, Suur (22. Krajíček), Hlavačka - Milan Procházka, Alinč, M. Dvořák - Košťál (41. Bednařík), Hurtaj, Tomík - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus.

HC Škoda Plzeň

Duba (Štelmach) - Výborný, Šrek, Cartelli, Trnka, Výtisk, Špaček - Martin Straka, Kraft, Michal Straka - Andrašovský, Josef Straka, Šaffer - Důras, Kracík, Havelka - Matějovský, Pospíšel, Adamský - Vondráček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 65 43 3 40 93,02 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 2
Michal Důras 1 0 1 -1 4
Petr Havelka 0 1 1 -1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 -1 0
Milan Kraft 0 0 0 2 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 2 2 2 0
Martin Straka 1 1 2 2 2
Josef Straka 0 0 0 0 4
Adam Šaffer 0 0 0 0 0
Jaroslav Špaček 0 0 0 0 2
Pavel Šrek 1 0 1 0 2
Pavel Trnka 0 0 0 1 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0
Martin Výborný 0 0 0 1 0
Jan Výtisk 0 0 0 0 12

komentář

Plná parkoviště okolo zimního stadionu v Karlových Varech dávala tušit, že se tu dnes odehrávalo něco mimořádného. Každý, kdo vstoupil přímo do útrob hokejového stánku, se o tom mohl na vlastní oči přesvědčit. Plné ochozy, napjatá atmosféra a mimořádná bezpečnostní opatření dávala jasně všem zúčastněným najevo, že je na programu 29. hokejové derby mezi západočeskými rivaly. Domácí Energie přivítala na svém ledě „pojízdnou hokejovou voliéru“ z Plzně.

První buly vhodil mezi hole obou soupeřů hlavní rozhodčí Trombík, kterému, byť je nováčkem na extraligovém ledě, bylo svěřeno řízení dnešního vždy vypjatého a rizikového utkání. Na začátku 2.minuty byl vyloučen Výtisk za vražení Košťála na hrazení a kromě dvou minut mu rozhodčí přidal dalších 10 minut osobního trestu. Domácí si žádnou větší šanci nevytvořili a stav se neměnil. Hosté se do první šance dostali v páté minutě, po pěkné přihrávce Adamského střílel Pospíšil, Masalskis si povyjel a střelu bezpečně kryl. Na začátku osmé minuty byli za vzájemnou potyčku vyloučeni Skuhravý a Šrek. Více místa na ledě donutilo oba týmy kupodivu k ještě pečlivějšímu obsazování protihráčů a tak se většina soubojů odehrávala ve středu hřiště. Přesto, že se hrál opatrný hokej, domácí hokejisté v první desetiminutovce hosty jednoznačně přestříleli. Efekt to přineslo v polovině 12. minuty. K odraženému puku se na brankovišti dostal Václav Skuhravý a bekhendovou střelou o tyč otevřel skóre. Poprvé v této sezóně se hráči Energie dostali ve svém zápase do vedení jako první. Vedení energetiků přinutilo hosty k větší aktivitě a výsledkem byl krátký tlak před brankou Masalskise na přelomu 12. a 13. minuty. Na konci 15. minuty se k ojedinělé střele od modré dostal Šrek a přes zakrytý výhled domácího brankáře se mu podařilo dostat puk do sítě. 1:1. O pár sekund později byl vyloučen Důras a jedinečnou šanci neproměnil Procházka. Sám si vyjel až před Dubu, zamíchal pukem, ale trefil jen břevno. 9 sekund před návratem vyloučeného hráče Plzně vypukl vítězný jásot, ale puk z Tomíkovy bekhendové střely se dostal do branky zřejmě zadem přes síťku a rozhodčí gól po poradě s videem správně neuznal. Závěr třetiny byli domácí nuceni sehrát v oslabení. Za nebezpečnou hru loktem byl ve dvacáté minutě vyloučen Kumstát. Celkově přinesla 1. třetina bojovný hokej. Útočná aktivita byla především na holích domácích, kteří se dostávali i do vyložených gólových šancí, potýkali se však se střeleckou smůlou. Dvě nastřelené tyče hovoří za vše. Na druhé straně hosté vytěžili z minima maximum.

Druhá část hry začala dohrávanou přesilovkou hostí. Nebezpečnou střelu vyslal na Masalskisovu branku Cartelli, ale puk jen těsně minul pravou tyč. O pár sekund později si však puk do domácí sítě přeci jen našel cestu. Po chybě domácí obrany a hezké kombinaci Kracíka, Havelky a Důrase, zakončoval posledně jmenovaný do prázdné branky. Domácí střídačka reagovala střídáním brankářů a do svatyně se postavil Zdeněk Šmíd. V čase 23:33 byl vyloučen Martin Straka za hákování a domácí dostali možnost vyrovnat. Vedoucí gól Plzně srazil sebevědomí domácích na bod mrazu a v přesilovce to bylo velmi znát. Hosté byli u všech odražených a nastřelovaných puků dřív a tak celá dvouminutovka vyzněla jalově. Hned po návratu z trestné se předvedl perfektní individuální akcí Straka, který přešel přes dva hráče a nebezpečně zakončil. Šmíd mu však ještě lepším zákrokem vystavil stopku. Na začátku 28. minuty propálil Kumstát střelou ze střední vzdálenosti všechno, co mu stálo v cestě a puk se zastavil až v Dubově brance. Tak, jak v první třetině vyrovnal Šrek, mu stejnou mincí Kumstát oplatil. 2:2. Plzeň topila pod kotlem při vyloučení Kutláka, ale vyrovnaný stav vydržel. Navrátilec z trestné mohl otočit ve prospěch domácích, když hned po vskočení na led, šel sám na Dubu. Místo střely však volil zpětnou přihrávku a slibná akce skončila bez úspěchu. Ve 35. minutě se k dorážce před Dubu dostal Hlavačka, ale hostující gólman byl na místě. Vzápětí předvedl svou šikovnost Alinč. Stylem „pocem - kam deš“ nechal dva plzeňské hráče provést karambol vlastními těly a střelou nad ledem ohrozil Dubu. Ve 36. minutě zaplatili domácí daň z nezkušenosti hlavního sudího, jenž se zcela nesmyslně v rohu obranného pásma domácích přimotal do souboje domácího beka s útočníkem Plzně a zavinil přečíslení, na jehož konci Martin Straka zcela osamocen překonal Šmída. 2:3. Šok z vedení hostí se projevil při další domácí přesilovce, ve které měl dvakrát gól na holi Polák, ale poprvé mu puk v rozhodujícím okamžiku utekl a podruhé vysoko přestřelil. Ve 40. minutě byl stejně jako na konci 1. třetiny vyloučen Kumstát. Obrovskou šanci Výborného, kryl 23 sekund před sirénou skvělý Šmíd.

Dnes předposlední část hrací doby byla ve znamení přesně 60 sekund hry čtyř proti pěti. Kumstát si však odseděl na trestné celý stanovený čas. Plzeň se snažila kouskovat hru a nechtěla domácím povolit souvislý tlak. Krosček Cartelliho na Procházku ve 47. minutě již hlavní sudí přehlédnout nemohl. Střeleckou smůlu konečně protrhl Alinč, který se posbíral z ledu po Výtiskově hitu, najel si na Polákovu přihrávku a skvělou střelou pod „klacek“ srovnal na 3:3. Tlak domácích rostl. V 54. minutě už si šteloval hůl k vítězné trefě Bednařík, ale puk ho opět neposlechl. V téže minutě byl při obranné práci pomalejší Martin Straka a zastavil Skuhravého jen za cenu faulu. Po 27 sekundách se počet hráčů na ledě vyrovnal. Za faul na Špačka šel pykat Dvořák. Čas utíkal velmi rychle. Domácí měli v poslední pětiminutovce blíže ke gólu, ale šance Procházky ani Ptáčkova utěšená střela kýženou radost na domácí tribuny nepřinesly a tak se stadion dočkal prodloužení.

Ve druhé minutě prodloužení se do šance řítil Hurtaj, ale svižnou sekyrou ho zastavil Špaček. Domácí mohli rozhodnout o zisku prémiového bodu v přesilové hře, ale nedařilo se. Minutu před koncem byl na 10. minut OT vyloučen Skuhravý, který psychicky neunesl rozhodnutí hlavního arbitra, který přerušil hru při souboji u mantinelu. Do konce se již nic nezměnilo a oba týmy se tak rozešly smírně za stavu 3:3.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (Karlovy Vary): "V zápase jsme měli daleko více ze hry i daleko více šancí, ale neproměňujeme je, protože jsme v koncovce měkcí a máme i trochu smůly. Na druhou stranu zbytečně inkasujeme strašně laciné góly. Dnes například první gól byla žblabuňka od modré a třetí gól jsme dostali poté, co náš hráč byl sražen. Ale každý bod je dobrý."

Miroslav Přerost (Plzeň): "Bylo to derby se vším všudy, domácí hráli jednoduchý hokej s nastřelováním puků do útočné třetiny. Nám se dařilo využívat šance. S bodem můžeme být spokojeni už proto, že jsme potřetí za sebou neprohráli i vzhledem k tomu, že hra se nám nedařila tak, jak jsme si představovali."