PK3: OLO - PLZ 2:1

PK3: OLO - PLZ 2:1 - Je dobojováno, plzeňská cesta v play off končí již v předkole

Olomouc - Série předkola play off mezi kohouty a indiány se přesunula na druhý konec republiky. Po dvou výhrách Mory na západě Čech měla Škodovka nůž na krku.

HC Olomouc - HC Škoda Plzeň

2:1
1:0, 1:1, 0:0

Branky a nahrávky: 7. Strapáč (Kucsera, Bambula), 28. Navrátil (J. Knotek, Škůrek) – 25. Straka

Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 2:1

Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Zíka, Rampír

vyloučení
3:4
Využití
0:0
V Oslabení
0:1
střely na branku
23:24
Zblokované střely
9:14
Hity
8:5
Vhazování
33:29
Diváci
hráno bez

HC Olomouc

Konrád (Lukáš) – Ondrušek (A), Valenta, Vyrůbalík (C), Škůrek, Rašner, Dujsík – J. Káňa, Nahodil, V. Tomeček – Ostřížek, Kolouch, Olesz – Klimek, J. Knotek (A), Navrátil – Kucsera, Strapáč, Bambula – Burian.

HC Škoda Plzeň

Frodl (Pavlát) – Budík, L. Kaňák, V. Lang, Stříteský, Kvasnička, Vráblík, Houdek – Suchý, Mertl (A), Gulaš (C) – Pour, Kodýtek, P. Musil – Straka (A), Kracík, Dočekal – Kantner, Přikryl, Eberle.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 58 24 2 22 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Martin Dočekal 0 0 0 -1 0
Jan Eberle 0 0 0 1 0
Milan Gulaš 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Matyáš Kantner 0 0 0 0 4
Petr Kodýtek 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 -2 0
Viktor Lang 0 0 0 1 2
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Pavel Musil 0 0 0 0 2
Jakub Pour 0 0 0 -1 0
Filip Přikryl 0 0 0 0 0
Petr Straka 1 0 1 1 0
Matěj Stříteský 0 0 0 0 0
Filip Suchý 0 0 0 -1 0
Roman Vráblík 0 0 0 -1 0

komentář

Škodovka do zápasu, který by případě prohry znamenal konec sezóny, vstoupila s velkou vervou. Hned po pár vteřinách se puk z rohu přívětivě odrazil k Milanu Gulašovi, který svou ránu vyslal ale jen doprostřed brány. Záhy se neprosadil ani od modré čáry Lukáš Kaňák. Poté dostala Plzeň k dispozici první početní výhodu, nebezpečně z osy hřiště pálil Mertl, neuspěl ovšem ani z následné dorážky Petr Kodýtek. A tak známé pravidlo nedáš - dostaneš opět zaúřadovalo. Lukáš Kucsera v přečíslení dvou na jednoho našel přesně hokejku Petra Strapáče, kterému už zbývalo jen trefil poodkrytou bránu. Zdvojnásobit domácí vedení mohl Jan Káňa, který střílel ze své oblíbené pozice z pravého kruhu, střelu ke vzdálenější tyči ale Frodl včas zastavil. Indiáni ve druhé polovině úvodní dvacetiminutovky sehráli další dvě přesilové hry, skóre se ovšem nezměnilo. Branislav Konrád svou vyrážečkou vychytal od modré čáry i Matěje Stříteského a když už v závěru byl překonaný, tak domácímu brankáři pomohla po ráně Kantnera branková konstrukce. 

Prostřední dějství odšpuntoval dvěma střelami Martin Dočekal, hostující muž s maskou na své místě. Nedlouho poté se nechal vyloučit plzeňský Matyáš Kantner a k vidění byly neuvěřitelné věci. Nejprve Dominik Frodl špatně vyhodnotil situaci, netrefil skákavý kotouč, Lukáš Klimek měl před sebou zcela prázdnou bránu, jenomže minul. Uběhlo pár vteřin, Petr Straka vypíchl kotouč, ten se snažil dojet brankář Konrád, ale plzeňský útočník byl u něj dříve, gólmana Olomouce objel a střelou do opuštěné brány srovnal v oslabení stav. Hanáci si ovšem ztracené vedení vzali po necelých třech minutách zpět. Jan Knotek rychlou přihrávkou vysunul do samostatného úniku Jakuba Navrátila a ten střelou k levé tyči nezaváhal. Krátce za polovinou utkání Káňa přiťukl puk Lukáši Nahodilovi, který svou ránu poslal pouze do tyče. Na druhé straně měl vyrovnání na hokejce obránce David Kvasnička, který objel svatyni Konráda, zasunout kotouč už ovšem nedokázal. A když v poslední šanci druhé periody neuspěl domácí Strapáč, po čtyřiceti minutách tak Mora stále vedla o jednu branku. 

Hned po čtrnácti vteřinách třetí třetiny vystřelil obránce Budík, jenomže Konrád se překvapit nenechal. Lépe si nevedl ani nedlouho záhy Petr Kodýtek, který orazítkoval jen beton brankáře Olomouce. Mora stejně jak v předešlých zápasech poctivě bránila, především modrou čáru a indiáni tak se zakládáním útoku měli velké potíže. Když už se Milan Gulaš do pásma dostal, jeho střelu zápěstím bez větších potíží pokryl Konrád. Ovšem plzeňský menší tlak otupil Viktor Lang, který se nechal vyloučit na dvě minuty. V přesilové hře nejprve pálil od modré Ondrušek, ale Frodl byl připraven. Stejně tak si vedl proti ráně Davida Ostřížka, který byl ovšem v daleko lepší pozici. Plzeňský obránce mohl poté své vyloučení napravit, v dalším oslabení totiž po chybě v domácí rozehrávce zůstal sám mezi kruhy, jenomže z následné střely prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Čas následně pro hosty ubíhal velkou rychlostí, necelé dvě minuty před koncem si plzeňská střídačka vzala oddechový čas, Dominik Frodl zůstal na střídačce, jenomže ani to indiánům nepomohlo. Největší šanci měl až v poslední vteřině Matěj Stříteský, ale Konráda nepřekonal. Mezi nejlepších osm celků letošní sezóny tak postupuje Olomouc, která Škodovku překvapivě vyřadila již po třech zápasech. 

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Velice si považuju toho, jak jsme přistoupili k celé sérii. Hráli jsme vynikající hokej, co se týče bojovnosti, obětavosti, nasazení. To nakonec slavilo úspěch. Byli jsme pro všechny outsiderem, tím, kdo nemá šanci postoupit. Podle celkového vyjádření zápasů to skončilo 3:0. Ve třech zápasech jsme si poradili s favorizovanou Plzní, to je pro nás skvělé. V prvé řadě musím klukům poděkovat. Celý zápas jsem cítil, jak ta střídačka žije, jak za tím chtějí jít. Že jsou odhodláni udělat maximum, jsou ochotní nechat si urvat ruku nebo nohu, přijet na střídačku s hlavou v podpaží. Jejich entuziasmus a nasazení bylo maximální. Musím vyjádřit maximální spokojení a možná i obdiv. Jsem na ně pyšný.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Přijeli jsme sem za stavu, kdy jsme prohrávali. Snažili jsme se jít do vedení, to se nám nepodařilo. Vyrovnali jsme na 1:1, soupeř zase odskočil. Přes veškerou snahu se nám bohužel jejich obrana nepodařila prostřelit. Olomouc nás ve 3 zápasech 3x porazila. Zaslouženě postoupila. Nám se to bohužel nepovedlo, sezóna pro nás končí. Když na takového soupeře narazíte 4x, tak bohužel jednou se stane, že i mančaft z 5. místa může s tím 12. vypadnout. Olomouci blahopřeju. Zaslouženě vyhráli. Byli lepší a bojovnější. Přeju jim, ať jdou v playoff co nejdál.“