VIT-PLZ 2:2 - Plzeňská krasojízda pokračuje

O s t r a v a - Plzeň prodlužuje sérii bez prohry v základní hrací době na šest zápasů! Také na neoblíbeném vítkovickém ledě dokázali Plzeňáci bodovat a zlomit dlouho sérii neúspěchů s Ostravany, která trvala více než dva roky. V hektickém závěru srovnal 89 sekund před koncem na konečných 2:2 Pavel Trnka. Ve 24. minutě Tomáš Duba chytil trestné střílení Jiřímu Burgrovi. Stínem utkání je vážné zranění Dušana Andrašovského, který má po hrubém zákroku Varadi zlomenou čelist.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

2:2p
1:0, 0:1, 1:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 10. Burger (Moravec, Phillip), 47. Vůjtek (Turek) - 30. Kraft, 59. Trnka (Josef Straka). Rozhodčí: Hradil - Gebauer, Ledere. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:1. V oslabení: bez využití. Diváci: 4373. střely na branku: 50:45. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2.

HC Vítkovice Ridera

Prusek - Kubina, Philipp, Seman, Hudec, Kumstát, Malík, Rimmel - L.Krayzel, Burger, Moravec - Vůjtek, Šimíček, Hubáček - Varaďa, Štefanka, Hulva - Irgl, Turek, Tomášek - Köhler

HC Škoda Plzeň

Duba - Trnka, Nedoma, Výborný, Jindřich, Výtisk, Špaček, Klaus - Ma.Straka, J.Straka, Andrašovský - Cibák, Kracik, Matějovský - Adamský, Mi.Straka, Pospíšil - Mrázek, Kraft, Důras - Paroulek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 65 50 2 48 96,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 0
Martin Cibák 0 0 0 0 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Milan Kraft 1 0 1 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 1 2
Martin Paroulek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 1 0
Michal Straka 0 0 0 1 0
Martin Straka 0 0 0 1 2
Josef Straka 0 1 1 1 0
Jaroslav Špaček 0 0 0 0 0
Pavel Trnka 1 0 1 1 6
Martin Výborný 0 0 0 0 2
Jan Výtisk 0 0 0 0 14

komentář

Plzeň začala na ledě obávaného rivala bez ostychu. V úvodu Pruska prověřili svými pokusy Jindřich a Kraft. Domácí se do souvislejšího tlaku dostali až při vyloučení tamějšího odchovance, který obléká plzeňský dres, Jana Výtiska. A z tlaku rezultovalo vedení. Burger dostal před Dubu přihrávku, kterou v 10. minutě přetavil ve vedení - 1:0. Vzápětí měl další gól na holi Varaďa. Duba se vytáhl i proti pokusu Malíka, který se ve 14. minutě dral za svým prvním letošním gólem, ovšem lapačka Duby byla rychlejší. Prusek musel likvidovat vážnější situaci až v 15. minutě, kdy krotil výpad Adamského. Úvodní část zakončili domácí v přesilové hře po vyloučení Trnky, ač usazeni v pásmu, nic nevymysleli.

Prostřední část otevřely velké šance Štefanky a Turka, stejnou mincí oplácela dvojice Kracík - Andrašovský. Ve 25. minutě ujížděl Krayzel a Nedoma zatáhl za záchranou brzdu. Rozhodčí Hradil ukázal trestné střílení, které se jal realizovat Burger, ale Duba jeho pokus vykryl. Rozhodčí Hradil rozjel na plné obrátky sérii vyloučení. Ve 29. minutě šel pykat Šimíček, ke kterému za minutu přisedl Varaďa. Útočník z NHL před plzeňskou střídačkou hrubě fauloval Andrašovského, pro něhož zápas skončil. Výsledkem je zlomená čelist slovenského forvarda. Hosté zákrok potrestali, ve dvojnásobné výhodě tečoval Kraft střelu od modré - 1:1. V dohrávané výhodě pálili Špaček a agilní Martin Straka, Prusek další gól nepřipustil. Domácí si ve druhé třetině ještě dvakrát zkusili přesilovou hru. Ale až na střelu Moravce se Duba příliš lekat nemusel.

I poslední část hry začali domácí v přesilové výhodě, ale ani ta se jim nevyvedla. Naopak hosté mohli rozehrát druhou výhodu dvou mužů v poli, na vítkovické straně trestné lavice se sešli Štefanka s Phillipem. Druhá výhoda vyšla Plzni o mnoho hůře, nakonec udeřilo na druhé straně. Při vyloučení Důrase oslavil svůj návrat do Vítkovic střelou mezi betony Vladimír Vůjtek - 2:1. Během dalších deseti minut hru rozmělnila vyloučení Výborného, Kumstáta, Trnky, Cibáka a Krayzla. K vidění byly však i šance. Nejvážnější byla rána Nedomy z 55. minut, která zazvonila na tyč. V téže minutě uháněli na jediného beka Vůjtek se Šimíček, ale Duba čaroval. V 57. minutě byl vyloučen Moravec a Plzeň měla šanci srovnat. To se podařilo až při následném power-play. Trnka 89 sekund před koncem střelou od modré rozjásal plzeňskou stranu - 2:2. Na skóre se již do konce základní hrací doby nic nezměnilo.

V čase 60:00 byl vyloučen střelec druhé vyrovnávací branky Trnka, ale domácí se nedokázali prosadit. Stejnou výhodu jim nabídlo jubilejní desáté vyloučení na plzeňské straně, které padlo na Martina Straku. Čtveřice elitních vítkovických hráčů Kubina, Vůjtek, Moravec, Turek, ale Dubu neohrozila. Plzeň si tak z ostravského ledu veze bod za remízu.

Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (Vítkovice): "Doma se trápíme. Musíme vymýšlet a proti soupeřům, kteří brání, dobře bruslí a dohrávají osobní souboje, to je hrozně těžké. Hráči se snažili, ale prostě nedáváme góly. Mělo jich být určitě více než dva, šance byly. Pak se k tomu přidá i hrubá nedisciplinovanost. V power-play zněly pokyny jasně: odehrát to co nejdále od naší branky. Místo toho uděláme fatální hrubku ve vlastním pásmu, která zničila šedesátiminutové úsilí celého týmu. Takové prohřešky budeme muset tvrdě trestat."

Miroslav Přerost (Plzeň): "Věděli jsme, že domácí budou pod tlakem horších výsledků poslední doby. Vycházeli jsme proto z naší obvyklé hry - trpělivé a zabezpečené obrany a čekali jsme na chyby. To se nám celý zápas dařilo. Přestože jsme jako první inkasovali, ve druhé části se nám povedlo zaslouženě vyrovnat. V závěru jsme sice na remízu dosáhli i se štěstím, ale za výkon jsme si bod určitě zasloužili."