40 minut čekání na gól, dvě rychlé branky a rozuzlení v prodloužení

Po dvě třetiny drželi hráče obou týmů na uzdě gólmani. Krátce po začátku poslední dvacetiminutovky se konečně trefil Milan Nedoma a protrhl tak střeleckou smůlu obou týmů - chvíli po něm dokázal srovnat Martin Procházka. Více gólů již diváci v základní hrací době neviděli. Rozhodující trefu si totiž nechal domácí kapitán Josef Zajíc až do prodloužení. Plzeň tak letos ani na podruhé nad Kladnem nezvítězila.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

2:1p
0:0, 0:0, 1:1 - 1:0

Branky: 44. Martin Procházka (Ševc), 65. Zajíc (Kysela) - 42. Nedoma (Martin Straka, J. Straka). Rozhodčí: Mikula - Pospíšil, Lipina. Vyloučení: 8:8, navíc Kudrna (Plzeň) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3365. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Rytíři Kladno

Orct - F. Kaberle, T. Kaberle, Jelínek, Kasík, Ševc, Zeman - Bílek, Patera, Martin Procházka - M. Hořava, Gardoň, Klimt - Kysela, Zajíc, Horna - Michael Frolík, Kalla, Martin Frolík

HC Škoda Plzeň

Duba - Nedoma, Trnka, Cartelli, Jindřich, Výtisk, M. Výborný - Matějovský, Kracík, Martin Straka - Paroulek, J. Straka, Cibák - Mrázek, Jaroslav Kudrna, D. Pospíšil - Adamský, Michal Straka, Důras

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 65 36 2 34 94,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 0 0 0 -1 0
Martin Cibák 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 0 0 0 2
Robert Jindřich 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 14
Radek Matějovský 0 0 0 -1 0
František Mrázek 0 0 0 0 4
Milan Nedoma 1 0 1 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 0 2
David Pospíšil 0 0 0 0 2
Michal Straka 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 1 1 -2 2
Josef Straka 0 1 1 0 0
Pavel Trnka 0 0 0 -1 0
Martin Výborný 0 0 0 0 0
Jan Výtisk 0 0 0 -1 0

komentář

Plzeňští vstoupili do zápasu o něco aktivněji, puk měli více na svých holích, ale první ostrý zákrok si po rychlém výpadu Zajíce připsal paradoxně Duba. Kladenský kapitán svoji šancí ukázal svému týmu cestu k plzeňské brance a domácí se začali více osmělovat. Kladenští zatlačili svého soka v přesilové hře v 7. minutě, ale zůstalo pouze u platonického tlaku bez střeleckého vyjádření. Do obrovské šance se protáhl v polovině úvodní části Martin Straka, svým typickým způsobem obejel beka, ale jeho zakončení ležel v cestě Orct. Martin Straka to zkoušel švihem i při následném závaru, Orct však koncem lapačky jeho střelu vytěsnil. Šancí přibývalo, na Dubu tvrdě pálil Hořava, oplácel po průniku Josefa Straky Cibák. U mantinelu vybojoval v 15. minutě mladý kladenský útok a Michal Frolík byl sám před Dubou. Ve stejné pozici se v úplném závěru ocitl i František Kaberle, ale také selhal.

Kaberle však následně chyběl při bránění a Plzeňáci z jeho absence vytěžili přesilovku, kterou dohrávali v úvodu druhé části. Dlouho se nedařilo, až nahozený puk za branku nasměroval na Orcta Matějovský a Paroulek touš dotlačil za brankovou čáru. Rozhodčí pískl, Plzeňáci se radovali. Ovšem sudí Mikula odjel situaci konzultovat s videorozhodčím a branku ku překvapení všech neuznal. Plzeň přišla o psychologický první gól, zůstala však v náporu. Obrovskou šanci připravil Kudrnovi Mrázek, který se probil přes útočnou modrou, nahodil na Orcta, který pouze vyrazil k dojíždějícímu Kudrnovi, ten ale trefil pouze bleskově se přemisťujícího Orcta. Divoká chvilka nastala ve 33. minutě, v kladenském oslabení pádil na Dubu osamocený Kalla, ale nedal. Za pár vteřin se situace opakovala na druhé straně, ale svůj blafák nedotáhl do konce Paroulek. V závěru sehráli Plzeňští přesilovku, během níž měli dvě výtečné šance. Výborný si před branku sjížděl na přihrávku Martina Straky, ale netrefil ideálně. Za pár chvil pálil z první pouze do dobře postaveného Orcta Josef Straka, který dostal rychlou příhru zpoza branky.

Bezbrankový duel pokračoval i ve třetí třetině, kterou začala Plzeň tlakem. Ten znásobilo vyloučení Jelínka. Plzeňáci pálili od modré, nejprve Nedoma, po něm Trnka, poté opět Nedoma a konečně úspěšně. V chumlu před brankou se rána Nedomy odrazila do branky a Plzeň vedla – 0:1. Ovšem přišla chyba ve středním pásmu a ve 44. minutě se na Dubu řítili hned dva kladenští hráči. Hráč u puku, Martin Procházka, vyřešil celou situaci jak nejlépe mohl, gólem – 1:1. Zvrátit opět skóre na stranu Plzně mohl Paroulek, který se také řítil sám na Orcta, opět selhal. Kladno zahrozilo dvěmi nebezpečnými střelami v přesilové hře, ale více šancí bylo k vidění na druhé straně. Mrázek důrazným forčekinkem vybojoval puk pro Michala Straku, ale ten sám před Orctem také nedal. V 53. minutě Plzeň již dohrávala vlastní přesilovku, Martin Straka spíše ledabyle nahodil před Orcta a puk se zcela volně prošel brankovištěm. Žádná plzeňská hokejka poblíž nebyla. Plzeň předváděla sebevědomý výkon, ale ani domácí nehráli na remízu a snažili se rozhodnout. Málem se to povedlo v 55. minutě Gardoňovi, který zpoza obránce šikovně vyzkoušel pozornost Duby. Plzeň přežila i velký závar po následném vhazování. Poslední dvě minuty však již byly z obou stranou opatrnější.

Plzeň si tak posedmé letos zahrála prodloužení a potřetí prohrála. Na Dubu nejprve mířil atakovaný Patera, přesto stačil bekhendem plzeňského gólmana vyzkoušet. Vybojovat bod navrch pro Plzeň mohli Martin a Michal Strakové, ale i přes jejich výtečný výkon jim gól přán nebyl. Sólový nájezd si po Paroulkovi zopakoval i Kudrna, ale ani on podruhé tváří v tvář kladenskému gólmanovi neuspěl. A přišel trest. František Kaberle nejprve tvrdě pálil mimo tyče, v téže situaci však našel mezi kruhy volného Zajíce a kladenský kapitán nepovedenou leč účinnou střelu připsal Kladnu prémiový bod – 2:1.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Jsme rádi, že jsme silnou Plzeň v prodloužení porazili a získali cenné dva body. V první třetině jsme byli sice lepší, ale od druhé drželi otěže zápasu ve svých ruku hosté. V prodloužení se k nám přiklonila štěstěna."

Jiří Kučera (Plzeň): "Získali jsme bod, i když jsme byli blízko alespoň dvěma. Neuznaný gól byl, i podle názoru několika Kladeňáků, regulérní. Bohužel rozhodčí Mikula nás s videorozhodčím v tomhle směru poškodil a je mi jedno, jestli mi APK udělí pokutu. Není to nic proti Kladnu, ale je to ve prospěch hokeje."