DOR FIN1: PLZ - SPA 4:1

Dorost navlékl ve finále první korálek!

Je tady boj o zlato! Finálová série začala na západě Čech, soupeřem plzeňské Škodovky je pražská Sparta. Úvodní měření sil bylo velice vyrovnané, domácí rozhodli až krátce před koncem zápasu.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

4:1
1:0, 1:1, 2:0

Branky a nahrávky: 19. Titlbach (Kučera), 35. Mazanec (Titlbach, Hořejší), 57. Mazanec (Benák, Hořejší), 60. Titlbach (Hořejší) – 33. Křišťan (Skuratov, Novák).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 4:1.

Rozhodčí: Ondráček – Polák, Roupec

vyloučení
2:5
Využití
1:0
střely na branku
42:20
Diváci
147

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Skala, Eichler – Bílek, Beran, Hořejší (C), Mazenec, Reiser, Řehoř, Pittr, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec.

HC Sparta Praha

Hrabal (Přikryl) – Hašek, Marton, Bartoň (C), Byakov, Mack, Janský, Port – Stepanchuk, Vašíček, Odehnal, Potoma, Novák (A), Fábry (A), Skuratov, Netušil, Žmola, Křišťan.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 60 20 1 19 95,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 1 1 1 0
Matyáš Beran 0 0 0 -1 0
Jan Bílek 0 0 0 0 2
Adam Buzek 0 0 0 1 0
Josef Eichler 0 0 0 2 0
Marek Hořejší 0 3 3 2 0
Jakub Hromádka 0 0 0 1 0
Adam Jiříček 0 0 0 0 0
Jan Kučera 0 2 2 1 0
Antonín Lučan 0 0 0 0 0
Petr Makovec 0 0 0 1 0
Aleš Mazanec 2 0 2 1 0
Tomáš Pittr 0 0 0 0 0
Jiří Reiser 0 0 0 0 0
Denis Řehoř 0 0 0 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 2
Adam Titlbach 2 1 3 1 0

komentář

Úvod finálové série nabídl vyrovnaný hokej. První vážnější akci měl na hokejce Jan Bílek, z levého kruhu však trefil jen připraveného brankáře. Za hosty odpověděl Jakub Žmola, který si zpracoval nepřesné vyhození Jansy, ten ale následně svým betonem chybu napravil. Vzápětí Pražané zapomněli na Adama Titlbacha, který si najížděl do pásma po pravé straně, přízemní střelu na poslední chvílí ovšem Hrabal vykopl do rohu. Hra se začala přelévat ze stranu na stranu, hrálo se navíc ve vysokém tempu. Po další menší chybě indiánů si vzal pod svá bedra kotouč Arkadyi Byakov, Jansa ale jeho střelu svou lapačkou včas zastavil. Když už to vypadalo, že se do šaten půjde na nerozhodného stavu, Škodovka udeřila. Petr Makovec nejprve z levé strany mířil nad branku, leč akce pokračovala. Adam Titlbach si najel do ideální střelecké pozice od pravého mantinelu a z osy hřiště vymetl všechny pavučiny v pravém horní rohu Hrabalovy brány.

Zkraje druhé periody se snažil brankáře Sparty rozhýbal Jan Kučera, maskovaný muž hostů ale nechal u své levé tyčky svůj beton. Poté to udělal fantasticky Tomáš Pittr, který se prokličkoval skrz celé hřiště až před brankáře, tomu naznačil bekhendovou kličku, domácí útočník ale branku přestřelil. O dvě minuty později už většina diváků zvedala ruce nad hlavy, to když Kučera našel před prázdnou bránou Denise Řehoře, ten ovšem trestuhodně selhal. Škodovka záhy nevyužila ani početní výhodu a Sparta trestala. Petr Křišťan se zjevil s kotoučem na pravém kruhu a milimetrovou ránou nedal domácímu gólmanovi sebemenší šanci. Vyrovnaný stav ale dlouho neplatil. Sparta opět pykala za svou nedisciplinovanost a indiáni po patnácti vteřinách přesilovou hru využili. Marek Hořejší od zadního mantinelu našel na brankovišti hůl Aleše Mazance, kterému stačilo pouze přehodit beton Hrabala. Zdvojnásobit vedení mohl ještě ve druhé třetině Petr Makovec, ideální přihrávky se ovšem nedočkal. Před třetí třetinou tak vedli domácí opět jen o jediný gól.

Na začátku závěrečného dějství zkoušel opět své štěstí Adam Titlbach, jeho střelu z levé strany ovšem Hrabal pokryl, následně se Hořejší k dorážce již nedostal. Poté se začala hra více kouskovat, což pochopitelně vyhovovalo domácím. Do velkých šancí se nedostávalo ani jedno mužstvo, oba mančafty poctivě bránily střední pásmo. Až krátce za polovinou třetí periody měl na hokejce gól Jan Kučera, bekhendem z hranice brankoviště brankáře Sparty nepřekonal. Hosté v závěru vrhli všechny síly do útoku, ojedinělá střela Františka Neužila ale v brance neskončila. Naopak modrobílí stříleli v závěru do černého. Necelé čtyři minuty před koncem pláchli domácí do rychlého přečíslení, Adam Benák předložil puk Aleši Mazancovi, který ho krásně trefil ze vzduchu přímo mezi betony Hrabala. Definitivu výsledku dal posléze v poslední minutě Adam Titlbach, který dorazil ránu Hořejšího pod horní tyčku. Škoda Plzeň zvítězila v prvním finále 4:1 a ujala se vedení 1:0. Zítra je na programu pokračování série.



Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „První bitva finálové války se Spartou. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Hrálo se vyrovnané utkání. Ve druhé třetině jsme měli větší tlak, lépe jsme bruslili, bohužel jak to v hokeji bývá, nevyužili jsme naše šance a soupeř nás potrestal. Naštěstí se nám poté podařilo opět Spartě odskočit a konec zápasu už jsme si pohlídali. Je to stále jen jeden bod, dobře se připravíme na zítřejší pokračování.“

František Ptáček (HC Sparta Praha): „První finálová utkání. Bylo velké očekávání, kluci byli natěšení, nicméně z naší strany to nebylo dobré. Nevstoupili jsme dobře do zápasu a od toho se duel také odvíjel. S velkým štěstím jsme na malou chvíli srovnali skóre, nicméně soupeř byl lepší a vítězství si zasloužil.“