MHK - PLZ

MHK - PLZ 2:1 - Škoda se z Hradce vrací s prázdnou, jeden přesně mířený šíp na body nestačil

Těžká zkouška čekala na plzeňské indiány. Ti mají totiž v zádech sérii čtyř porážek v řadě a navíc zavítali na půdu Hradce Králové, který má naopak dlouhou sérii osmi zápasů bez ztráty bodu.

Mountfield HK - HC Škoda Plzeň

2:1
1:0, 0:1, 1:0

Branky a nahrávky: 12. McCormack (Eberle, Lev), 52. Kev. Klíma (Cingel, Blain) – 22. Blomstrand (Beránek).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 2:1.

Rozhodčí: Hribik, Pilný – Hynek, Šimánek.

vyloučení
3:7
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
40:24
Zblokované střely
22:4
Hity
6:8
Vhazování
36:27
Diváci
4424

Mountfield HK

Kiviaho (Machovský) – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík (A), Marcel – Eberle, Cingel, Lev (A) – R. Pavlík, Lalancette, Chalupa – Perret, Kev. Klíma, Jergl – Okuliar, Zachar, Smoleňák.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Svoboda) – Kvasnička, Zámorský, Houdek, Piskáček (A), Baránek, Jaroměřský, Kremláček – Schleiss (C), Mertl (A), Rekonen – Hrabík, Suchý, Pour – M. Beránek, Holešinský, Blomstrand – Bitten, Honejsek, Adamec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 58 40 2 38 95,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Marek Baránek 0 0 0 0 2
Martin Beránek 0 1 1 1 0
Samuel Bitten 0 0 0 0 0
Ludwig Blomstrand 1 0 1 1 2
Adrián Holešinský 0 0 0 1 0
Antonín Honejsek 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 -1 0
Jan Jaroměřský 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 0 4
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Jan Piskáček 0 0 0 0 2
Jakub Pour 0 0 0 -1 0
Aleksi Rekonen 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 2
Filip Suchý 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

komentář

Překvapivě to byli hosté ze západu Čech, kteří do zápasu vstoupili aktivněji. Jako první zahrozil Petr Zámorský, který si podél pravého mantinelu nabruslil do útočného pásma, jeho nepříjemnou ránu ale vyrazil domácí brankář ramenem nad branku. Posléze si Kryštof Hrabík dobruslil nahození, které se přívětivě odrazilo od zadního mantinelu, leč i tuhle střelu dokázal Kiviaho zneškodnit. V další příležitosti se ocitl Antonín Honejsek, který dostal hezký pas od Suchého, i tentokrát kraloval gólman Hradce. Kiviaho si pohlídal i střelu Jaroměřského od modré čáry, puk našel ve své lapačce. Ač následně si vzali slovo domácí. Marcelovo střelu si našel za brankou Pavláta Okuliar, jeho obtočení se s úspěchem však nesetkalo. Nedlouho poté se hráči Mountfieldu ale už mohli začít radovat. Při rychlém brejku udržel Lev puk u levého mantinelu, puk posléze předal Eberlemu, jenž se neunáhlil, všiml si ještě lépe postaveného Graema McCormacka, který křižnou ranou otevřel skóre dnešního zápasu. O vyrovnání se pokoušel bleskově Jakub Pour, který měl největší šanci protrhnout černou sérii, z levého kruhu poslal puk jen do bližší tyče. Po úvodní třetině tak ztráceli indiáni na svého soupeře jednu branku.

Na startu druhé dvacetiminutovky se Škodovka dočkala kýžené branky, čekala na ní více než devět třetin. Martin Beránek zavezl kotouč do pásma, následně si všiml před brankou Ludwiga Blomstranda, který se trefil přesně mezi betony brankáře. Posléze se do zakončení drali opět domácí, ztracené vedení se pokoušel vybojovat zpět Jakub Lev, který mimochodem v příští sezóně bude hájit plzeňské barvy, Pavláta ovšem nepřekonal. Lépe si nevedl ani Bohumil Jank, který na modré čáře napřáhl až ke stropu haly, za cenu vlastního sebeobětování zasáhl plzeňský brankář svou maskou. Následně hráli domácí dokonce početní výhodu pět na tři, Plzeň to zvládla ale dobře odbránit. Ojedinělou ránu Blaina vykopl Pavlát svým betonem. Škoda zase zahrozila po rychlém brejku, Suchý hledal na druhé vlně Zámorského, tomu rána však nesedla dle představ. Blomstrand zase trefil od levého mantinelu jen připraveného gólmana. I druhá perioda nabídla jedinou branku, rychlý brejk totiž nevyužil Jakub Pour. Po čtyřiceti minutách tak svítil na kostce nad ledem nerozhodný stav 1:1.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval domácí Bohumil Jank, který nešťastně vyhodil puk mimo mantinely, nabídnutou přesilovou hru Plzeň ale využít nedokázala. Už při rovnovážném stavu dostal hezký pas na hranu brankoviště Martin Beránek, ten nicméně nadvakrát puk za Kiviaha nedostal. Na druhé straně se pokoušel napravit svou chybu Jank. Ten nejprve první ranou sestřelil Poura, jeho druhý pokus ukryl do své výstroje Dominik Pavlát. Ze stejného místa pálil i o dvě minuty Aleš Jergl, avšak taktéž na maskovaného muže indiánů nevyzrál. V polovině třetí periody šla Škoda již posedmé na trestnou lavici a tentokrát už oslabení ubránit nedokázala. Na levém kruhu dostal prostor kolem sebe Kevin Klíma a ten záhy milimetrovou ranou dokázal dostat puk do sítě. Zdvojnásobit vedení Hradce mohl Aleš Jergl, který se na Pavláta řítil zcela sám, forvard Mountfieldu zkusil kličku forhendu, avšak gólman indiánů nechal u tyče svůj beton. V samotném závěru sáhla střídačka Plzně k power play, avšak risk hostům nevyšel, Hradec Králové uhájil těsný náskok 2:1, Plzeň naopak popáté v řadě bez bodu.

FOTO: Stanislav Souček.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Byl to strašně těžký zápas, oba týmy hrály s play off nasazením. Na nás bylo maličko znát, že jsme hráli čtvrtý zápas v týdnu. Klobouk dolů před týmem, vydal se úplně do dna. Výborně jsme hráli oslabení a přestože nám nešly přesilovky, tak se nám nakonec podařilo jednu proměnit a zápas v ní rozhodnout. Za tři body jsme šťastní.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Utkání bylo vyrovnané. Věděli jsme, že Hradec má formu, nicméně týmu nelze vytknout bojovnost. Kluci makali, oddřeli to, ubránili i spoustu oslabení. Přesto jsme nakonec dostali branku, když nás hrálo víc v poli a soupeř zbytečnou technickou chybu potrestal. Potom už jsme asi neměli sílu na zvrat. Na to, jak se nám nedaří, jsme ale zápas odehráli se ctí.“