DOR: PLZ - MBL

Dorost v čele s brankářem Maříkem přetlačil Mladou Boleslav!

Domácí série pěti zápasů v řadě je u konce, mladé pušky přivítaly na svém ledě Mladou Boleslav. Bruslaři nezažívají vůbec dobré období, posledních osm zápasů totiž prohráli, naopak indiáni, až na jednu výjimku, všechny své domácí zápasy v sezóně zvládli.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

3:2
2:1, 1:0, 0:1

Branky a nahrávky: 13. Holubec (Beran, Pittr), 20. Matějka (Klatovský), 30. Slačík (Pittr, Prošek) – 7. Hurt (Kurka, Vojáček), 56. Teplý (Hlinský, Král).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 3:1, 3:2.

Rozhodčí: Turhobr – Tuháček, Uhlík.

vyloučení
5:2
Využití
1:1
střely na branku
27:51
Diváci
115

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Černý, Holubec, Skala (A), Kocek, Prošek, Mašek, Tolar – Pittr (C), Makovec (A), Matějka, Pavlák, Úbl, Klatovský, Fábera, Beran, Hofrajtr, Slačík.

BK Mladá Boleslav

Kovář (21. Císař) – Hlinský, Šilhavý, Fišer, Kubíček (A), Průšek, Macháček – Trefil, Šindelář (A), Hurt, Kurka, Vojáček, Steklý, Kristek, Král (C), Lev, Teplý.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 51 2 49 96,08 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 0 0 0 1 0
Martin Černý 0 0 0 0 0
Dominik Fábera 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Tomáš Holubec 1 0 1 1 0
Antonín Klatovský 0 1 1 0 0
Petr Kocek 0 0 0 0 2
Petr Makovec 0 0 0 1 0
Matouš Mašek 0 0 0 0 0
Jiří Matějka 1 0 1 0 2
Sebastián Pavlák 0 0 0 0 0
Tomáš Pittr 0 2 2 1 2
Hynek Prošek 0 1 1 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 1 2
David Slačík 1 0 1 0 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 0 0
Matyáš Úbl 0 0 0 0 0

komentář

Zápas začal pěkně zostra. Hned po dvanácti vteřinách pálil z levého kruhu Steklý, Mařík si nicméně v poklidu připsal na svůj účet první úspěšný zákrok. Následně Rostislav Šilhavý nevěděl pořádně co s pukem, tak ho krátce za modrou čárou nahodil na bránu, plzeňský gólman ale v pohodě zachytil puk do své lapačky. Z další situace už šli Bruslaři ale přece jen do vedení. Mařík pouze vyrazil ránu Kurky z pravého kruhu a zaparkovaný Jan Hurt před brankou neměl problém puk dorazit za jeho záda. Krátce za polovinou první periody přišla plzeňská odpověď. Tomáš Holubec vystřelil od modré čáry a jeho utajená rána zapadla přesně do pravé šibenice. Vstřelená branka domácí nakopla, v další šanci se ocitl Matyáš Beran, z levého kruhu ale zařízení netrefil. Nedlouho poté ubránila Škoda přesilovou hru soupeře, hosté zahrozili prakticky jen střelou Krále, kterou Mařík dobře viděl. Když už to vypadalo, že se do šaten půjde za nerozhodného stavu, přišel kuriózní moment. Osm vteřin před koncem Jiří Matějka z rohu útočného pásma nahazoval kotouč na své spoluhráče, brankář Středočechů ho chtěl hokejkou rozehrát, nicméně kotouč vůbec nezasáhl a ten k překvapení všech skončil až za jeho zády.

Tento moment stál brankáře Kováře místo v brankovišti a na jeho místo nastoupil Metoděj Císař. Ten mohl úvodní minuty sledovat tlak Bruslařů, Patrik Král se dostal do samostatného úniku, hostující kapitán zkusil kličku do bekhendu, tu ale Mařík přečetl. V další šanci pálil znovu stejný hráč, z pravého kruhu orazítkoval ale jen bližší tyč. O minutu později pálil od modré čáry Průšek a za Maříkem opět zvonila branková konstrukce. Nicméně Škoda těžké časy přečkala a v polovině utkání zdvojnásobila své vedení. V početní výhodě našel Pittr mezi kruhy zcela volného Davida Slačíka, který měl čas zamířil a následně se prosadil přesnou ranou k levé tyči. Krátce na to měl na hokejce další branku Beran, z vrcholu levého kruhu ale gólmana nepřekonal. Lépe si nevedl ani na druhé straně Kubíček, který trefil prostor mezi betony, puk v brance přesto neskončil. Poslední šanci ve druhé periodě měla znovu Škodovka, zakončení Matyáše Úbla ale bylo jen velmi slabé a Císař ho dokázal včas zastavit.

Na startu třetí periody měl šanci znovu Král, ke kterému se přívětivě odrazil kotouč, kapitán Bruslařů ho ovšem nedokázal umístit za zády Maříka. Poté si Vojtěch Steklý vybruslil do střelecké pozice, avšak i proti jeho ráně zasáhl s ledovým klidem domácí brankář. O dvě minuty později byli hosté znovu velmi blizko, avšak po ráně Hurta potřetí v zápase zachránila Maříka branková konstrukce. Vzápětí se o slovo přihlásila i Škoda. Plzeňský obránce Vojtěch Tolar nejprve rozehrál puk do křídla, poté si sám nabruslil před branku, kam dostal přihrávku, nicméně puk usměrnil jen lehce vedle brány. Z rychlého brejku hrozil zase Steklý, jeho tečovaná rána nadělala gólmanovi Škody problémy, přesto stačil včas zasáhnout. Pět minut před koncem dostali hosté možnost v podobě přesilové hry, ta byla navíc podpořená ještě odvoláním brankáře. A Bruslařům tento risk vyšel. Na levém kruhu zůstal osamocený Josef Teplý, proti jehož ráně z voleje už se Mařík nestačil přesunout. Závěr zápasu už si nicméně pohlídali, Mladou Boleslav přetlačili 3:2. Matyáš Mařík v zápase zastavil málovídaných 49 střel.


FOTO: Ronald Hansel.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Jak mi napovídá kolega Patrik Polívka, první polovinu zápasu byla lepší Boleslav, my zase tu druhou. Výborný výkon podal náš brankář Matyáš Mařík, jelikož dneska na něj šlo opravdu hodně střel Výsledkově nás podržel v zápase. Víc k tomu nemám co říct, vyhráli jsme 3:2, jsme za vítězství moc rádi.“

David Vrbata (BK Mladá Boleslav): „Měli jsme povedený vstup do utkání, byli jsme aktivnější, navíc jsme se dostali i do vedení. Následně domácí srovnali a bohužel na konci první třetiny jsme inkasovali zbytečný gól na 1:2. Z obou stran to byl vyrovnaný hokej, my jsme bohužel nevyužili nabídnuté přesilové hry, měli jsme jich celkem dost. Zatímco soupeř využil hned tu první a ve skóre nám odskočil na rozdíl dvou branek. Dokázali jsme snížit, avšak v závěru jsme srovnat již nestihli.“