Jaroslav Pavelka #31

Jaroslav Pavelka #31: Lidé zde milují hokej a dělají ho velmi dobře!

Plzeň - Brankoviště indiánů bude s Dominikem Frodlem nově strážit Jaroslav Pavelka. Věkem velmi podobný, zkušenostmi nabitý a hlavně dlouhodobý kamarád.

Pětadvacetiletý gólman hokejově vyrůstal v Hradci Králové. Rodák ze Dvora Králové pravidelně bojoval za reprezentační mládežnické výběry a zúčastnil se také mistrovství světa hráčů do 18 let. V roce 2011 byl číslem 52 na draftu CHL, kdy si ho vybral tým Niagara IceDogs. V jejich dresu odchytal pouze sedm utkání a pak se do konce následující sezóny přestěhoval do celku Windsor Spitfires.

Pro ročník 2013/14 se vrátil do Hradce Králové, za který si odbyl extraligovou premiéru v říjnu 2014 na ledě třineckých Ocelářů, a po následující 4 sezóny dělil svou kariéru mezi Mountfield a třetí, respektive druhou nejvyšší soutěž. V loňském ročníku byl již vytěžovaný v Tipsport extralize, kdy si za Mountfield připsal 26 startů s úspěšností 90,8 %.

Jaroslave, jak se váš přesun na západ Čech upekl?
S agentem jsme řešili, co bude dál, s Hradcem jsme se totiž na podmínkách nové smlouvy nedohodli. Agent volal do Plzně a hned poté mně zpět, že mají velký zájem. To mě zaujalo. Následně, když jsem zde byl podepsat smlouvu, měl jsem z toho dobrý pocit. Lidi zde milují hokej a dělají ho velmi dobře. To se mně libí, je to ambiciózní klub, který chce hrát na vrcholu tabulky, a to já chci také. Nabídky jiné byly, ale já jsem měl nejlepší pocit z Plzně a věřím, že si všechno sedne a budeme velice silné mužstvo!

Budete poprvé hájit v extralize jiné než královehradecké barvy. Jak se na vzájemné zápasy těšíte?
Těším se celkově, pro mě to je nová výzva! Myslím, že již třetí kolo se hraje v Hradci. Pro mě to bude určitě velká motivace!

Během kariéry jste kromě tuzemských soutěží působil i dva roky v zámoří. Jak na tyto roky vzpomínáte a co vám to všechno dalo?
Tak dalo hodně, je to jiný svět. Osamostatnil jsem se a naučil jazyk, byla to super zkušenost. Byl jsem ve skvělé organizaci a měli mě rádi. Takže jsem tam měl pohodu a pravidelně chytal.

Jak jste Plzeň vnímal jako soupeře?
Byla vždy velice silná, především doma, tady se moc nevyhrávalo. Takže se těším, že nyní budu na té druhé straně (smích). Navíc jsou hodně slyšet diváci a stadion je pěkný.

Indiáni měli v uplynulé sezóně nejlepší útok soutěže co do počtu nastřílených branek v základní části. Bylo to pro gólmana na ledě hodně znát?
Bylo to hodně těžké. Měli celkově skvělý útok, všechny lajny. Doufám, že zase bude tak silný jako vloni.

Na západě Čech gólmany vede vyhlášený trenér Rudolf Pejchar. Jak se na tuto spolupráci těšíte?
To byl také jeden z důvodů mého rozhodnutí. Věřím, že mě dokáže posunout zase o kousek dál. Těším se na nové věci v tréninku a na rady od něj, abych byl v zápase lepší. Už jen z toho, že si mě on s trenéry a vedením vybral, mám velkou radost.

Znáte někoho z plzeňské kabiny?
Romana Vráblíka, Bobbyho Janka, Luboše Roba a Dominika Frodla. A pochopitelně Martina Straku. Ostatní tak trošku a nebo podle jmen. Ale v tom nebude problém. Myslím, že se rychle seznámíme a bude pohoda v týmu. (úsměv)

Jak vnímáte budoucí spolupráci s Dominikem Frodlem?
S Frodlikem jsme kamarádi. Věřím, že spolu vytvoříme silnou dvojici a budeme vzadu jistota celého týmu!

Máte rád letní přípravu? 
Pochopitelně ji moc rád nemám, ale každý hráč ji potřebuje. Poté z toho čerpáme celou sezonu. Je důležité být dobře fyzicky připravený. Nevadí mi hry jako fotbal, basketbal či florbal, to mám rád, když se o něco hraje. Nebo také gólmanské věci. Naopak to mám s vytrvalostí a běhaním.

V Plzni se v létě v rámci přípravy hrají i přátelské fotbalové duely. To je tedy něco, co vás láká?
Slyšel jsem o tom a na to se těším moc, to mě baví. Budu hrát každý zápas, když to půjde. (úsměv)

Aktuálně plynou poslední dny volna. Jak je užíváte?
Po sezoně jsem si dal asi tři týdny volno, chodil jsem pouze na tenis nebo badminton. Od začátku května jsem začal s kondičním trenérem takovou průpravu do sezony, kde byla síla i trochu kondice a plus zase fotbálek či tenis.

Stihl jste se již v Plzni zabydlet?
Ano, zrovna v tomto týdnu jsme se stěhovali. Již tu mám byt a to jsme s manželkou rádi, že máme pěkné zázemí a od toho se také vše vyvíjí. V červenci čekáme přírůstek do rodiny, takže jsme vše chtěli mít zařízené hned.

Jak se vám líbí město?
Město jsem viděl, ale to už je dva, tři roky zpět. Měl jsem zde totiž rozlučku se svobodou, protože mi ji dělal Ondra Kopta, který dřív hrál za Plzeň. Je to pěkně město, myslím, že se nám tu bude líbit!

Budete nosit opět číslo 31. Proč zrovna to?
Ano, budu mít 31. Je to moje oblíbené gólmanské číslo, mám ho již od dorostu.

Děkuji za rozhovor a přeji, ať se vám v Plzni daří!

Kariérní statistiky