Rozhovor Adam Benák

Snažím se ostatním vyrovnat a být co nejlepší, říká Adam Benák

Jméno Benák je v plzeňském hokejovém prostředí velmi dobře známé. Bývalý obránce Václav Benák odehrál v Plzni pět vydařených sezón, nyní přichází na řadu jeho syn Adam, který je považován za jeden z největších talentů českého hokeje.

Mladý útočník ve svých šestnácti letech zažívá premiérovou letní přípravu mezi dospělými. „Jsem za tu možnost trénovat s áčkem moc rád. Vše je určitě náročnější než u mládeže, avšak snažím se ostatním klukům jen vyrovnat. V posilovně zvedám sice lehčí závaží než starší hráči, ale jinak si myslím, že mám přípravu zcela stejnou,“ praví na úvod povídání Adam Benák.

Plzeň je známá tím, že dává možnost mladým hráčům, nejinak tomu bude i v nové sezóně. „My mladí určitě více času trávíme spolu, bavíme se, avšak určitě si rádi popovídáme i s těmi staršími. Všichni nás přijali, berou nás jakou spoluhráče. Já se určitě pokusím zabojovat o nějaký zápas, pro tu šanci budu dělat všechno a snad se mi to povede,“ říká mladý forvard.

A jaké byly hokejové začátky šestnáctiletého hráče? „Hokejem žiju od malička a byl pro mě vždy na prvním místě. Na ledě jsem byl poprvé ve dvou letech tady v Plzni, ale svoje první zápasy jsem odehrál v Pardubicích, kde jsme strávili čtyři roky, protože táta tam hrál. Pak jsem hrál dva roky za Sokolov a od 5. třídy jsem v Plzni, kde to mám nejraději,“ hlásí ke svým začátkům.

Václav Benák byl obránce, avšak v jeho stopách Adam nejde, vždy ho to táhlo spíše do útoku. „Vždy jsem chtěl být útočník a dávat góly, doma mě jen podporovali. Táta mi občas poradí, avšak spíše se vždy bavíme celkově o zápase. Vše se snažím brát jako radu, rozhodně jsem rád, že mám za otce bývalého hokejistu.

Sen každého hokejisty je bezesporu NHL. „Můj nejoblíbenější tým je Edmonton Oilers, protože tam hraje Connor McDavid, určitě bych si tam jednou rád zahrál. McDavid je můj vzor už asi od mých dvanácti let. Získal si mě svým bruslením a stylem hry. Je to pro mě nejlepší hráč na světě a jednou bych chtěl být jako on,“ má jasno Benák.

Adam Benák je považován za jednu z vůbec největší nadějí českého hokeje. „Těší mě to, ale navíc žene ještě víc dopředu a motivuje. Snažím se to moc nevnímat. Stále hraji hru, kterou miluji, a pokouším se být, co nejlepší,“ říká závěrem Adam Benák.

FOTO: Ronald Hansel.