Petr Straka #23

Každý zápas před našimi fanoušky je velký zážitek, těší se Petr Straka

V létě se vrátila domů do Plzně celá řada odchovanců, jedním z nich je i jednatřicetiletý forvard Petr Straka. „Jádro týmu podle mě bude zdravé, a především místní,“ těší se.

Petře, jak se upekl váš návrat domů?
Jednání nějakou dobu probíhala, ale Martin (Straka, poznámka autora) řešil i další věci než jen složení kádru. Takže se to nakonec trošku protáhlo, ale ve výsledku jsme se bez problému dohodli. A já si toho hrozně vážím, že se zase můžu vrátit, a navíc po sezóně, která z mé strany nebyla vůbec dobrá. Moc se na to těším!

Jak zpětně hodnotíte své působení v Litvínově?
Proběhlo tam toho strašně moc. Sice to byly jen dva roky, ale člověk má pocit, že to bylo mnohem déle. Proměnili se tři trenéři a k tomu proběhla spousta dalších změn. Určitě jsem si to představoval jinak, na druhou stranu vím, za jakých okolností jsem se rozhodoval a co mě tam lákalo. To rozhodnutí bych dnes asi udělal znovu, kdybych byl v té situaci. Teď si ale již vážím možnosti se vrátit domů a pracovat pro domácí klub.

Do Plzně se navíc vracejí i další odchovanci...
Je to super, jsou tady kluci, se kterými jsem hrál před pár lety, ale i třeba Kuba Lev, se nímž jsem prošel již juniorkou. Nezapomenutelné jsou i večery v osmnácti letech se Šlajzíkem ve městě. (smích) Všichni se známe strašně dlouho, podle mě jádro bude zdravé, a hlavně místní. Věřím, že z toho dokážeme těžit.

Má tedy tým sílu se zase vrátit na vyšší pozice?
Já myslím, že určitě. Ale i vloni jsme viděli, že liga je neuvěřitelně vyrovnaná a všechny týmy jsou strašně silné. Nevím, jestli to bylo tím, že se mi nedařilo, ale opravdu oproti pár letům zpět se soutěž značně vyrovnala. Třeba nakonec poslední Kladno dokázalo bodovat kdykoliv s kýmkoliv, a nic tak nebylo jasné dopředu, nikdo neměl nic jisté.

Pomůže změna působiště i vám osobně?
Člověk se vždycky rád vrací tam, kde to má rád a kde se mu dobře hraje. Já jsem zde vyrůstal, poprvé jsem tady na tomto ledě bruslil, takže to tady opravdu znám velmi dobře. Už když jsem sem chodil na hokej jako malý kluk, tak mě místní atmosféra vždycky hrozně pohltila. A proto každý zápas, který mohu odehrát před našimi fanoušky, je pro mě velký zážitek. Strašně se teď těším, že to zase budu moci zopakovat.

Jak moc tlačí výstroj po prvních trénincích na ledě?
Já naštěstí nemám nic moc nového, takže to bylo celkem v pohodě, na druhou stranu osobně jsem byl mezi mantinely naposledy v Třinci ve druhém zápase předkola play off. Měl jsem totiž ve druhé polovině sezóny nějaké zranění, takže jsem to doléčoval, moc tak ani nebyla chuť chodit na led. Spíše jsem se dával dohromady, abych pak mohl dobře potrénovat v letní přípravě, což se mi povedlo. Máme ještě nějaké dva měsíce do začátku ligy, času na tréninky na ledě ještě bude dost. Takže netlačí nic, ale jak jsem se teď doprotahoval, tak cítím všemožné svaly, ale to už asi s věkem bude jenom horší. (smích)

Jsou první tréninky o bruslení nebo už se přidává nějaká taktika?
Jsou hlavně o rozkoukání se či o porozumění si s hokejkou a pukem. Spousta kluků má nové brusle, já například rukavice, což taky chvilku trvá, než se člověk dostane do komfortní zóny, ale samozřejmě bruslení je základ. Když se chcete dostat z bodu A do budu B, tak tam prostě musíte dojet. Například první trénink nebyl nijak extra brutální, ovšem když to člověk dělal poctivě, tak se opravdu zapotil. Podle mě byl skvěle připravený, především jde hlavně zcela o jiný pohyb než na suchu. Například já jsem se dostal na tepovku, na kterou jsem se nedosáhl snad ani v kopcích na Homolce. Prostě skvěle seskládaný trénink se vším všudy.

Stihli jste se již bavit s vedením týmu, jaká role vás v něm čeká?
Jenom zběžně jsem se bavil první den s trenérem a víceméně ode mě očekává věci, které jsem hrál, než jsem odešel. Což znamená přinášet týmu energii. Myslím si, že se dostanu na oslabení. Jednoduše budu dělat všechno pro to, abychom vyhrávali zápasy a pokud mě to v útocích posune někam výše, budu jedině rád. Pokud ne, udělám vše pro to, abych si odvedl svoji práci tak moc dobře, aby to pomohlo týmu a byli jsme úspěšní.

Petře, děkujeme za rozhovor, ať se daří!