DOR: PLZ - KLN

Odplata se povedla! Dorost vstoupil do turnaje výhrou nad Kolínem!

Netradičně již v devět ráno museli do akce plzeňští dorostenci. Na západě Čech začal třetí ročník mezinárodního turnaje a prvním protivníkem pro domácí tým byl, stejně jak minulý rok, německý Kolín nad Rýnem. Turnaj se odehrává pod záštitou primátora města Plzně pana Mgr. Romana Zarzyckého, partnerem turnaje Sportovní Plzeň.

HC Škoda Plzeň - Kölner Haie

3:2
2:1, 0:0, 1:1

Branky a nahrávky: 10. Úbl (Kocek, Maxa), 20. Kamas (Klatovský, Úbl), 47. Maxa (Reisnecker) – 8. Aul (Müller), 58. Thiel (Kottner, Stock).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 3:1, 3:2.

Rozhodčí: Hacaperka – Kotyza, Císař.

vyloučení
2:6
Využití
2:1
V Oslabení
0:1

HC Škoda Plzeň

Poustka (Pavlis) – Kocek, Kamas, Šulan, Reisnecker, Fiala, Černý (C), Hanzlík – Slováček, Klatovský (A), Úbl (A), Fodor, Maxa, Tománek, Sokol, Přibyl, Křepel, Chasák, Pitter.

Kölner Haie

Stuhrmann (Bäuml) – Delkus, Schiffer, Schäfer, Schwarz, Stock (C), Bergreen, Müller, Aysert, Michalik, Seifert, Röhrig – Wachter, M. Thiel, E. Thiel, Wendiijk, Aul, Ziergiebel, Brandt, Battmer, Hemr, Horn, Kottner, Fürst.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Jako první v utkání zahrozil domácí obránce Marek Šulan, leč brankář Kolínu jeho střelu na poslední chvíli stačil vykopnout svým betonem. Stejně tak si počínal gólman Škody Eliáš Poustka, který zachytil do připravené lapačky střelu Wendijka. Vzápětí se hráči německého celku ale přece jen prosadili. V přesilové hře dostal nabito na levém kruhu Elias Aul a jeho křižnou střelu brankář indiánů nezachytil. V polovině první periody nicméně přišla rychlá odpověď, rovněž z početní výhody a po podobně vypadající akci. Petr Kocek křižným pasem oslovil Matyáše Úbla, kterému později zbývalo jen přehodit beton gólmana. Kolín nad Rýnem mohl bleskově odpovědět, po nedorozumění se tlačil do zakončení Max Thiel, avšak přestřelil. Z rychlého brejku pro změnu trefil Jiří Maxa brankovou konstrukci. Lépe si nevedl ani Daniel Křepel, který se prosmýkl po levé straně do útočné třetiny, ve finální fázi totiž trefil jen beton brankáře. Ovšem domácí se nakonec stejně dočkali a šest vteřin před koncem úvodního dějství otočili zápas na svou stranu. Jiří Kamas dostal puk na modrou čáru, po jeho střele se kotouč odrazil do vzduchu a poté k překvapení všech zapadl i za brankáře Stuhrmanna.

Zkraje druhé periody měl velkou příležitost Erik Michalik, který měl před sebou dálnici volného místa, obránce Kolínu nicméně skóre nevyrovnal. O necelé dvě minuty později si vypracoval slibnou šanci Daniel Křepel, který využil chybu v hostující rozehrávce, avšak ani on nebyl úspěšný. O další minutu na to už mířily ruce plzeňských fanoušků ke stropu haly, ale Jiří Kamas, který si sjel od modré čáry před branku, minul poloprázdnou klec. Vzápětí měl dvě velké šance i Matyáš Úbl, který ukázal své šikovné ruce. Nejprve se zbavil obránce, jeho ránu avšak vytáhl Stuhrmann ramenem nad branku. Poté ze samostatného úniku trefil jen břevno. Krátce za polovinou zápasu tak mohl přijít trest, navrátilec z trestné lavice Philip Stock se totiž dostal rovněž do samostatného nájezdu, hostující obránce zkusil rychlou střelu, na Poustku si nicméně nepřišel. A když neuspěl ani v závěru Toni Fürst, skončila prostřední dvacetiminutovka bez branek.

Hned po pěti vteřinách závěrečného dějství mohl zdvojnásobit plzeňské vedení Ůbl, kterému puk namazal Fürst, domácí hráč mířil k levé tyči, Stuhrmann jeho pokus dokázal zastavit. Jen o chvíli později si Jiří Maxa na hraně brankoviště zpracovat přihrávku od modré čáry, poté ale branku z otočky těsně minul. Posléze už se indiáni ale přece jen dočkali. Ben Reisnecker zprava oslovil u druhé tyče volného Jiřího Maxu, který měl před sebou již jen prázdnou bránu. Hosté vehementně protestovali, jelikož se domnívali, že plzeňský hráč dopravil puk do sítě úmyslně bruslí, verdikt rozhodčích se ale nezměnil. Další branku mohl vstřelit Antonín Klatovský, který šikovně tečoval puk na ose hřiště, skóre se tentokrát neměnilo. Když už to vypadalo, že domácí utkání pohodlně dohrají, přišel trest, navíc ve vlastním oslabení. Vyhozený kotouč dobruslil Jakub Kottner, ten poté našel na druhém křídle najetého Maxe Thiela, který trefil mezeru mezi betony. Víc už toho hosté nestihli, první zápas na turnaji opanovala Škoda, která zvítězila 3:2 a oplatila německému celku porážky z minulého roku.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „Podali jsme dobrý výkon. Věci, které zkoušíme v tréninku, tak na ledě byly vidět. Podařilo se nám dát dvě branky z přesilové hry, jen škoda, že jsme si to těsně před koncem více nepohlídali, v oslabení jsme inkasovali gól na 3:2 a ještě jsme zápas zbytečně zdramatizovali. Ve druhé třetině jsme měli hodně šancí, tam jsme mohli zvýšit na 4:1 a vypadalo by vše jinak. Nakonec jsme ale vítězství vydřeli a jsme rádi za první tři body na turnaji.