Deváťáci před extraligou

Deváťáci startují! Trenér Pejchar: Chceme to uhrát týmovostí a především srdcem

Mladí šikulové mají za sebou přípravné období, nyní již vyrážejí za obhajobou loňského stříbra do extraligy.

Vloni předvedli Západočeši v tuzemské nejvyšší soutěži deváťáků velkou jízdu. V základní části a nadstavbě odehráli šestatřicet duelů a pouze šestkrát nebodovali! V play-off si pak v osmifinále poradili 2:0 na zápasy při skóre 16:3 s Vítkovicemi, s Motorem ve čtvrtfinále stejně tak při skóre dokonce 19:3. V semifinále s Mladou Boleslaví poprvé ve vyřazovacích bojích Západočeši ztratili, přesto postoupili do finále 2:1. Tam již týmu chyběla celá řada hráčů, dokonce hrál i na dvě pětky a Liberci, kterému v základní části nasypal i jedenáct gólů, nakonec podlehl 0:3.

A v dobré formě pokračuje mužstvo i nadále. V létě odehrálo šest přípravných duelů a pouze jednou padlo - 5:7 s Energií. Naopak 6:2 a 6:3 přehrálo Kladno, 11:6 německý Kolín a 11:1 Mannheim, 4:3 v prodloužení v repríze finále Tygry a v extraligové generálce 6:4 pražskou Spartu.

Ale to není vše, modrobílí ještě zaváleli na dvou turnajích! Nejprve si zcela podmanili ten v Chomutově (podrobnosti ZDE), později brali stříbro v Karlových Varech (podrobnosti ZDE!)

Více o přípravě ZDE!


Přestože se v tuzemském hokeji neustále usiluje o zužování mládežnických soutěží, Extraliga 9. tříd se před novou sezónou naopak rozrostla hned o šest nových celků. Nově tak v soutěži, kde mladí indiáni na jaře vybojovali v play-off stříbrné medaile, bude působit rovných třicet týmů.

Přitom tomu tak být nemělo, o rozšíření počtu účastníků se netradičně a překvapivě rozhodlo až na jaře v závěru rozjeté soutěže. Nováčky jsou Frýdek-Místek, Havířov, Olomouc, Říčany a dvojice Písek - Slaný, se kterými se mladí Škodováci potkají ve skupině A. V té ještě narazí na Kladno, Litvínov, Chomutov, Wolves a České Budějovice. Chybět nebude ani tradiční západočeské derby s karlovarskou Energií a třešnička na dortu v podobě dvojutkání s vyhlášenou rakouskou Akademií Salzburgu.

Kvůli rozšíření soutěže se tak základní část smrskla na pouhých osmnáct kol, každý s každým se v prvotní skupině potká dvakrát. Bojuje se přitom o čtyři postupová místa do nadstavby. Nejlepších dvanáct klubů se následně rozdělí do dvou skupin, kde se každý s každým utká čtyřikrát a v zádech budou mít všichni jisté play-off. Body se přitom vymažou.

Ostatní budou ve svých skupinách pokračovat rovněž čtyřikrát každý s každým, ale body se nenulují. Složení play-off doplní pouze vítězové těchto skupin a nejlepší celek z druhých příček.

Vyřazovací boje se hrají standardním systémem - osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a finále. To se hraje na tři vítězné duely, ostatní série na dva.

Škoda vše odstartuje v neděli osmého září, kdy na svém ledě přivítá nováčka z Písku od 13:00.


Rozpis Extraligy 9. tříd ZDE!


Trenér Tomáš Pejchar
Pane trenére, jak jste spokojen s přípravou?

Příprava splnila to, co měla. Bylo tam hodně tréninků a hlavně velká porce zápasů. Celkově období srpna je velmi hektické. Už se těším až najedeme na sezonní režim a hlavně na start soutěže.

Jak se vám líbila hra a hráčský progres v zápasech?
Bylo to hodně střídavé. Když už to vypadalo, že by to mohlo být dobré, tak to zase spadlo dolů. Každopádně naše hra se mi zatím moc nelíbí, chybí nám tam hlavně kvalita na kotouči. Doufám, že se to bude jen a jen zlepšovat. Na hodnocení hráčského progresu je zatím velmi brzo.

Výsledkově je příprava povedená, jste spokojen?
Výsledkově ano, ale o to tady vůbec nejde. Jde především o rozvoj hráčů. Když vezmu v potaz poslední dva zápasy, tak Liberec nepřijel kompletní a stejně nás velice potrápil. A Sparta v zápase byla lepším týmem, i když jsme vítězství brali my.

Jak těžké bude obhajovat stříbro z loňské sezóny?
Myslím, že extrémně těžké. Loňský úspěch kluků ročníku 2010 byl pro mě velice milým překvapením a doufám, že na něj co nejlépe navážeme.

Jak moc je těžké sestavit opět nový tým?
Pár změn proběhlo, ale z mého pohledu jich nebylo tolik. To v jiných týmech se s tím moc nemažou a povětšinu jsou ty týmy nesrovnatelné s těmi loňskými. Každopádně to letos budeme muset uhrát týmovostí a především srdcem.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se daří!