povinné nákrčníky

V Tipsport extralize budou povinné nákrčníky

Nenápadný kousek výstroje, který může zachránit život. Někteří již nákrčník nosili dobrovolně, nyní přichází do hokeje povinnost jej nosit plošně.

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) rozhodla o tom, že od následující sezóny 2024/25 bude nošení ochrany krku povinné. To se týká tedy i české Tipsport extraligy.

Jedná se mimo jiné i o reakci na podzimní tragédii, kdy americký hokejista Adam Johnson zemřel v utkání britského poháru po nešťastném zásahu brusle.

Některé soutěže reagovaly povinností nosit chrániče krku okamžitě, od příští sezóny jsou povinné celoplošně. A samozřejmě i na mezinárodní scéně.

Úprava platná od sezony 2024/25 vstupuje do hokejových pravidel pod bodem 9.12, který zní:

„Všichni hráči všech kategorií musí nosit chránič proti říznutí do krku, který je určený pro tento specifický účel a je vyroben tak, aby kryl co největší část krku. Chránič proti říznutí do krku musí být používán správným způsobem a nesmí být v žádném případě nijak upravován nebo nahrazován. Za porušení tohoto pravidla, které následuje po varování hlavním rozhodčím, se uloží menší trest.“

Já byl osobně svědkem již dvou pořezání. Nejdříve před pár lety na krku Braňa Konráda, kterému řezná rána minula krkavici o pár centimetrů a podruhé u Kuby Poura na tréninku, které bylo také velmi blízko krku. Následně po té smrtelné nehodě, která se stala v Anglii, jsem tak nějak tušil, že to bude povinné. Proto jsem si na to chtěl co nejdříve zvyknout a vzhledem k tomu, že mě to nijak nevadí, tak jsem ho nosil,“ říká obránce indiánů Tomáš Dujsík, jenž již s nákrčníkem dohrával závěr loňské sezóny.

*Tomáš Dujsík s nákrčníkem