Kristians Rubins #94

O možnosti být součástí Plzně jsem díky doporučením nemusel dlouho přemýšlet, prozrazuje Kristians Rubins

Zatím poslední posilou indiánů před novou extraligovou sezónou je urostlý bek Kristians Rubins. Šestadvacetiletý lotyšský reprezentant se zkušenostmi i z NHL přichází na západ Čech ze švédské nejvyšší soutěže.

Kristiansi, vítejte v Plzni, jak se cítíte po přestupu?
Cítím se skvěle! Měl bych do Plzně dorazit v červenci. Nemůžu se dočkat, až uvidím spoluhráče, prozkoumám město a zahraji si před plzeňskými fanoušky.

Jak jste reagoval na zájem indiánů?
Cítil jsem se nadšený, slyšel jsem o týmu jen dobré věci. Navíc jsme s Martinsem Dzierkalsem velcí přátelé a řekl o městě a klubu samé pozitivní věci. Tak to mě opravdu pomohlo.

V české lize se navíc budete potkávat s krajany Janisem Jaksem, Robertsem Mamčicsem nebo Ralfsem Freibergsem. Mluvil jste s někým o přestupu?
Ano, mluvil jsem téměř se všemi - Jaksem, Freibergsem, Zilem, bratry Bukartsy či právě Dzierkalsem. Jedna věc, která mě opravdu zarazila, byla skutečnost, že všichni říkali skvělé věci o české zemi, Plzni i hokeji! O možnosti být součástí Plzně jsem tedy nemusel dlouho přemýšlet.

Za Karlovy Vary nastoupí zmínění Jaks a Mamčics. Tento zápas je zde považován za derby, jak se těšíte?
Bude to velká legrace, ale zároveň mi jde jen o výhru. Obecně jsem neměl mnoho příležitostí zahrát si proti Lotyšům, takže když dostanete šanci zahrát si proti některému z vašich reprezentačních spoluhráčů, dodá vám to vzrušení, energii a také motivaci k vítězství.

Znáte nějaké další hráče v první české lize nebo dokonce z plzeňské kabiny?
Ano, hrál jsem s Adriánem Holešinským, když jsem byl mladší ve Švédsku. Vlastně jsem mu napsal, než jsem podepsal. Taktéž řekl jen samé skvělé věci o týmu a městě. V Kanadě jsem zase hrál proti Igoru Merezhkovi.

Popsal byste nám svou hokejovou kariéru?
Začal jsem hrát hokej, když mi bylo sedm. Takže sice docela pozdě, ale od prvního dne jsem se do hry zamiloval. Hned jsem začal snít, že budu hrát hokej profesionálně. Když mi bylo čtrnáct let, přestěhoval jsem se do Švédska, v osmnácti zase do Kanady a hrál jsem tam do pětadvaceti. Během té doby se mi podařilo splnit si jeden ze svých snů - zahrát National Hockey League s Toronto Maple Leafs. Minulou sezónu jsem hrál ve Švédsku a teď se těším, až budu působit v Česku. Hrál jsem s mnoha českými hráči a vždy jsem s nimi cítil dobré spojení. Hráči jako Filip Král, David Kämpf, Petr Mrázek a další.

Zmínil jste NHL, jak byste nám popsal tuto zkušenost?
Něco, o čem jsem snil odmalička. Nezapomenutelný zážitek, jehož uskutečnění chvíli trvalo. Každé hokejové dítě sní o tom, že dostane šanci vkročit na ten led a já jsem hrdý na to, že jsem toho byl schopen dosáhnout nejen proto, abych mohl hrát v NHL, ale že mám příležitost reprezentovat Toronto Maple Leafs - klub s takovou hrdostí, ctí, historií a prestiží v zemi.

Vloni na světovém šampionátu jste dvěma góly vystřelil Lotyšsku historické bronzové medaile, jak na to vzpomínáte?
Vstřelit gól bylo fantastické, ale myslím si, že dát si medaili na krk a přivézt ji domů našim rodinám, přátelům a fanouškům byl dodnes ten nejlepší zážitek, pocit a emoce, které hráč může dostat. Ale jako sportovec - nikdy není dost a chcete vyhrávat více a více. Mám nové cíle a před sebou spoustu tvrdé práce, abych toho dosáhl.

Plzeň je známá tím, že se zde hodně trénuje, vyhovuje vám to?
Mně to vyhovuje. Odmalička jsem věřil, že dřina se vyplácí. Takže trénink je pro mě důležitý a věřím, že pomůže i týmu.

Kristiansi, děkujeme za rozhovor, ať se v Plzni daří!