NHL DRAFT 2024

Adam Jiříček byl ze šestnácté pozice draftován organizací St. Louis Blues!

Plzeňský obránce Adam Jiříček byl v ranních sobotních hodinách draftován jako celkově šestnáctý v pořadí NHL Draftu 2024 organizací St. Louis Blues.

Oči hokejových fanoušků dnešní den mířily do amerického města Las Vegas. Aréna Sphere totiž hostila letošní vstupní draft NHL. Plzeň měla želízko v ohni v podání Adama Jiříčka, který shodou okolností v den draftu slaví své osmnácté narozeniny.

Adam Jiříček v minulé sezóně naskočil za Plzeň do devatenácti duelů. Již na konci roku 2023 mu bohužel skončila sezóna, jelikož na juniorském mistrovství světa si nepříjemně v zápase proti Slovensku poranil koleno.

Avšak nejdříve hezky popořadě. Právo první volby mělo letos San Jose Sharks, které jedničkou letošního draftu zvolilo kanadského útočníka Macklina Celebriniho. V první desítce bylo nakonec hned sedm hráčů z Kanady, dva poté z Ruska a jeden Bělorus.

Poté už ovšem přišlo na plzeňského beka. Jako šestnáctého v pořadí si ho vybrala organizace St. Louis Blues. Jiříček se stal nejvýše draftovaným českým hráčem.

Adam tak napodobil svého staršího bratra, který byl před dvěma lety rovněž draftován v prvním kole. Celkově šestý v pořadí byl David vybrán do organizace Columbusu Blue Jacket. Premiérový start v NHL si připsal v následné sezóně ve věku 18 let a 334. Za poslední dvě sezóny má dohromady na kontě již 47 zápasů, ve kterých vstřelil jednu branku a devět jich připravil.

Bratrská dvojice Jiříčku se stala první českou, kdy byli oba hráči draftování do NHL v prvním kole. Z evropských států se to poté povedlo ještě čtyřem dvojicím - bratři Svečnikové z Ruska, Sedinové ze Švédska, Hossové ze Slovenska a bratrská dvojice Koivu z Finska.

Adamovi patří obrovská gratulace!

FOTO: St. Louis Blues.