Mužík, Simon, Borák a Brůna

Indiáni zkoušejí čtyřlístek (staro)nových tváří

A-tým indiánů vítá hned tři staronové tváře na zkoušku. Těmi jsou vytáhlý útočník Radek Mužík a draví forvardi Dominik Simon a Matyáš Borák. K nim se připojil i obránce Patrik Brůna.

Bezmála dvoumetrový forvard Radek Mužík je klatovským rodákem, v březnu tohoto roku oslavil své třiadvacáté narozeniny. Pravidelný mládežnický reprezentant a účastník světových šampionátů do osmnácti i dvaceti let odešel z Plzně v roce 2017.

Do té doby sbíral body jak na běžícím pásu, například v kategorii U16 dokonce v 35 utkáních nasázel 38 gólů a přidal 60 asistencí! K bilanci bodu na zápas se zase vždy blížil v reprezentacích, nechybělo ani kapitánské C na hrudi.

Po přesunu do švédské Luley, kde prošel až do A-týmu, vloni zamířil do finského celku Tappara. Sezónu ovšem dokončil v tuzemské extralize, v dresu Sparty však v osmadvaceti duelech nasbíral pouze tři body (1+2).


Brzy třicetiletý Dominik Simon přišel za západ Čech v devatenácti letech, kdy již měl za sebou regulérní sezónu v kádru mateřské Sparty i mistrovství světa osmnáctiletých a dvacetiletých. V Plzni poté nasbíral hned třicet bodů, dalších šest přidal na světovém šampionátu dospělých a toto vše jej katapultovalo za velkou louži.

V zámoří strávil sedm let, v AHL ve 160 duelech zatížil konta soupeřů 111 body (44+67), v nejslavnější hokejové soutěži NHL zase v 256 zápasech 77 (22+55). Před dvěma lety přišel návrat do rodné Sparty, poslední extraligový ročník strávil účastník tří světových šampionátů v Českých Budějovicích.


Posledním forvardem je další odchovanec indiánů Matyáš Borák. Ten odešel z Plzně již v dorostu do Švédska, kde nakonec strávil tři sezóny. Po svém návratu tuzemskou juniorskou soutěž pořádně rozčísl, ve dvaapadesáti duelech základní části nasbíral jednapadesát bodů (25+26). To jej vyneslo i do reprezentace do dvaceti let. Vloni se rozhodl pro odchod do NAHL, kde nasázel deset branek a stejný počet přihrávek v prakticky totožném počtu střetnutí.


Čtyřlístek nových tváří indiánů uzavírá obránce. Dvacetiletý Patrik Brůna je pražským rodákem, který vyrůstal na Kobře a posléze i Spartě. Posledních pět sezón strávil za velkou louží, ale ani zde neunikl z dohledu reprezentačních trenérů, je tak pravidelným reprezentantem své země od kategorie U16 do U20.