Explzeňské opory hodnotí finálovou sérii

P r a h a - Přestože hokejová Plzeň může finále hokejové extraligy sledovat pouze zpovzdálí, jsou i pro západočeského fanouška zápasy o primát v play-off atraktivní. Do hry se zapojují i jména, která zdobila plzeňský dres. Zeptali jsme se jich po obou utkání v T-Mobile Aréně, jak by sami zhodnotili dosavadní průběh série, v níž vede pražský klub 3:1.

AUKCE HRANÝCH DRESŮ Z POLOVINY OSMDESÁTÝCH LET!

Po třetím utkání hraném 8. dubna byl velice spokojený Jiří Zelenka, který do pražské Sparty přestoupil z plzeňského Lasselsbergeru tuto sezónu. V zápase vstřelil pátý gól a vyhnal Lašáka z branky. "Když Pardubice dotáhly na 2:2, určitá nervozita zde byla. Je to hokej, hraje se na šedesát minut... Jsem rád, že se nám podařilo zápas takhle ukočírovat. Musíme se připravit na zítra a krůček po krůčku se šplhat nahoru," hodnotil. O podcenění nechtěl ani slyšet. "Nic takového se nesmí stát. Bude to těžké, ale věřím, že to zvládneme," hecoval.

Dušan Salfický, po několik sezon jedna z ikon plzeňského hokeje, finálovou sérii sleduje zatím jen z lavičky, a má tak o hře nezkreslený přehled. "První třetinu jsme nehráli tak, jak jsme měli, přesto jsme vedli dva nula. Pak jsme z tohoto důvodu dostali dva góly. Od druhé třetiny jsme navázali na výkony z Pardubic a naštěstí se nám daří i v koncovce," vyjmenovával stavební kameny úspěchu. Ani on o podcenění neuvažoval. "Teď to také svádělo, když jsme si přivezli z Pardubic dvě výhry... Ale myslím, že si to pohlídáme," řekl. Stejně jako ostatní gólmani zápas hůře prožívá na lavičce. Je tedy připraven okamžitě zasáhnout, ale klidně vydrží v pozici dvojky.

To pardubický útočník František Mrázek tak veselý v neděli večer nebyl. "Od začátku jsme se tlačili dopředu, pak jsme dostali góly, které pramenily z našich chyb. Hlavní příčinou prohry bylo to, že jsme inkasovali celkem sedmkrát," vysvětloval. Zbraně ale neskládá. "Nezbývá nám nic jiného než vyhrát, nemáme však co ztratit. Chceme sérii vrátit do Pardubic a pak doufat, že psychika nějak zapracuje," pokračoval. Pražští fanoušci o sobě dávají hodně zdát, pozadu nezůstávají ani příznivci Moelleru. "Atmosféra je zde skvělá stejně jako v Pardubicích," pochvaloval si.

Po dnešním utkání, které vyhrál hostující tým z Pardubic, optimismem oplývali hlavně Východočeši. Dušan Andrašovský byl také pozitivně naladěný. "V noci na dnešek nic extra neproběhlo. Dali jsme si dvě piva a trošku jsme si to vyříkali. Zdůraznili jsme i to, že pro některé to může být poslední finále v kariéře," nastínil. Útočníkovi s číslem 69 se uplynulých šedesát minut hodnotilo velmi dobře. "V zápase jsme byli lepší, ostatně jako v ostatních v sérii. Teď jsme ale dávali góly my, narozdíl od předchozích utkání," řekl. Stejně jako spoluhráči doufá v to, že na domácím ledě vybojují další vítězství. "Důležité bude dobře bránit a hrát zodpovědně odzadu," prozradil.