DOR: PLZ - SPA

Galapředstavení první útočné formace! Dorost na úvod přípravy sestřelil Spartu

Plzeňští dorostenci mají za sebou úspěšný vstup do kolotoče přípravných zápasů. Hned na úvod je čekala těžká zkouška, když na západ Čech zavítala pražská Sparta.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

7:4
1:0, 2:2, 4:2

Branky a nahrávky: 12. Mečl (Vild), 32. Fodor (Tománek, Maxa), 39. Tománek (Maxa), 44. Fodor (Maxa, Tománek), 48. Fodor (Maxa, Tománek), 49. Tománek (Maxa, Fodor), 55. Tománek (Fodor) – 29. Heřman (Šlechta, Hoznourek), 30. Poláček (Žuffa, Michálek), 46. Čížek (Cvikl), 59. Šlechta (Heřman).
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:3, 7:3, 7:4.

Rozhodčí: Deja – Hošťálek, Uhlík.

vyloučení
1:3
Využití
1:0
V Oslabení
1:0
Diváci
56

HC Škoda Plzeň

Beran (Osvald) – Volf, Strnad, Souček, Holub, Stupka, Hofman – Fodor, Maxa, Tománek, Svoboda, Mečl, Vild, Beran, Chasák, Hobl.

HC Sparta Praha

Makarius (Filip) – Žuffa, Michálek, Hoznourek, Plosník, Vágner, Soukup – Prichodka, Cvikl, Čížek, Blažek, Holoubek, Poláček, Trachta, Kalčev, Kolupajer, Heřman, Stefaňuk, Šlechta.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Plzeň do utkání vstoupila v přesilové hře, avšak paradoxně mohla udeřit jako první Sparta, v první velké šanci ovšem Patrik Poláček selhal. Škoda se osmělovala pomalu, úvodní šanci měl nově zvolený kapitán Jiří Maxa, jeho švih z mezikruží ovšem těsně minul branku. O minutu později už se indiáni ale přece jen mohli radovat. Puk se po rychlé přihrávce dostal na levé křídlo, kde byl Lukáš Vild, jehož pobídku před bránu ideálně tečoval mimo dosah Makariuse Martin Mečl. Jan Fodor mohl záhy přidat druhou branku, když ve středním pásmu mu nebylo cizí hrát do těla, čímž získal kotouč, jeho nájezd ze strany ovšem brankou neskončil, jeho pokus pod horní tyčku lapil brankář Sparty. Rána Součka byla zase nebezpečně tečovaná, avšak nad branku.

Prostřední část začala ve velkém tempu, zkraje třetiny dostala obě mužstva k dispozici nájezd, brankáři se činili. Neuspěl ani hostující Kolupajer, který byl sám před brankou. V polovině zápasu se Pražanům povedlo během minuty a půl otočit utkání. Nejprve domácího brankáře překonal dorážející Daniel Heřman, následně střelu Žuffy ideálně tečoval mimo dosah Berana Patrik Poláček. Odpověď Plzeňanů byla ovšem blesková. Z levé strany vytasil ze své sbírky nechytatelnou ránu Jan Fodor, Makarius se stihl pouze ohlédnout. Maxa následně mohl duel znovu otočit, v oslabení ovšem svůj únik v branku nepřetavil. Jenomže akce pokračovala, stejný hráč nedlouho poté našel před brankou Matěje Tománka, který již hrací předmět do sítě přece jen propasíroval.

Čtyři minuty po startu závěrečného dějství přišla na řadu další skvělá akce prvního útoku. Tománek vysunul na pravém křídle Jiřího Maxu, který následně oslovil u druhé tyče volného Jana Fodora, jenž zamířil přesně pod horní tyčku. O 67 vteřin později ještě Sparta korigovala, to když Jakub Čížek nadvakrát dokázal překonat plzeňského maskovaného muže. Ve 48. minutě Škoda využila početní výhodu, znovu tak odskočila soupeři na rozdíl dvou branek. Jiří Maxa adresoval přihrávku na pravý kruh Janu Fodorovi, který tvrdou ranou zkompletoval svůj hattrick. Za necelé dvě minuty naservíroval Maxa další skvělý pas, tentokrát před branku na volného Matěje Tománka, který ranou z první znovu překonal gólmana Sparty. Úderná formace indiánů stále neměla dost, o pár minut později si za brankou Makariuse zpracoval kotouč Fodor, následně našel před brankou Matěje Tománka, který taktéž završil svůj hattrick. Václav Benák, jenž byl v zápase veden jako hlavní trenér indiánů, se se Spartou slitoval a první pětku pět a půl minuty před koncem již poslal do kabiny. Hosté v závěru mírně upravili skóre, to když Heřman vyslal do samostatného úniku Marka Šlechtu, proti kterému vyjel ze své branky Beran, forvard Sparty ho ovšem dokázal šikovně přehodit. Dorost indiánů na úvod přípravy zničil Spartu 7:4, první útok Škody zaznamenal v utkání málovídaných šestnáct bodů!

Ohlasy trenérů

Václav Benák (HC Škoda Plzeň): „Myslím si, že na první zápas to bylo dobré, utkání mělo tempo. Zápas rozhodla naše první lajna starých, navíc skvěle zachytal brankář Denis Beran. Určitě se máme od čeho odpíchnout. Šanci dostalo spoustu mladých kluků, aby si vše osahali a určitě nezklamali. Na to, že jsme v týdnu byli prakticky jen třikrát na ledě, měli jsme testy, tak se mi utkání líbilo.“

Jan Hlaváč (HC Sparta Praha): „Klasický první přípravný zápas. Máme v kádru hodně mladých kluků a ti viděli, že nás prakticky porazila plzeňská první lajna. Vstřelili šest ze sedmi branek, naši hráči alespoň mohli zblízka vidět, jak hraje špička extraligy. Jdeme zápas od zápasu, nadále se budeme pilně připravovat, abychom na září byli připravení.“