DOR: PLZ - KLA

Extraliga dorostu roztáhla svou oponu! Plzeň na úvod přejela Kladno

Extraliga dorostu povytáhla svou oponu. Na úvod nového ročníku mladé pušky přivítaly na svém ledě kladenské Rytíře.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

4:1
1:1, 3:0, 0:0

Branky a nahrávky: 12:04 Stupka (Pitter, Matoušek; 5/5), 27:32 Boskovic (Pitter, Mertl; 5/5), 28:16 Matoušek (Bělík, Boskovic; 5/5), 33:26 Matoušek (Stupka, Kamas; 5/5) – 00:17 Hotařík (Kozák, Trojna; 5/5). Rozhodčí: Němec – Deja, Brtník. Diváci: 144. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Střely na branku: 58:21. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Rozhodčí: Němec – Deja, Brtník

vyloučení
6:5
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
0:0
Zblokované střely
0:0
Hity
0:0
Vhazování
0:0
Diváci
144

HC Škoda Plzeň

Osvald – Ferda, Pitter, Fiala, Volf, Kamas, Boskovic – Svoboda, Mečl, Bělík, Tománek, Mertl, Maxa, Fodor, Matoušek, Stupka.

Rytíři Kladno

Šrámek – Borkovec, Hausner, Zeus, Buďa, Mahovský, Matějka – Hotařík, Sivek, Maulis, Honisch, Trojna, Kozák, Irlbek, Bobek, Pojkar, Hlavsa.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Václav Osvald 60 21 1 20 95,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 0 1 1 1 0
Martin Boskovic 1 0 1 1 0
Tadeáš Ferda 0 0 0 0 2
Matyáš Fiala 0 0 0 0 0
Jan Fodor 0 0 0 0 0
Jaroslav Hobl 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 0 1 1 1 0
Eliáš Matoušek 2 1 3 3 0
Jiří Maxa 0 0 0 0 0
Martin Mečl 0 0 0 0 2
Josef Mertl 0 1 1 1 2
Václav Pitter 0 2 2 2 0
Filip Stupka 1 1 2 2 4
Vojtěch Svoboda 0 0 0 0 0
Matěj Tománek 0 0 0 0 2
Šimon Volf 0 0 0 0 0

komentář

Lepší vstup do zápasu mělo Kladno, které se s velkou dávkou štěstí dostalo do vedení již po sedmnácti vteřinách. Kozák od modré čáry nahodil puk před branku, kde ho ideálně mimo dosah Osvalda tečoval Marek Hotařík. Nově zvolený kapitán Jiří Maxa se snažil bleskově odpovědět, jeho dva pokusy ovšem v brance neskončily. Lépe si nevedl ani Josef Mertl, syn Tomáše Mertla, který hraje za A-tým Škodovky, který si dojel vlastní střelu. V polovině první třetiny už byli modrobílí opravdu blízko. Jiří Maxa z vlastní třetiny zrychlil hru dlouhým pasem na Tománka, ten v situaci dvou na jednoho vybídl ke skórování Jana Fodora, ten ovšem tvrdou ránou trefil pouze břevno. O necelé dvě minuty později už se svěřenci Michala Straky přesto dočkali. Filip Stupka dostal přihrávku na hranu brankoviště, kde si počínal chladnokrevně, Šrámek tentokrát zcela bez šance. Domácí následně měli místy až drtivý tlak, žádný puk v úvodním dějství už nicméně v brance neskončil.

Ve druhé periodě jako první zahrozil Šimon Bělík, trefil však gólmana Kladna jen do hrudi. Vzápětí se už modrobílí hráči ale dočkali otočky ve skóre. Pitter na modré čáře oslovil svého kolegu z obrany Martina Boskovce, který měl před sebou spoustu volného místa, jeho tvrdá rána poté zapadla přesně k tyči. To navíc nebylo vše, jen o minutu později si od zadního mantinelu vybruslil do ideální střelecké pozice Eliáš Matoušek, který následně našel mezeru mezi betony. Kladno mohlo nedlouho poté zkorigovat stav v početní výhodě, avšak nepodařilo se, ba naopak. Ve vlastním oslabení Stupka dobruslil přihrávku od Kamase, krátce na to oslovil přes šíři pásma na pravém kruhu Eliáše Matouška, který se trefil krásně pod horní tyčku. V závěru třetiny mohl Matoušek dokonce dovršit svůj hattrick, nicméně kotouč skončil jen v připravené lapačce Šrámka.

Na startu poslední dvacetiminutovky si Škoda zahrála první přesilovou hru v zápase, v ní se Jiří Maxa krásně proháčkoval až před brankáře, forhendový pokus ovšem nedotáhl do zdárného konce. Václav Pitter zase pro změnu minul kotouč před poloprázdnou bránou. Vzápětí krátce za modrou čárou Jan Fodor nevymýšlel nic složitého, bleskově vyslal ostrou ránu přímo na Šrámka, ten stačil zasáhnout. Následně v další početní výhodě inkasoval Jan Fodor hezký pas na pravý kruh, poté se rozhodl udělat kličku brankáři, černou gumu už ale za jeho záda nezasunul. Krátce před koncem měl po hezké souhře gól na hokejce Matěj Tománek, trefil však jen tyčku. Závěr utkání už si posléze Plzeň zkušeně pohlídala, na úvod nového ročníku Extraligy dorostu porazila Kladno 4:1.

Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): „Měli jsme zlý vstup do zápasu, z prvního střídání dal soupeř takový náhodný gól, poté jsme se trochu trápili. Nicméně první třetinu jsme vyhráli 17:4 na střely, ukázalo nám to, že pokud tak budeme hrát i ve zbytku utkání, tak to zvládneme, což se nakonec ukázalo. Byli jsme lepší v celém utkání, avšak musím také říci, že někteří hráči si myslí, že to půjde samo. Hokej je ale spravedlivý, když mu něco dáš, tak ti to pak vrátí.“

Petr Procházka (Rytíři Kladno):Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme hned gól, což nás na pět minut nakoplo, naopak domácí zmrazilo. Následně jsme ale přestali hrát a soupeř ukázal svou kvalitu a dominanci. Měli jsme problémy v obranném pásmu, Plzeň nás tam přehrávala. Ve druhé třetině, přestože jsme obdrželi tři branky, tak hra byla vyrovnanější. V poslední části už se zápas spíše jen dohrával. Na hráčích oceňuji, že se snažili až do konce, přestože jsme hráli proti velmi dobrému mužstvu. Plzeň zaslouženě vyhrála, my se z toho musíme poučit do dalších duelů.“