Adam Benák

Adam Benák bral další stříbro na Hlinka Gretzky Cupu! Jeho kroky nyní míří do zámořské USHL

Česká reprezentace do osmnácti let vybojovala v kanadském Edmontonu krásné stříbrné medaile na prestižním Hlinka Gretzky Cupu, zopakovala tak úspěch z loňského roku, kdy v Břeclavi skončili rovněž na druhém místě.

Plzeňské barvy tentokrát hájil pouze Adam Benák, který prožil další fantastický turnaj. Loňských deset bodů dokázal překonat, když si v Edmontonu připsal dalších jedenáct, čímž se stal historickým rekordmanem celého turnaje.

Češi se v generálce utkali s výběrem Kanady, svěřenci Davida Čermáka dokázali vyhrát 6:4, a na tento úspěch navázali hned na startu turnaje. Na úvod se totiž Češi utkali s výběrem USA, přestože se zámořský celek dostal jako první do vedení, Češi předvedli skvělý obrat, který korunovali gólem v 57. minutě. Česká reprezentace brala na úvod výhru 2:1.

O den později nedal český výběr šanci Německu, pod drtivou výhrou 7:3 se hned pěti! body podepsal Adam Benák, k hattricku přidal ještě dvě asistence. Již po dvou zápasech tak měli Češi jistotu semifinále.

Ve třetím utkání ve skupině se mladí čeští hráči utkali s Finskem. V případě vítězství se mohli Češi vyhnout v semifinále Kanadě, což se nakonec také povedlo. Přestože šlo Finsko do vedení, Češi zápas otočili na konečných 4:1.

Češi po roce znovu toužili hrát finále, proti byla další severská země - Švédsko. Česká reprezentace opět jako první v zápase prohrávala, ovšem Adam Benák vyrovnávací brankou svůj tým nastartoval. Ve druhé polovině už na ledě vládlo pouze jedno mužstvo, po výhře 5:1 mířili Češi do finále, po roce znovu proti Kanadě.

Poslední kapitolu český výběr zlatým písmem bohužel nenapsal. Kanada se ve finále dostala do dvoubrankového vedení, Češi dokázali pouze v poslední minutě snížit na konečných 1:2. Parta okolo Adama Benáka si tak na krk nasadil hezké stříbrné medaile.

Adam Benák se nyní rozhodl pro další krok ve své kariéře, plzeňský šikula se z Plzně přesune do americké juniorské soutěže USHL, kde oblékne dres Youngstown Phantoms.


Adam Benák
Adame, Hlinka Gretzky Cup je hodně sledovaný turnaj, jak moc tě těší, že sis ho mohl po roce znovu zahrát?
Určitě jsem byl rád, když jsem se dostal do nominace. Už jsem hrál minulý rok v Břeclavi a vím, co je to za turnaj. Všichni na turnaji jsme vnímali, že je to prestižní turnaj, ale moc jsme se na to nesoustředili, snažili jsme se hrát svůj hokej, což se víceméně dařilo.

V generálce jste dokázali porazit Kanadu, co vám ukázal tento zápas?
Ukázalo nám to, že dokážeme vyhrát s každým a rozhodně nám to přidalo na sebevědomí pro začátek turnaje.

Výhru nad Kanadou jste dokázali potvrdil hned v úvodním zápase na turnaji proti USA. Ideální vstup do turnaje?
Náš výkon až tak ideální nebyl, ale byli jsme rádi za výhru a důležité body do tabulky.

Hned při druhém zápase s Německem sis připsal na svůj účet pět bodů, čímž jsi překonal historický rekord turnaje. Věděl jsi o této metě?
Hned mi to spoluhráči řekli, takže jsem to věděl. Na turnaji bylo v minulosti hodně dobrých hráčů světové úrovni, těší mě, že zrovna já mohu být na prvním místě v bodování.

Pomohlo ti osobně na tvé hře, když si prožil tak dobrý osobní start do turnaje?
Byl jsem rád, když mi tam hned spadl první gól, určitě to poté pomohlo mému sebevědomí. Je hezké, že se mi povedlo nakonec vstřelit v zápase proti Německu i hattrick, avšak já pouze těžil ze skvělé práce svých spoluhráčů, už to bylo víceméně jednoduché.

Bylo také povzbuzení, že již po výhře nad Německem jste měli jistý postup do semifinále?
Myslím, že proti Němcům jsme hráli velmi dobře, diktovali jsme tempo hry a od začátku byli lepší, zasloužili jsme si vyhrát. Poslední zápas ve skupině jsme tak mohli hrát v klidu a soustředit se na semifinále.

V případě výhry nad Finskem byla jistota, že se vyhnete v semifinále Kanadě. To byla velká motivace ne?
Nám to bylo jedno, proti komu bychom hráli. Prostě jsme se nadále snažili hrát svojí hru a nechali to osudu, na koho v semifinále narazíme.

V něm jste se utkali se Švédskem. Odehráli jste proti Seveřanům nejlepší zápas na turnaji?
Asi to byl náš nejlepší zápas, od začátku jsme byli lepší, celkově jsme ukázali výborný výkon. Věděli jsem, že Švédové umí hrát tvrdě, tak jsme se jim taky chtěli postavit a myslím, že nám to celý zápas vycházelo. Nicméně nebylo co slavit, jelikož nám chyběl ještě jeden krůček.

Loňská porážka ve finále proti Kanadě hodně bolela. Toužili jste o to více ve finále proti domácímu celku uspět?
Ano, určitě jsem jim to chtěli vrátit, ale bohužel nám chybělo i trochu štěstí a nakonec se nám zlato vyhrát nepovedlo.

Pro tebe byl Hlinka Gretzky Cup poslední akcí před plánovaným odchodem do zámoří. Jak se těšíš na novou výzvu?
Rozhodně se na ni těším. Mám z toho i určitý respekt, ale bude to pro mě další zkušenost do života. Co jsem pozoroval, USHL je hrozně moc kvalitní liga. Nikdo tam nic nevypustí a bude zajímavé, jak se s tím vypořádám.

Co nakonec rozhodlo o tom, že už tě plzeňští fanoušci neuvidí v modrobílém dresu?
Myslím si, že ještě nejsem připravený odehrát celou sezonu v áčku. Podle mě je ta liga dost kvalitní na to, aby mě připravila na dospělý hokej.

V Youngstownu jsi již během června byl na kempu. Pomohl ti v rozmýšlení?
Ano, pozvali mě na kemp a strašně se mi zalíbil přístup všech lidí. Jak trenérů, tak i spoluhráčů. Všichni makali a byli pozitivní, což mě hodně zaujalo. Proto jsem zvolil tuhle cestu.

Tebe čeká s největší pravděpodobností příští rok draft. Očekává se, že bys měl být nejvýše draftovaný český hráč, věříš, že ti zámořská cesta k tomu více pomůže?
Já udělám všechno pro to, abych vůbec byl draftovaný. Je jedno v jakém kole a na jakém místě. Můj sen je být draftovaný. Já se chci nicméně soustředit jen sám na sebe, nechci aby mě to nijak negativně neovlivnilo. Hlavní je, aby se mi sezóna v USHL povedla, poté uvidíme, jak to všechno dopadne.

Máš na závěr nějaký vzkaz pro plzeňské fanoušky?
Chtěl bych hrozně poděkovat za podporu. Doufám, že si před nimi ještě někdy zahraju.

Adame, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu v další fázi kariéry!

FOTO: Martin Voltr.