Reprezentace U17

Reprezentace U17 s plzeňským Jiřím Maxou slavila stříbro na Turnaji pěti zemí

Česká reprezentace do sedmnácti let má za sebou druhý turnaj nové sezóny, mladí hráči se tentokrát představili ledě našich východních sousedů, v Piešťanech se postupně utkali se Švýcary, domácím výběrem Slovenska, Němci a USA.

Plzeňské barvy hájil pouze Jiří Maxa, nový kapitán plzeňského dorostu. Jen mezi náhradníky poté byli jeho spoluhráči Jan Fodor, Jiří Kamas a Matěj Tománek.

Sraz všech zúčastněných byl v pátek 9. srpna na Zimním stadionu v Hodoníně. Následně se Češi přesunuli do slovenských Piešťan, kde se konal Turnaj pěti zemí.

Češi do turnaje vstoupili zápasem proti Švýcarsku. Čeští mladíci vůbec nezachytili úvod utkání, po první třetině prohrávali 0:3, ve zbytku utkání ztrátu už bohužel nedohnali, soupeři podlehli 3:5. O den později už to nicméně byla zcela jiná písnička. Proti domácímu Slovensku měli Češi utkání v plné moci, duel opanovali jednoznačně 6:1.

Na tento dobře zvládnutý zápas česká reprezentace navázala v utkání s Německem, ve kterém zvítězila dokonce 10:1. Němci vstřelili čestnou branku až krátce před koncem za stavu pro ně hrozivých 0:9. Turnaj zakončili svěřenci Františka Ptáčky duelem s USA a tento zápas nabídl fantastickou hokejovou podívanou. V parádní čtrnáctibrankové přestřelce slavili Češi po výhře 8:6.

Reprezentace do sedmnácti let zakončila turnaj se třemi výhrami, na celkové prvenství to ovšem nestačilo. Na devíti bodech shodně skončili Češi, Švýcaři a USA, o prvenství rozhodla minitabulka, která určila vítěze Spojené státy, Češi na krásném druhém místě.


Jiří Maxa
Jirko, jak tě potěšila premiérová pozvánka do reprezentace v nové sezóně?
Pochopitelně mě nominace jako vždy moc potěšila, protože reprezentovat je vždycky ta největší čest.

Jak bys popsal jednotlivá utkání na turnaji. Na úvod jste prohráli se Švýcarskem…
První zápas jsme bohužel prohráli, především hrozná byla první třetina, kde jsme brzy prohrávali 0:3. Následně se hra otočila na naší stranu, ovšem už jsme nedokázali zápas otočit.

Poté naopak následovaly dvě jednoznačné výhry proti Slovenku a Německu…
Ve druhém utkání na turnaji jsme naopak od prvních minut na ledě dominovali, nakonec byli po celý zápas lepším týmem. Výsledek 6:1 odpovídal hře, to samé bylo i v utkání proti Německu.

Utkání proti USA byla taktéž pořádná divočina, čtrnáctibrankovou přestřelku jste nakonec ovládli. Ideální zakončení turnaje??
V první řadě je zmínit, že pro nás bylo důležité, že jsme se nebáli s USA hrát, dokonce bych řekl, že jsme v zápase byli lepší. Naštěstí pro nás jsme tuhle divokou přestřelku překlopili na naší stranu a zvítězili. Lepší zakončení turnaje ani být nemohlo, protože jak nám řekli po utkání samotní trenéři, zámořský celek USA se přece jen neporáží každý den.

Jak jsi byl spokojený se svými výkony na turnaji?
Řekl bych to tak, že vždycky je co zlepšovat. Myslím si, že kromě zápasu s Německem jsem hrál slušně.

Příprava je v plném proudu, jak se těšíš a jaké máš očekávání do nové sezóny.?
Už se nemůžu dočkat. Samozřejmě bych si moc přál, aby se nám dařilo a na konci sezóny slavili mistrovský titul.

Jirko, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do nadcházející sezóny!

FOTO: Ronald Hansel.