Junioři před extraligou

Junioři úspěšně prošli přípravou a startují extraligu! Trenér Vojan: Tým má charakter

Nejstarší mládežnická kategorie indiánů má za sebou období příprav, již v neděli prvního září vstupuje do DHL extraligy juniorů domácím soubojem s jihočeským Motorem.

Svěřenci trenéra Petra Vojana po letní dřině na suchu a ledě absolvovali dohromady kulatých deset přípravných duelů, zaznamenali sedm výher, jednu porážku zapsali v nájezdech i prodloužení a pouze v jediném případě pomyslně nebodovali!

Stalo se tak na turnaji v Pardubicích, kde 2:3 nestačil na Kometu. V derby na ledě Karlových Varů zase domácí rozhodli v nastavení a nájezdy lépe zvládl Mountfield. Jinak se již mladé pušky radovaly pouze z výher - 6:3 s Pískem, 4:2 a 9:0 s Ingolstadtem, 3:1 s Pardubicemi, 2:0 a 11:2 s Düsseldorferem a 4:1 s litvínovskou Vervou.

Vloni mistr z roku 2022 dokráčel do osmifinále, kde právě v repríze tehdejšího finále se Tygři pomstili a uspěli 3:1 na zápasy. Nyní čeká na všech šestnáct celků nejprve utkání každý s každým dvoukolově, až poté dojde k rozdělení do dvou nadstaveb po osmi účastnících. Mužstva umístěná v dlouhodobé fázi na 1. - 8. místě mají jistotu vyřazovacích bojů a utkají se tříkolově každý s každým s tím, že výhodu jednoho domácího střetnutí navíc mají první čtyři. Výsledky ze základní části se započítávají. Obdobně funguje i skupina pro celky na 9. - 16. místě.

Čtyři nejlepší z "horší" skupiny proklouznou do předkola play-off, které budou hrát na tři vítězné duely se čtyřmi nejhoršími z "lepší" skupiny. A naopak poslední čtyři budou bojovat o záchranu s tím, že se ještě každý s každým popasuje dvakrát a zcela nejhorší celek sestupuje.

Samotné play-off startuje tedy předkolem, následuje standardní čtvrtfinále, kam přímo postupují nejlepší čtyři z "lepší" nadstavby, a semifinále hrané rovněž na tři vítězné duely a finále poté na čtyři.

Nová základní část by tak měla trvat až do poloviny prosince. Následovat budou nadstavby, v průběhu března pak play-off. Mistr bude znám nejpozději 19. dubna.

Indiáni sezónu odstartují netradičně v neděli prvního září, kdy na svém ledě přivítají od 13:00 českobudějovický Motor. Poté je čeká dvojduel s pražskými S, základní část završí v sobotu čtrnáctého prosince v Přerově.


Rozpis DHL extraligy juniorů ZDE!


Trenér Petr Vojan
Pane trenére, jak jste spokojen s přípravou?
Když půjdu chronologicky, tak jsme měli delší přípravné období, než je obvyklé. Cítili jsme s kolegou Františkem Bombicem, že je třeba zaběhlý formát trošku upravit a hlavně prodloužit. Myslíme, že jsme na sezónu dobře připraveni, což potvrdily i svazové testy, kde jsme skončili třetí. Je pravda, že jsme o 5 sekund nezaběhli limit na 1500 metrů, což je ale pro nás irelevantní. Důležité testy Vo2max a Wingate jsme měli vynikající. Příprava na ledě, předzávodní období, právě končí a i zde věříme, že jsme na sezónu připraveni.

Jak se vám líbila hra a hráčský progres v zápasech?
Na to je ještě brzy, ale je vidět, že se kluci snaží plnit věci, které po nich požadujeme. Tým má charakter, hráči dorazového ročníku 2005 jsou dobří kluci a tým mají pevně v rukou. Samozřejmě se ne vše povede, ale ta snaha tam je.

Výsledkově je příprava povedená, jste spokojen?
Vůbec to neřešíme, příprava je jedna věc, soutěž bude druhá.

Jak moc vás potěšilo, že plzeňská Akademie je již čtvrtým rokem nejlepší v republice?
Ze sportovního hlediska je to pecka, moc si toho vážíme a zavazuje nás to k další práci. Ale... Jsme sice čtyři roky po sobě nejlepší, to ano, ale cítím, že můžeme být v určitých věcech ještě dál. Navíc, z některých věcí, které jsme měli jako standard, jsme museli ustoupit nebo je omezit, a to není dobré. Doba je jaká je, bohužel se vše točí kolem financí a tam je to všelijaké. Už není rok 2017.

Pane trenére, děkujeme za rozhovorem, ať se daří!