DOR: SPA - PLZ

Plzeňský express nezastavuje! Dorost pěti góly sestřelil Spartu

Včera plzeňští dorostenci deklasovali Liberec 10:2, dnes se plzeňské mladé pušky představily v hlavním městě, kde na ledě Sparty toužily po čtvrté výhře v sezóně.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

0:5
0:1, 0:2, 0:2

Branky a nahrávky: 13. Tománek (Fodor, Boskovic), 35. Matoušek (Stupka, Kamas), 38. Tománek (Fodor, Kamas), 51. Maxa (Kamas), 56. Maxa (Mečl).
Průběh utkání: 0:0, 0:5.

Vyšší tresty: Poláček (SPA) - 5+OK, faul kolenem

Rozhodčí: Horažďovský – Štofa, Beneš.

vyloučení
9:6
Využití
1:0
V Oslabení
0:2
střely na branku
24:40
Diváci
17

HC Sparta Praha

Filip (22.–25. Makarius) – Žuffa, Michálek, Hoznourek, Černý, Vágner, Toms, Burda (C) – Nejedlý (A), Heřman, Cvikl – Holoubek, Čížek, O. Kadlec – Prichodko (A), Poláček, Strachota – Kalčev.

HC Škoda Plzeň

Poustka (Osvald) – Pitter, Boskovic, Kamas, Ferda, Šulan, Fiala – Fodor, Maxa (C), Tománek (A) – Stupka, Bělík (A), Matoušek – Slováček, Mertl, Mečl.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Eliáš Poustka 60 24 0 24 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 0 0 0 1 4
Martin Boskovic 0 1 1 1 0
Tadeáš Ferda 0 0 0 3 0
Matyáš Fiala 0 0 0 0 2
Jan Fodor 0 2 2 1 2
Jiří Kamas 0 3 3 3 0
Eliáš Matoušek 1 0 1 1 0
Jiří Maxa 2 0 2 3 0
Martin Mečl 0 1 1 1 0
Josef Mertl 0 0 0 0 2
Václav Pitter 0 0 0 1 0
Jakub Slováček 0 0 0 0 0
Filip Stupka 0 1 1 1 2
Marek Šulan 0 0 0 0 0
Matěj Tománek 2 0 2 2 0

komentář

Plzeň měla dobrý vstup do utkání, první náznaky šancí ale pokryl brankář Filip. Domácí odpověděli akcí Patrika Poláčka, jenž dostal hezký pas na levou stranu útočného pásma, jeho nebezpečná rána ke vdzálenější tyči ovšem nebyla přesná. Obě mužstva si záhy zahrála po jedné početní výhodě, větší šanci měla Sparta zásluhou Matěje Tomse, avšak forvard Pražanů nakonec rozduněl pouze zadní mantinel. Domácí to mohlo mrzet dvojnásob, jelikož o chvíli později skóre otevřeli Západočeši, a to mírně kuriózním způsobem. Jan Fodor si všiml volného Matěje Tománka na ose hřiště, jehož rána byla tak prudká, že si nikdo nejprve nevšiml, že kotouč opravdu skončil za brankovou čárou. Všichni aktéři na ledě si mysleli, že hrací předmět je ve výstroji Filipa, ten byl ovšem v brance pod síťkou. Stejný hráč měl následně ještě jednu šanci, jenomže tentokrát obrana Sparty odolala.

Na startu druhého dějství se činil zejména Eliáš Poustka, který několika zákroky podržel své mužstvo. Plzeň kontrovala v přesilové hře, kdy nebezpečně střílel Tadeáš Ferda, neujal se však ani pokus Filipa Stupky, který našel pouze připravenou lapačku gólmana. Radek Nejedlý měl pro změnu na hokejce vyrovnání, domácí hráč již byl před Poustkou, jeho svatyní ovšem trestuhodně přestřelil. To Škodovka již další velkou šancí nepohrdla, čímž se dostala do dvoubrankového vedení. Hosté získali kotouč za brankou Filipa, následně se před ní dostal s pukem Eliáš Matoušek, který trefil přesně mezeru mezi betony. Zjevně frustrovaný Patrik Poláček následně ostře srazil kolenem Josefa Mertla, za což vyfasovat trest na pět minut, plus do konce utkání. Nabídnutou dlouhou početní výhodu indiáni využili hned po půlminutě. Ostrá rána Fodora se odrazila od tyče přímo na hokejku Matěje Tománka, který měl následně již snadnou pozici.

Na začátku třetí dvacetiminutovky pokračovala Škoda v dobré, aktivní hře, pomohla jim k tomu i nedisciplinovanost Sparty. Domácí se pokoušeli se zápasem pochopitelně taktéž něco provést, ojedinělá rána Michálka se od modré čáry neujala, Eliáš Poustka byl ve své kanceláři pozorný. Kapitán Adam Burda pro změnu střílel z osy hřiště pouze doprostřed brány. Z rychlého brejku se zase pokoušel navýšit vedení modrobílých Jan Fodor, jeho prudký švih ovšem skončil jen v připravené rukavici Fialy. O minutu později, navíc ve vlastním oslabení, ale Jiří Maxa potrestal velkou chybu brankáře Sparty, když zadarmo získal kotouč a po objetí branky ho bekhendem uklidil do sítě. A to stále nebylo vše, při dalším oslabení znovu ujel Jiří Maxa a plzeňský kapitán se trefil přesně k tyči. Plzeň po skvělém výkonu porazila Spartu na jejím hřišti vysoko 5:0, Eliáš Poustka vychytal svou první nulu v Extralize dorostu.

Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): „Dnes se nám nepodařilo zopakovat výkon z pátku. Stále se učíme, někteří hráči si musí ještě zvyknout, že dobrý sportovec dokáže opakovat kvalitní výkon a dostat ze sebe svůj potenciál. Pár minut v zápase jsem nicméně hráli podle našeho plánu, a to s fungující obranou a bezchybným Eliášem Poustkou v bráně. Přesně to nakonec stačilo na výsledkově hezkou výhru nad kvalitním soupeřem. Výhry si nicméně velmi ceníme, porazit Spartu na jejím ledě 5:0 je hezký výsledek.“